Medicamentele analgezice cum ar fi ibuprofenul si acetaminofenul sunt calmante eficiente, dar utilizarea pe termen lung poate provoca reactii adverse. Medicamentele pe baza de reteta pot crea dependenta si au si mai multe reactii adverse.
De-a lungul timpului oamenii au folosit uleiuri esentiale, ierburi si mirodenii pentru calmarea durerilor. Cercetatorii au explorat pe deplin aceste optiuni iar dovezile au aratat ca anumite remedii pot da rezultate eficiente.
Ulei esential de lavanda
Uleiul esential de lavanda poate ajuta la calmarea durerii in mod natural. Oamenii au folosit acest remediu pentru ameliorarea durerii de cap, ca ajutor pentru somn si pentru a usura anxietatea.
Studiile au aratat ca uleiul esential de lavanda are efecte calmante, antiinflamatoare si antioxidante.
Tei
Durerile de cap provocate de solicitarile zilnice sau de grijile care ocupa mintea pot fi ameliorate cu o cana de ceai de tei. Pentru a te linisti, a combate stresul si pentru a ajuta la calmarea sistemului nervos central, puteti folosi cu incredere ceaiul de tei.
Ghimbirul
Proprietatile antiinflamatoare ale ghimbirului fac ca aceasta planta sa lupte eficient impotriva durerilor de cap cronice. Cercetatorii au descoperit ca ghimbirul poate reduce inflamatia din organism intr-un mod similar aspirinei sau ibuprofenului.
Turmeric (Curcuma)
Turmericul este folosit de mii de ani ca leac impotriva inflamatiilor. Adaugati un pic la preparatele cu oua, supa, sosuri, in salate, sosuri pentru paste. Acest condiment reduce nu numai inflamatia, ci ajuta si digestia. Pentru a asimila mai bine turmericul, adaugati si un strop de piper cayenne.
Ulei esential de rozmarin
Cercetatorii afirma ca rozmarinul poate ajuta la tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare si osoase. Aceasta planta poate reduce inflamatia, relaxeaza muschii si stimuleaza memoria.
Dilueaza cateva picaturi de ulei esential de rozmarin intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de masline (3-5 picaturi ulei esential la 30 gr ulei de masline) si folositi-l la masaj.
Cercetarile au demonstrat ca acest ulei actioneaza asupra receprorilor din creier numiti receprori opioizi, care sunt implicati in senzatia de durere.
“Rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare”, spune dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.
Cuisoare
Studiile au constatat ca gelul de cuisoare este la fel de eficient ca si gelul de benzocaina, care este folosit de stomatologi pentru a reduce durerile de ac.
Cercetatorii considera ca acest condiment are activitate antioxidanta, antiinflamatoare, antifungica si antivirala.
Pelin
Ceaiul de pelin este benefic pentru durerile de cap. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta uscata peste care se adauga o ceasca cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat cateva minute dupa care se strecoara si se bea.
Folosit pentru proptietatile sale tamaduitoare inca din Evul Mediu, pelinul trebuie consumat cu mare atentie, deoarece in cantitati mare este toxic. Planta este interzisa cu desavarsire femeilor insarcinate.
Uleiul de peste
Uleiul de peste are abilitatea sa reduca inflamatiile. Un studiu arata ca 40% dintre pacientii cu artrita reumatoida care au ingerat acest produs in fiecare zi au putut sa-si reduca dozele de medicamente antiinflamatoare la o treime. Oamenii cu dureri de gat si in zona inferioara a spatelui au observat chiar si mai multe beneficii, aproape doua treimi renuntand complet la pastile, dupa cum a aratat un studiu realizat la Universitatea din Pittsburgh.
Acupunctura
Aceasta este buna pentru artrita, migrene, dureri de spate, dureri menstruale, dar si pentru durerile post-operatorii. Persoanele cu artita spun ca durerea le este redusa cu aproximativ 40 de procente dupa 6 luni de acupunctura, timp in care la inceput faci sedinte de 2 ori pe saptamana, dupa care reduci la o sedinta, dupa cum explica specialistii de la Universitatea din Maryland.
Pentru dureri acute se recomanda 5-8 tratamente, expertii spunand ca ai nevoie de 8-15 sedinte pentru durerile cronice.
Sursa: www.medicalnewstoday.com
Niciun comentariu