👉 Valorile nutriționale ale urzicilor
Urzicile sunt o sursa bogată de vitamine și nutrienti și, asa cum arata studiile, extractul de urzici poate crește nivelul de antioxidanti din sânge.
100 de grame de urzici conțin:
– Acid folic – 14 mcg
– Calorii – 42 kcal
– Vitamina A – 2.011 IU
– Vitamina B – 0,103 mg
– Vitamina K – 498,6 mcg
– Fibre – 6,9 g
– Calciu – 481 mg
– Fier – 1,64 mg
– Magneziu – 57 mg
– Fosfor – 71 mg
– Zinc – 0,34 mg
– Potasiu – 334 mg
– Proteine – 2,71 mg
Mai mult decât atât, urzicile conțin o cantitate ridicată de clorofila, mai mare decât orice altă plantă. Clorofila, pe lângă faptul că dă culoare plantelor, este și o sursă bogată de vitamine si antioxidanti, cu importante proprietati terapeutice.
👉 Beneficiile urzicilor:
✔️ Reduc inflamațiile
Urzicile conțin compuși care pot ameliora inflamațiile și calma durerile.
✔️ Reduc tensiunea arteriala
Urzicile stimulează producția de oxid de azot, care ajuta la dilatarea vaselor de sânge, dar si la reglarea bătailor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale.
✔️ Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Un studiu desfășurat pe o perioada de trei luni, la care au participat 46 de persoane, a arătat că o doza zilnica de 500 de miligrame de extract de urzica poate scădea în mod semnificativ zaharul din sânge.
✔️ Tratează afecțiunile cutanate
Cremele pe baza de urzici pot ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor.
✔️ Previn anemia
Datorită conținutului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia.
✔️ Tratează alergiile
Extractul de urzica poate inhiba producția de histamina, compus care declanșează simptomele alergiilor, precum strănut, mâncărimi la nivelul pielii sau congestie nazala.
✔️ Mențin sănătatea ficatului
Proprietățile antioxidante ale urzicilor pot ajuta la protejarea ficatului.
📌 Avantaje dovedite ale urzicilor – utilizări și precauții
📌 Urzici: beneficii pentru sănătate și efecte secundare
🍽 Mâncare de urzici
✔️ Ingrediente:
– câteva mâini de urzici
– o ceapa mare
– 2 linguri cu ulei
– sare si piper
– 2 căței de usturoi
– 3 linguri de făină
– 200 de mililitri de lapte
✔️ Mod de preparare:
După ce ai fiert urzicile, pune-le intr-un blender si mixează bine pana capătă consistența unui piure. Condimentează cu sare si piper, dupa gust si adaugă făina.
Pune uleiul într-un vas împreună cu ceapa tocată la înăbușit cu putina apă.
Adaugă piureul de urzici peste ceapa înăbușită, toarnă apoi si laptele, amesteca bine si lasă sa fiarbă până când compoziția devine omogena.
Lasă mâncarea pe foc aproximativ zece minute, adaugă cățeii de usturoi si mai lasă la fiert încă doua sau trei minute.
Poți servi mâncarea de urzici alături de un ou ochi si cu puțin sos de hrean.
🍽 Ciorba de urzici
✔️ Ingrediente:
– 400 de grame de urzici
– un morcov
– 2 legături de ceapa verde
– o legătură de usturoi verde
– o legătură de leurdă
– o rădăcină de păstârnac
– 50 de grame de orez cu bob rotund
– 2-3 linguri de ulei
– 500 de mililitri de borș sau sucul de la o lamaie, dupa gust
– sare si piper
🍽 Mod de preparare:
– Fierbe urzicile, strecoară-le si păstrează apa.
– Toacă morcovul, păstârnacul si ceapa verde, pune uleiul cu puțină apă într-o oala, adaugă apoi legumele tocate si înăbușe la foc mic.
– Adaugă orezul și lasă la foc pentru încă doua minute.
– Adaugă apa rămasă de la opărirea urzicilor și puțină sare și lasă fiert pentru aproximativ 12 minute.
– Adaugă apoi urzicile tocate și mai lasă să fiarbă încă cinci minute.
– Adaugă borșul și mai lasă la fiert încă un minut.
– Toaca la final usturoiul verde si leurda, oprește focul si adaugă-le peste ciorba.
📌 Urzici – retete simple si delicioase
📌 Urzica – cel mai puternic medicament pentru problemele părului – rețete și mod de utilizare
Niciun comentariu