Senzatia de frig resimtita la nivelul mainilor si picioarelor este cauzata, cel mai adesea, de o circulatie deficitara, insa exista si alte afectiuni care pot declansa aceasta senzatie: tulburari ale sistemului nervos, leziuni de expunere la temperaturi scazute – cum ar fi degeraturile – dar si scaderea metabolismului pe fond de hipotiroidism.Simptomul de maini si picioare reci poate fi deseori insotit de furnicaturi, amorteli si pulsatii la nivelul membrelor. Persoanele care manifesta dureri in zona gambelor la mers, de asemenea, se pot confrunta cu o circulatie deficitara a sangelui.
Vitaminele si mineralele sunt extrem de importante in sustinerea sistemului circulator, din toate punctele de vedere, in primul rand din prisma calitatii sangelui. Conform studiilor, lipsa fierului, a magneziului si a vitaminei B6 din organism, pe langa aparitia anemiei, favorizeaza racirea membrelor.
Persoanele predispuse acestei simptomatologii, si nu numai, trebuie sa-si suplimenteze dieta cu vitamine pentru circulatia sangelui si, concomitent, sa adopte o dieta sanatoasa, bazata pe cat mai multe legume si fructe.
Ceai de ghimbir
Pe langa faptul ca este de folos celor care au probleme digestive si combate senzatia de greata, ghimbirul faciliteaza circulatia sangelui. S-a constatat ca cei care consuma in mod regulat ghimbir au o circulatie mai buna a sangelui, in special la extremitati. In plus, bea cate doua cani de ceai de ghimbir pe zi si vei vedea repede diferenta.
Usturoi
Deoarece usturoiul indeparteaza depozitele de grasime care se acumuleaza pe vene si artere, sangele va circula mai repde si va ajunge si la extremitati. Poate fi adaugat in preparate, dar la fel de eficient este si daca inghiti doi catei de usturoi dimineata, pe stomacul gol.
Ceai de hibiscus
Ceaiul de hibiscus este un ceai deosebit de aromat, ce se bea cu placere, asadar, trebuie sa profiti din plin de beneficiile acestei plante. Ea ajuta la fluidizarea sangelui, prevenind in acelasi timp formarea cheagurilor de sange. Se tine o cura de 3 saptamani, in care se beau 2-3 ceaiuri de hibiscus pe zi. Se pun 2 lingurite de planta la o cana de apa fiarta, care se lasa la infuzat 10 minute si se bea cat este cald. Evitati ceaiurile la plic.
Ceai de talpa-gastei
Ceaiul de talpa gastei este un tonic al muschiului cardiac si ajuta inima sa pompeze sangele catre extremitati, astfel ajutand la imbunatatirea circulatiei sanguine. Se poate folosi si tinctura de talpa-gastei, care este un pic mai concentrata, dar ceaiul este la fel de folositor. Se consuma 2-3 cani pe zi din 1 lingura de planta la o cana de apa fiarta.
Ceaiul de afine
Preparatele obtinute pe baza de afine produc reactivarea microcirculatiei locale, ameliorand si fluxul venos, usurand indepartarea lichidelor interstitiale si reducand astfel edemele. Au aplicatie in tratamentul insuficientei venoase, cronice si a complicatiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflebite.
Se face ceai din 1-2 lingurite de frunze si fructe la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi. Se mai poate face decoct din 100 de grame de fructe la 1 litru de apa si se bea intreaga cantitate pe durata intregii zile.
Ceaiul de papadie
Acest ceai normalizeaza circulatia sangelui si ajuta in procesul de detoxifiere. Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, dintr-o ligurita-doua de planta maruntita cu 250 grame de apa. In decursul unei zile se beau 2-3 ceaiuri.
De asemenea, puteti recurge si la alte metode, cum ar fi:
Masajul – unul dintre cele mai benefice remedii pentru circulatia periferica proasta. Local, se fac la nivelul picioarelor masaje usoare, in sens ascendent, cu creme si geluri ce contin plante cu actiune vasoprotectoare. Plantele sunt reprezentate de castan, sulfina, musetel, salvie, coada-soricelului, arnica, urzica, spanz. Acestea cresc tonusul si elasticitatea vaselor sangvine, elimina staza venoasa si imbunatatesc circulatia la acest nivel;
Baile de picioare – cu uleiuri esentiale de menta, eucalipt, rozmarin, chiparos, in combinatie cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui la nivel periferic;
Se adauga in cada de baie 2-3 picaturi de ulei aromat de menta, eucalipt si rozmarin, cu efect decongestiv si calmant. De asemenea, se pot adauga 10-15 g de tinctura de arnica, ce stimuleaza circulatia si inlatura durerea;
Efect stimulator asupra circulatiei periferice deficitare au si „dusurile scotiene” – bai cu apa rece la nivelul picioarelor, alternand cu bai cu apa calda, efectuate de mai multe ori pe zi. Se mai pot face bai cu apa calduta, o data la doua zile, in care se amesteca infuzie concentrata din radacina de urzica si frunze de nuc. Baia dureaza aproximativ 10 minute;
Reflexoterapia – efectuata de catre un specialist, are efecte rapide si de durata impotriva circulatiei periferice proaste. Inlatura senzatia de picioare grele, diminueaza edemele de la nivel periferic si stimuleaza circulatia la acest nivel. Se fac cure de 10-12 sedinte, una pe zi sau una la doua zile.
Sfat: Evitati sa stati in pozitia picior peste picior deoarece poate bloca sangele sa ajunga in membrele inferioare si rotiti-va talpa in sensul acelor de ceasornic de cate ori aveti ocazia. De asemenea, o alta metoda de stimulare a circulatiei periferice presupune sa va puteti ridica pe varfuri si apoi sa coborati pe calcaie.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Niciun comentariu