12 beneficii pentru sanatate ale consumului de citrice

1

Fructele citrice sunt pline cu nutrienti valorosi care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Cei care doresc sa piarda in greutate sunt bucurosi sa afle ca fructele citrice sunt sarace in calorii.
Una dintre substantele nutritive care fac aceste fructe atat de populare este vitamina C (acidul ascorbic). O portocala de marime medie reuseste sa ofere 130% din necesarul zilnic de vitamina C. Alti nutrienti importanti furnizati de citrice includ folatul, licopenul, potasiul, vitamina B6, magneziu, niacina, tiamina si fitonutrienti.
Deoarece contin o varietate atat de mare de nutrienti, este evident ca acestea ofera si o serie de beneficii pentru sanatate, piele si par.
Sanatatea pielii
Cand vine vorba despre sanatatea pielii, vitamina C (acidul ascorbic) este in partea de sus a listei cu nutrienti de care aveti nevoie pentru a va mentine tenul curat si tanar. Acidul ascorbic este esential pentru regenerarea colagenului, care mentine elasticitatea pielii.
Previne caderea si intareste rezistenta parului
Vitamina C, responsabila si pentru producerea de colagen, confera parului rezistenta si impiedica ruperea firelor.
Pierdere in greutate
Fructele citrice sunt asociate in mod obisnuit cu scaderea in greutate, datorita continutului scazut de calorii, dar si datorita continutului ridicat de apa si fibre care va mentine satietatea.
Reduce riscul de accident vascular cerebral
Un studiu realizat la Norwich Medical School a aratat ca fructele citrice, cum ar fi portocalele si grapefruitul, contin componente numite flavonoide care au contribuit la reducerea accidentelor vasculare cerebrale ischemice la femei cu un procent de 19%. Autorul acestui studiu recomanda consumul fructelor proaspete in locul sucului pentru a va asigura ca obtineti cantitatea maxima de flavonoide din fructe.
Anti-cancerigen
Un studiu realizat la Harvard a constatat ca fructele citrice contin componente precum flavonoide, folati, carotenoizi si vitamina C, care reduc semnificativ riscul cancerului esofagian si de stomac.
Sanatatea ochilor
Stim deja ca fructele citrice sunt bogate in vitamina C. Dar este interesant de observat ca aceasta vitamina nu numai ca ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange in ochii dumneavoastra, dar este, de asemenea, esentiala pentru reducerea riscului de aparitie a cataractei si a degenerarii maculare.

Reduce stresul
Doua motive majore pentru cresterea nivelului de stres sunt cresterea cortizolului (cunoscut ca hormonul de stres) si cresterea tensiunii arteriale in timpul unor situatii de anxietate ridicata. Vitamina C gasita in fructele citrice combate aceste probleme si reduce stresul.
Imunitate
Pe langa vitamina C si B6, care sunt cele mai renumite componente ale fructelor citrice, acestea mai contin flavonoide, carotenoide si uleiuri esentiale, responsabile pentru intarirea imunitatii.
Vitamina C este deosebit de importanta, deoarece are si proprietati antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene.
Surse de fibre solubile
Fibrele solubile sunt responsabile pentru controlul tensiunii arteriale, scaderea in greutate, imbunatatirea controlului glicemiei, reducerea inflamatiei si imbunatatirea functiei imune.
Reduc riscul de formare a pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand nivelul de citrat din urina scade. Consumand cateva pahare de limonada proaspata pe parcursul zilei, creste concentratia citratului urinar si reduce riscul formarii pietrelor la rinichi.
Protejeaza sanatatea inimii
Citricele contin substante carotenoide si polifenoli. Consumul frecvent de aceste substante nutritive stimuleaza sanatatea inimii si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
Protejeaza sanatatea creierului
Studiile au aratat ca fructele citrice au un efect pozitiv semnificativ asupra functiei cognitive. Consumul regulat de citrice protejeaza creierul de boli neurodegenerative.
Atentie! Evitati sa beti apa dupa ce ati consumat citrice, deoarece ar putea creste aciditatea in stomac.
Unele fructe citrice, cum ar fi portocalele, au un continut ridicat de fibre care poate provoca probleme digestive precum crampe abdominale si diaree.
Persoanele care sufera in mod regulat de arsuri la stomac si au fost diagnosticate cu reflux gastroesofagian sunt sfatuite sa renunte la aceste fructe care pot agrava aceste probleme.
Sursa: www.stylecraze.com

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!