Probabil nu puțini sunt cei care strâmbă din nas când aud de ciorba de mere, dar cu mai bine de două secole în urmă, acest preparat era o delicatesă și se consuma doar în casele boierești. Azi, probabil că am numi-o piure de mere, pentru că are consistența unui piure pentru bebeluși.
Delicioasa ciorbă de mere era, înainte vreme, consumată în principal ca desert, dar mulți preferau să o mănânce ca fel principal.
Preparatul are consistența unei supe-creme, dar unele gospodine o lungeau cu apă, apoi o acreau cu lămâie, astfel că avea consistența unei ciorbe veritabile.
Ingrediente necesare pentru delicioasa ciorbă de mere
– 5-6 mere potrivite (de preferat soiuri dulci-acrișoare)
– 1 litru de apă
– 1 lingură de zahăr
– 1 baton de scorțișoară (sau 1 linguriță scorțișoară măcinată)
– 1 linguriță de coajă de lămâie (opțional)
– 200 ml smântână sau lapte, pentru o textură mai cremoasă
– 1 lingură de făină sau amidon pentru îngroșare
– lămâie (dacă o preferi mai acrișoară) și apă dacă vrei s-o diluezi
Cum prepari ciorba de mere
Pentru început, curăță merele de coajă și taie-le în cuburi. Pune pe foc o oală cu apă în care adaugă zahărul și scorțișoara. Când apa începe să fiarbă, adaugă merele și lasă-le să fiarbă până se înmoaie ușor.
Separat, mixează smântâna cu făina (sau amidonul) și adaugă puțină apă rece. Amestecă toate aceste ingrediente temeinic, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.
Adaugă această compoziție în oala cu mere și lasă să mai fiarbă câteva minute, amestecând continuu până când ciorba se îngroașă ușor. Adaugă scorțișoară și, opțional, puțină coajă de lămâie pentru prospețime.
Se servește fie caldă, fie rece, în funcție de preferințe. Dacă vrei, poți presăra un praf de scorțișoară pe deasupra atunci când o servești. Cei mici o vor adora și garantat nu vor face mofturi când le vei pune farfuria în față.
Supă de mere săsească
Există și o variantă săsească a acestui preparat, aceasta fiind mai degrabă o supă decât o ciorbă. Pentru supa de mere săsească ai nevoie de următoarele ingrediente:
– 4 mere acrișoare
– 1 lămâie
– 500 ml suc de mere natural
– 500 ml apă
– 150 g zahăr
– 100 g stafide
– 2 linguri de amidon
Pentru început, curăță merele de coajă, taie-le în patru și îndepărtează sâmburii. Taie pulpa cubulețe și stoarce lămâia deasupra.
Într-o oală, pune sucul de mere cu apă, sucul de lămâie, zahărul, merele și stafidele. Fierbe totul aproximativ 5 minute.
Amestecă amidonul cu 5-6 linguri de apă până devine o pastă netedă. Adaugă în supă și amestecă temeinic cu un tel. Supa mai trebuie lăsată la fiert un minut până se leagă.
Niciun comentariu