Tocanita de cartofi
Ingrediente:
· 1 kg de cartofi
· 100 g de ceapa
· 2 linguri de ulei
· 1 catel de usturoi
· 1 lingurita de paprika dulce
· 1 legatura de patrunjel verde
· 1 ardei gras
· 1/2 lingura de pasta de rosii
· Sare, piper, frunza de dafin
Mod de preparare:
Se incinge la foc mediu 2 linguri de ulei si se adauga ceapa tocata fin, usturoiul zdrobit si ardeiul gras tocat marunt. Se presara putina sare si se calesc la foc mic-mediu pana se inmoaie.
Dupa ce ceapa s-a inmuiat, se adauga paprika dulce si se amesteca, dupa care se adauga 1/2l de apa fierbinte.
Se adauga cuburile de cartofi si se completeaza cu apa fierbinte, doar atat cat e nevoie pentru ca sa fie acoperiti cartofii.
Adaugam frunza de dafin, sare si piper dupa gust.
Lasati la fiert 20 de minute.
Musaca cu cartofi
Ingrediente:
· 1 kg de cartofi
· 3 morcovi
· O jumatate de kg de ciuperci
· O ceapa
· Un catel de usturoi
· O jumatate de lingura de faina
· 4 linguri de ulei de masline
· Sare, piper
· Un pahar de apa
Mod de preparare
Curata cartofii si taie-i felii, iar peste ei pune sare si piper. Ciupercile, morcovii si ceapa se curata si se pun la calit intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce amestecul este gata, pune intr-o tava un rand de cartofi, peste care pune un rand din compozitia preparata anterior si procedeasza la fel pana obtii mai multe straturi.
Intr-un alt recipient, caleste usturoiul, pune peste faina si apa si lasa compozitia sa dea in clocot. Toarna apoi amestecul peste musaca si pune totul la cuptor timp de 30 de minute.
Cartofi dulci cu fasole
Ingrediente:
· 500 g cartofi dulci
· 500 g cartofi albi
· 4 linguri ulei
· 3 catei usturoi pisati
· 200 ml apa
· 300 g fasole rosie
· 1/2 legatura patrunjel verde
· 1 lingura otet de mere
· 1 lingura apa
· sare, piper proaspat macinat
Mod de preprarare:
Curatam cartofii de coaja, ii spalam, apoi ii taiem cuburi si ii calim in jur de 5 minute, la foc mic.
Adaugam usturoiul pisat, apa si lasam la foc mic, cu capac, inca 5 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat macinat. Dupa acest interval mutam totul intr-un vas termorezistent, acoperim si lasam la cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15-20 minute.
Verificam dupa acest interval daca sunt gata. Daca cuptorul are o putere mai mica este posibil sa mai avem nevoie de 10 minute, dar este putin probabil acest lucru – in acest caz mai adaugam foarte putina apa si amestecam sa nu se lipeasca. Adaugam fasolea si patrunjelul tocat cand scoatem cartofii din cuptor. Stropim cu otet diluat cu apa si amestecam pana se omogenizeaza. Gustam si adaugam dupa gust sare, piper, otet.
Cartofi picanti la tigaie
· 1 kg de cartofi
· Ulei
· O jumatate de lingurita de boia dulce
· O jumatate de lingurita de boia iute
· Sare, piper, rozmarin
Spala bine cartofii si pune-i la fiert in coaja. Lasa-i sa fiarba timp de cateva minute, dar verifica-i cu furculita si opreste focul in momentul in care acestia incep sa se inmoaie. Indeparteaza coaja si taie cartofii cuburi, dupa care pune uleiul intr-o tigaie si pune cartofii la prajit. Adauga pe rand sarea, piperul, boia dulce si cea iute si amesteca in mod constant. La final, presara cateva firicele de rozmarin si mai lasa cartofii inca 2- 3 minute pe foc.
va multumim pentru ce ne invatati