Alimente de evitat cu conținut ridicat de estrogen – cum îți afectează sănătatea

0

Alimentele bogate în estrogeni ar putea să vă distrugă în liniște echilibrul hormonal. O dieta bogată în alimente cu prea mult estrogen poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi hipotiroidismul, disfuncții imune, infertilitate masculină, oboseală cronică și chiar anumite tipuri de cancer.
Aceste dezechilibre pot apărea atunci când nivelurile de estrogen sunt prea mari și nivelurile de progesteron sunt prea mici. Acest lucru promovează creșterea fibroamelor, chisturilor, displaziei cervicale și a tumorilor.
Xenoestrogenii – substanțe sintetice sau naturale care imită estrogenul – sunt în jurul nostru în moduri care nu au fost experimentate până acum în civilizația umană. Acești „estrogeni din mediul înconjurător” pot chiar interfera cu anumite tratamente pentru cancer, făcându-le mai puțin eficiente.
👉 Alimente bogate în estrogen de care să nu faceți abuz
1. Grâu și alte cereale
În 2018, oamenii de știință ai Institutului de Cercetare Scripps au publicat un studiu care arată că doi compuși obișnuiți care imită estrogenul în alimente pot să oprească beneficiile unei combinații populare de medicamente utilizate pentru tratarea cancerului de sân metastatic, receptor de estrogen pozitiv la femeile aflate în postmenopauză.
Studiul, publicat în  Cell Chemical Biology , a constatat că zearalenona, ciuperci asemănătoare estrogenilor care colonizează pe porumb, orz, grâu și alte boabe, reduc eficiența anti-estrogenă a combinației de medicamente palbociclib / letrozol. „Pacienții cu cancer mamar care iau palbociclib / letrozol ar trebui să ia în considerare limitarea expunerii lor la alimentele care conțin xenoestrogeni”, spune Gary Siuzdak, dr., Autor principal al studiului și director senior al Scripps Center for Metabolomicsk.
În mod interesant, zearalenona este, de asemenea, acuzată de dezvoltarea sexuală anormală și de defecte congenitale la animalele de fermă hrănite cu cereale, împreună cu o izbucnire a dezvoltării precoce a sânilor la fete.
2. Soia
Fitoestrogenii pot fi dificil de clasificat ca fiind sănătoși sau nesănătoși, deoarece mulți oferă beneficii dar și amenințări pentru sănătate. În afară de aceasta, știm că nu toată soia este cultivata la fel.
Când oamenii ne întreabă dacă „soia este rea pentru mine?”, răspunsul este adesea da. Dar este complicat. După cum subliniază cercetătorii de la North Carolina State University și National Institutes of Health: „Răspunsul este fără îndoială complex și poate depinde în cele din urmă de vârstă, starea de sănătate, nivelul de consum și chiar compoziția microflorei intestinale a persoanei”.
Iată un exemplu care sugerează că soia creează o supraîncărcare de estrogen în organism. Același studiu Scripps la care se face referire mai sus a constatat că genisteina din soia inversează aproape complet beneficiile anti-estrogen ale popularei combinații medicamentoase pentru cancerul de sân.
Poate cel mai alarmant este faptul că xenoestrogenii pot perturba armonia hormonală chiar și în doze mici.
Cercetătorii studiului subliniază faptul că alți xenoestrogeni ar putea avea un impact asupra tratamentelor împotriva cancerului și asupra sănătății noastre în general, observând că este o problemă puțin studiată care necesită mai multă atenție.
Câteva lucruri despre soia de luat în considerare:
•Majoritatea culturilor de soia din SUA este proiectată genetic pentru a suporta aplicații de erbicide care ar ucide planta în mod normal.
•Cercetătorii norvegieni au descoperit niveluri „extreme” de glifosat în soia cultivată în SUA.
•Glifosatul provoacă activitate estrogenică care alimentează anumite tipuri de cancer mamar dependent de hormoni.
•Glifosatul este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit pe porumb, canola și bumbac neorganic . Fermierii îl folosesc și pe grâu înainte de recoltare, ceea ce înseamnă că rămâne în produsul alimentar finit.
3. Aditivi alimentari
În 2009, cercetătorii italieni au examinat sute de aditivi alimentari pentru a-i descoperi pe cei cu efecte asemănătoare estrogenilor. Se pare că 4-hexilresorcinolul, un aditiv utilizat pentru prevenirea decolorării și creșterea duratei de depozitare a creveților și a altor crustacee, are efecte estrogenice. (Acesta este doar unul dintre motivele pentru care creveții sunt pe lista noastră de  pești pe care nu ar trebui să-i mănânci niciodată).
Galatul de propil este un alt conservant comun care acționează ca estrogenul. Este adesea folosit pentru a împiedica grăsimile și uleiurile să râncezească.
Cel mai adesea se găsește în:
•Uleiul vegetal
•Produse din carne
•Batoane de cartofi
•Baza de supă de pui
•Gumă de mestecat
Studiile indică faptul că poate fi nu numai un perturbator endocrin, ci și un cancerigen. Studiile finanțate de guvern au constatat că și dozele mici au cauzat cancer.
4. Carne și lactate
60 – 80 % din estrogenii din dieta tipică occidentală provin din lapte și alte produse lactate. Acest lucru este legat de o rată mai mare de cancer testicular și de prostată.
Hormonii și antibioticele utilizate în industria cărnii și a produselor lactate afectează sănătatea noastră, la fel și hormonii steroizi naturali care acționează ca estrogenul.
Cercetătorii iranieni au publicat un studiu de revizuire, subliniind că practic toate alimentele de la animale conțin 17β-estradiol și metaboliții săi, într-o oarecare măsură. Deci, expunerile la estrogeni sunt inevitabile într-o dietă umană non-vegetariană.
5. Alcoolul
Deși este adevărat că alcoolul în cantități mici poate reduce riscul bolilor de inimă, este puțin mai complicat când vine vorba de riscul de cancer. Plantele obișnuite utilizate pentru a crea alcool conțin substanțe asemănătoare estrogenilor. De fapt, cercetătorii au descoperit insuficiență testiculară la bărbații care beau mult. Consumul de bere sau vin a dus la creșterea activității estrogenului atât în studiile pe animale, cât și pe cele umane.
Știm că alcoolul modifică metabolizarea estrogenului în corpul feminin. Alcoolul declanșează creșterea nivelului de estrogen. Niveluri mai ridicate de estrogen pot alimenta riscul de cancer mamar.
Câteva alte fapte importante:
•Analizând 53 de studii, cercetătorii au descoperit că fiecare băutură pe zi crește riscul de cancer mamar cu 7%.
•Consumul zilnic de două până la trei băuturi alcoolice are ca rezultat un risc cu 20% mai mare de cancer de sân, comparativ cu femeile care nu beau.
6. Apă de la robinet și apă îmbuteliată
Apa îmbuteliată uneori poate fi mai rea decât apa de la robinet. Riscurile apei îmbuteliate includ expunerea la compuși estrogeni. Să aruncăm o privire asupra datelor:
•61 % din probele de apă îmbuteliată induc „un răspuns estrogenic semnificativ” atunci când sunt testate pe o linie celulară de cancer uman.
•Activitatea estrogenului este de trei ori mai mare atunci când apa este ambalată în sticle de plastic PET comparativ cu sticla.

👉 Alte expuneri estrogenice
1. BPA
Studiile pe animale arată dovezi că „estrogenii din mediu” pot acționa în moduri imprevizibile și chiar mai puternice atunci când sunt amestecați. Este destul de alarmant, având în vedere amestecul de substanțe chimice pe care le inhalăm, absorbim și ingerăm zilnic.
Două substanțe chimice obișnuite cu efecte asemănătoare estrogenilor includ plastifianți precum BPA dar și fără BPA, cum ar fi BPS, care au capacitatea de a acționa ca estrogen în organism. Efectele toxice cu BPA includ o supraîncărcare de estrogen care poate transforma celulele mamare în canceroase. Este, de asemenea, legat de cancerul de prostată, deficiența de vitamina D și alte boli.
Puncte ascunse BPA:
•Chitanțe ale casei de marcat
•Conserve și băuturi
•Recipiente de plastic
•Sticle de apă din policarbonat
Și nu aveți încredere nici în etichetele „fără BPA”. Mulți conțin substanțe asemănătoare estrogenice de BPA, cum ar fi BPS.
2. Ftalații
Ftalații sunt legați de tot felul de probleme de sănătate, dar aș dori să subliniez cancerul de prostată. Într-un studiu efectuat pe animale, oamenii de știință au descoperit că ftalații pot interfera cu diafragma sănătoasă între receptorii de estrogen și transformarea căilor de semnalizare a factorului de creștere β.
Aceste substanțe chimice plastifiante se ascund și în:
•Mirosuri sintetice, inclusiv lumânări și produse de îngrijire personală
•Machiaj (pentru a păstra machiajul să rămână pe față mai mult timp)
•Perdele de duș din vinil
•Produse pentru rufe
•Lac de unghii
•Folie de plastic
3. Pastile contraceptive
Pastilele contraceptive conțin niveluri ridicate de estrogen. Și în timp ce acest lucru funcționează pentru a preveni sarcina, etinilestradiolul ajunge în apele uzate după ce femeile folosesc toaleta. Rezultatele sunt îngrijorătoare, deoarece compușii asemănători estrogenilor ajung în apa de suprafață.
Etinil estradiol produce un efect biologic chiar și la niveluri foarte scăzute, motiv pentru care începem să vedem feminizarea peștilor și amfibienilor. Acest lucru duce la pești intersexuali. (Acești pești transformați produc ouă în testicule. Nu este normal!)
4. Anumite uleiuri esențiale
Nu toate uleiurile esențiale sunt potrivite pentru toată lumea, datorită capacității lor de a afecta hormonii. În 2007, cercetătorii au publicat un studiu care arată o activitate estrogenică slabă în arborele de ceai și uleiurile de lavandă. Acestea par să stimuleze creșterea sânilor la băieții pre-pubescenți. Unele pot accelera chiar contracțiile în timpul sarcinii, deci nu sunt adecvate atunci când o femeie poartă un copil. Unele uleiuri esențiale cu efecte estrogenice includ:
•Ulei de iasomie
•Ulei de salvie
•Ulei de lavanda
•Ulei de arbore de ceai
Acesta este motivul pentru care, atunci când căutați să cumpărați uleiuri esențiale, căutați un certificat USDA organic, 100% „pur” și calitate terapeutică.
Cum să evitați xenoestrogenii
Vestea bună este că există modalități de a reduce drastic cantitatea de compuși asemănători estrogenilor pe care îi consumați și îi absorbiți. Pentru a începe să echilibrezi hormonii în mod natural, iată câteva dintre cele mai importante sfaturi pentru a reduce expunerea la xenoestrogen:
•Conform KeepaBreast.org, diiodolilmetanul sau DIM îmbunătățește metabolismul sănătos al estrogenilor și este prezent în Brassica sau legume crucifere, cum ar fi varza, broccoli, conopida, muștarul și varza de Bruxelles. D-Glucaratul de calciu reduce nivelul total de estrogen și se găsește în legumele brassica, citricele și legumele cucurbitaceace, cum ar fi castraveții și dovlecii.
•Suplimentele de ciulin și păpădie sunt minunate pentru a vă susține corpul în detoxifierea de estrogen.
•Faceți mișcare și evitați alimentele procesate și zaharurile pentru a vă scădea grăsimea corporală la un nivel sănătos. Excesul de grăsime viscerală produce mai mulți estrogeni în corpul dumneavoastră.
•Alegeți apă filtrată, nu apa îmbuteliată.
•Evitați pe cât posibil utilizarea plasticului.
•Alegeți o sticlă de apă din sticlă, cupru sau inox.
•Evitați încălzirea materialelor plastice refolosibile care intră în contact cu alimentele.
•Evitați vinilul ori de câte ori este posibil. Alegeți perdele de duș din cânepă sau material natural și evitați pardoseala din vinil.
•Alegeți alimente proaspete sau congelate față de conserve.
•Spuneți nu bonurilor banale de casă. Alegeți chitanțele de e-mail ori de câte ori este posibil. Și nu păstrați chitanțele în fundul pungii.
•Optează pentru alimente organice sau non-OMG cât mai des posibil, mai ales când vine vorba de alimente care conțin porumb și soia.
•Spuneți nu produselor parfumate, inclusiv odorizante de aer, plug-in-uri, lumânări de ceară, produse de îngrijire personală.
•În loc de produse pentru rufe parfumate, utilizați un sfert de cană de oțet alb în ciclul de clătire pentru înmuierea materialului natural.
•Folosiți ulei de nucă de cocos, măsline sau avocado în loc de ulei vegetal. Uleiurile vegetale conțin adesea aditivi alimentari cu conținut ridicat de estrogen.
•Alegeți pești grași, cum ar fi sardinele din Pacific sau tonul din Alaska capturat sălbatic, în loc de crustacee.
Evitați lactatele sau utilizați lactate organice, de la animale hrănite cu iarbă.

Niciun comentariu

Nu ratați!