Afidele sau păduchi la plante de cameră pot apărea din câteva motive. Fie a adus cineva în casă un exemplar infestat cu insecte, fie ați uitat să puneți o plasă la fereastră, cert este un lucru, sunt necesare măsuri imediate.
Afide la plante de cameră – cum le depistăm
În timp ce îngrijiți planta preferată, observați, că tulpinile și frunzele sunt acoperite cu un strat lipicios? Este un semnal de alarmă: afidele au apărut.
Afidele sunt dăunători mici, de dimensiune de câțiva milimetri. Insectele se grupează în colonii, astfel sunt ușor de depistat. Au un abdomen gros și translucid, picioare și antene subțiri. Pot avea culori diferite: negru, roșiatic, verde, galben.
Există multe specii de afide, pot fi cunt cu sau fără aripi, dar toate produc pagube enorme. Acest dăunător are o trompă, care străpunge frunza sau o altă parte a plantei și îi suge seva.
Afidele sunt capabile să cucerească instantaneu teritoriul și să-l stăpânească datorită ratei lor incredibil de înalte de reproducere.
Afidele femele pot produce până la 100 de larve, fiecare dintre acestea devenind afide adulte după 15 zile.
Păduchii cu apiri sunt cercetași, căutând și capturând locurile, în care rudele lor se pot stabili și hrăni. Sarcina la restul este reproducerea în masă. Lăstarii tineri, partea inferioară a frunzelor și mugurii forali sunt locurile lor preferate pentru a se instala.
Ce păduchi atacă plante de interior
Plantele de apartament sunt cel mai des afectate de păduchele lânos sau cel negru:
Păduchii lânoși au larve ovale de culoare maro deschis, acoperite de parcă cu un strat de praf de culoare deschisă. La plantele de interior, acestea pătrund până la rădăcini, sug sucul din ele, ceea ce duce la moartea plantei.
Afidele negre pot fi cu aripi sau fără. A un corp lățit, în formă de pară, cu o lungime de până la 2,5 mm. Femela înaripată are un corp negru strălucitor.
Și alte specii de afide pot infesta plantele de interior, cum ar fi păduchele verde al piersicului, păduchele verde al castravetelui, păduchele negru, păduchele verde al solanaceelor.
Ce plante de interior sunt cel mai des afectate de afide
Dăunătorii nu parazitează toate speciile de plante de interior. Ei dau prioritate plantelor cu frunze cărnoase și moi. Se întâmplă ca trandafirul chinezesc, atacat de păduchi, să moară, iar alături o dracena de un verde strălucitor să trăiască, căci frunzele sale rezistente nu sunt la îndemâna afidelor.
Afidele negre și verzi colonizează partea inferioară a frunzelor de kalanchoe, o floare cu frunze mari și suculente. Frunza este acoperită cu o substanță lipicioasă secretată de afide, aceasta își închide stomatele.
Ca urmare, procesul de fotosinteză este întrerupt, ceea ce are un efect negativ asupra dezvoltării plantei.
Afidele nu sunt interesate de frunzele mari și dense de ficus, însă ramurile tinere ale speciilor pitice și fragede ale acestei plante suferă. Frunzele, al căror suc a fost supt de dăunători, devin galbene, își schimbă forma și cad.
Afidele pot provoca îmbolnăvirea florii cu fumagina, ce blochează porii plantei, perturbă procesul de respirație și scade imunitatea. Planta are nevoie urgentă de tratament.
Afidele, ca și frumoasa azalee, se simt bine în aer uscat, fără curenți de aer și fără lumină directă a soarelui. Prin urmare, floarea este supusă unui atac feroce al dăunătorilor. Planta încetinește dezvoltarea, are un aspect deprimat.
Hibiscus (trandafirul chinezesc) este supus atacului insectelor. Acoperită de un strat alb, floarea are un aspect bolnav. Mugurii săi se ofilesc, frunzele se îngălbenesc și cad.
Atacul mugurilor la ciclamen duce la flori deformate, care înfloresc mai târziu. Se poate dezvolta fumagina și putregaiul, ceea ce duce la moartea plantei.
Păduchi de plante se pot instala pe plante de interior, care ne încântă cu flori frumoase, cum ar fi orhidea, violete, hortensia, primula, pelargonii. Aspectul lor decorativ se deteriorează, frunzele se îngălbenesc și cad, mugurii dispar.
Păduchi la plante de cameră – de ce apar
Deseori, ferestrele și ușile deschise sunt un fel de invitație pentru dăunători. Femelele zburătoare nu zboară la înălțime. Dar o rafală de vânt le poate aduce prin fereastră deschisă. Plasa de țânțari poate deveni o barieră pentru insecte.
Afidele pot apărea în casă odată cu o floare sau un buchet nou. Inspecția atentă a plantei înainte de cumpărare este un obicei util.
Aerul uscat, temperaturile ridicate sunt terenuri ideale pentru reproducerea afidelor. Prin urmare, mențineți umiditatea potrivită în atmosferă.
Acest lucru va fi facilitat de pulverizarea regulată, plasarea ghivecelor departe de dispozitivele de încălzire, instalarea în apropiere a unor recipiente cu apă.
Se recomandă dezinfectarea solului adunat din grădină. Puteți opta pentru sol din magazin, acesta, de obicei, este curat, gata preparat, fără paraziți.
Păduchii de plante de cameră pot fi introduși prin intermediul hainelor și ale obiectelor de uz casnic. Furnicile din casă pot însemna prezența afidelor, deoarece sunt o sursă de hrană pentru acestea (acestea consumă roua de miere a păduchilor).
Cum să scăpați de păduchi la plante de cameră
Dacă sunteți convinși, că plantele sunt atacate de afide, este timpul să acționați. În primul rând, îndepărtați frunzele și mugurii afectați. Puneți planta afectată departe de alte plante – în carantină. Inspectați toate plantele verzi din casă!
Înainte de a folosi insecticide, merită să încercați să le îndepărtați cu mijloace mecanice:
– Un jet puternic de apă poate fi folosit pentru a îndepărta afidele. Dacă planta este matură și puternică, faceți-i un duș.
– Puteți îmbăia planta. Este nevoie de puțină îndemânare. Pregătiți un lighean cu apă la temperatura camerei. Substratul trebuie să fie acoperit cu o peliculă. Clătiți planta. Mișcarea apei ar trebui să înlăture afidele.
– Pulverizați planta cu apă de două ori pe săptămână, dacă nu există restricții în acest sens pentru anumite specii. Acest lucru va împiedica dăunătorii să atace din nou planta.
– Folosiți capcane lipicioase. Foi sau benzi de hârtie lipicioasă atârnate în jurul plantelor tale vor captura insecte care vin în vizită. Capcanele lipicioase sunt disponibile în magazine de grădinărit și la comercianții online.
Dacă observați afide pe plantele de interior, remediile populare sunt primul ajutor pe care trebuie să-l folosiți.
– Pregătiți o soluție de săpun și alcool, ștergeți cu ea locul unde a stat vaza cu floare bolnavă, ferestrele, ramele și părțile laterale ale ghivecelor din exterior. Ca alternativă, puteți utiliza săpun de potasiu pentru control.
– Printre tratamentele ce pot fi utilizate se numără cele cu insecticide pe bază de uleiuri esențiale naturale, acestea frecvent se vând sub formă de spray gata pentru utilizare. În plus, puteți utiliza soluții cu ulei de neem, care distruge păduchii și alți dăunători.
– Spray-urile care conțin piretrina, un alt insecticid derivat din plante, sunt de asemenea eficiente și mai puțin dăunătoare decât alte pesticide chimice. Urmați instrucțiunile de pe etichetă și, dacă este posibil, aplică produsul în aer liber sau într-un garaj, în funcție de condițiile meteorologice.
Măsuri preventive
Pentru a vă proteja plantele de afide, sunt necesare măsuri preventive:
– Analizați cu atenție planta de cameră nouă. Așezați-o separat. În două săptămâni, puteți vedea dacă este infestată. Dacă da, este ușor de eradicat dăunătorii, care au fost depistați la timp. Dacă totul este în ordine, noua plantă poate fi pusă la un loc permanent.
– Solul proaspăt pentru transplantarea plantei trebuie dezinfectat cu remedii populare sau încălzit în cuptor.
– Inspecția regulată va ajuta la detectarea mai devreme a păduchilor și la tratarea mai rapidă a acestora.
– Reacționați imediat la apariția furnicilor.
– Pulverizați florile mai des. Un recipient cu apă în apropierea ghivecelor de flori va menține aerul umed.
Niciun comentariu