Număr scăzut de trombocite – simptome și 6 tratamente naturale

0

Aveți tendința de a vă învineți ușor și aveți dificultăți în a opri sângerarea rănilor? Sau poate aveți frecvent sângerări nazale sau sângerări ale gingiilor? Dacă da, există riscul să aveți un număr scăzut de trombocite.
Un număr scăzut de trombocite duce la o afecțiune numită „trombocitopenie” – o problemă a coagulării normale a sângelui. Trombocitele sunt responsabile pentru formarea cheagurilor de sânge în artere/vene și pentru oprirea sângerării. Un număr scăzut de trombocite expune pe cineva unui risc mai mare de sângerare internă sau alte probleme legate de coagularea sângelui și vasele de sânge – și, din păcate, uneori poate afecta cu adevărat calitatea vieții.
Purpura de trombocitopenica idiopatică (ITP) este tipul de număr scăzut de trombocite cauzat de o boală autoimună  care afectează modul în care trombocitele sunt produse și utilizate în organism. Tulburările autoimune, inclusiv artrita, leucemia și limfomul, pot declanșa ITP, iar factori precum utilizarea medicamentelor și expunerea la toxine pot scădea, de asemenea, numărul de trombocite din sânge. Nu toți pacienții cu număr scăzut de trombocite au o boală autoimună gravă. Unele cazuri de trombocitopenie ușoară sunt cauzate de factori comuni ai stilului de viață, pot fi tratate destul de ușor și nici măcar nu provoacă semne și simptome vizibile.
Trombocitopenia variază în ceea ce privește simptomele pe care le provoacă și modul în care este gestionată, în funcție de cât de sever a scăzut numărul de trombocite. Unii oameni ar putea avea nevoie pur și simplu să-și monitorizeze cu atenție simptomele și să se consulte cu medicii lor doar periodic, dar alții trebuie să rămână temporar în spital din când în când pentru îngrijiri de urgență și să evite cu strictețe orice ar putea declanșa sângerare.
După cum veți afla, există multe cauze diferite ale numărului scăzut de trombocite, ceea ce poate face tratarea afecțiunii oarecum confuză. Dar, din fericire, majoritatea persoanelor cu trombocitopenie ușoară până la moderată sunt capabile să-și corecteze numărul de trombocite destul de ușor și să ducă o viață normală și sănătoasă – totul prin modificarea dietei și a stilului de viață.
👉 Cum să tratezi un număr scăzut de trombocite
Dacă observați că faceți mai ușor vânătăi și sângerați pentru o perioadă lungă de timp, chiar și după doar o tăietură minoră, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă verifica numărul de trombocite. Diagnosticul unui număr scăzut de trombocite poate fi pus utilizând mai multe teste: o  hemoleucograma completă, care măsoară nivelul tuturor celulelor/trombocitelor din sângele dumneavoastră; un frotiu de sânge, care analizează forma reală a trombocitelor; sau teste de măduvă osoasă și teste de coagulare a sângelui pentru a verifica producția și funcționarea corectă a trombocitelor. De asemenea, s-ar putea să aveți nevoie de o ecografie pentru a vă verifica splina pentru a vedea dacă este mărită.
Uneori, trombocitopenia este doar ușoară și nici măcar nu trebuie tratată, deoarece sângele se poate coagula în mod normal. Alteori, dacă devine severă, medicul dumneavoastră ar putea avea nevoie să vă prescrie medicamente pentru a vă asigura că sângele se poate coagula sau poate schimba medicamentele pe care le luați în prezent pentru a le opri efectele secundare.

Odată ce a fost pus un diagnostic, puteți folosi recomandările de mai jos pentru a vă ajuta să vă creșteți numărul de trombocite, să gestionați simptomele și să preveniți dezvoltarea complicațiilor:
1. Îmbunătățiți-vă dieta
Deficitul de vitamina B12 sau de acid folic (vitamina B9) poate cauza ambele un număr scăzut de trombocite, ușor până la moderat. Luarea suplimentelor este o modalitate de a ajuta la rezolvarea acestui lucru, dar opțiunea mai bună este să obțineți suficient din acești nutrienți din dieta. Deficiența de vitamina B12 este considerată a fi una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume, iar conținutul scăzut de acid folic vă pune în pericol nu numai să aveți trombocite scăzute, ci și să vă confruntați cu complicații ale sarcinii, probleme cardiace și oboseală. Prin urmare, ar trebui să consumați alimente cu acești nutrienți vitali:
– Unele dintre cele mai bune surse de vitamina B12 includ carnea de vită, ficatul de pui, somonul, tonul, iaurtul și curcanul.
– Cele mai bune alimente cu acid folic includ fasolea, lintea, spanacul, sparanghelul, avocado și sfeclă.
În plus, concentrați-vă pe o dietă echilibrată, neprocesată, pentru a crește imunitatea împotriva virusurilor sau a infecțiilor și pentru a vă ajuta organele să vă detoxifice corpul de substanțele chimice pe care le întâlniți în viața cotidiană. Fructele și legumele proaspete sunt deosebit de importante pentru satisfacerea nevoilor dumneavoastră de nutrienți, inclusiv: legume cu frunze, fructe de pădure, legume crucifere, ierburi proaspete și condimente.
Aproximativ 40% dintre persoanele cu un număr scăzut de trombocite au raportat o oarecare îmbunătățire a simptomelor de sângerare și a numărului lor de trombocite după ce au urmat o dieta sănătoasă. Aceste recomandări includ consumul mai multor alimente proaspete, așa cum este descris mai sus, evitarea alimentelor ambalate/ procesate și limitarea sau eliminarea produselor lactate, a cărnii de calitate scăzută și a zaharurilor adăugate.
📌 15 alimente sănătoase care cresc in mod natural numărul trombocitelor din sânge
2. Reduceți sau eliminați alcoolul și băuturile zaharoase
Consumatorii mari au un risc mai mare de a avea un număr scăzut de trombocite, deoarece alcoolul încetinește producția de trombocite. Potrivit unui raport din jurnalul Alcohol, Health and Research World,  consumul intens de alcool poate provoca suprimarea generalizată a producției de celule sanguine și producerea de precursori ai celulelor sanguine structural anormale care nu funcționează corespunzător pentru a coagula sângele. Cercetările arată că un procent dintre alcoolici au globule roșii defecte care sunt distruse prematur, precum și niveluri anormale de celule albe din sânge și o probabilitate mai mare de a avea reacții autoimune și infecții bacteriene frecvente.
Trombocitopenia afectează până la 80% dintre alcoolici.
Toată lumea răspunde diferit la consumul de alcool, așa că trebuie să iei în considerare situația ta unică și istoricul medical pentru a ști cât de mult alcool poate tolera corpul tău fără complicații. O recomandare generală pentru adulții sănătoși este să nu consume mai mult de una-două băuturi pe zi (unul pentru femeile adulte, două pentru bărbați), iar cei cu trombocite scăzute ar trebui să bea și mai puțin.
Evitarea băuturilor zaharoase, procesate este de asemenea utilă, deoarece acestea tind să conțină o mulțime de substanțe chimice care pot perturba producția normală de trombocite, inclusiv îndulcitori artificiali precum aspartamul, coloranți sintetici și conservanți.
3. Reduceți expunerea la substanțe chimice toxice
Produsele chimice, cum ar fi pesticidele găsite în produsele non-organice, mercurul din anumite fructe de mare, arsenul și benzenul, pot încetini producția de trombocite. Evitați-le pe cât posibil!
4. Reduceți sau opriți utilizarea medicamentelor pentru calmarea durerii
Analgezicele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, vă pot subția sângele și vă pot afecta nivelul trombocitelor. Deși reduc durerea, ele pot crește și riscul de tulburări de sângerare atunci când sunt utilizate prea des. Cât este prea mult? Depinde de persoană, dar dacă te bazezi pe acestea aproape în fiecare zi, s-ar putea să experimentezi reacții adverse.
S-ar putea să nu funcționeze la fel de repede, dar puteți ajuta la gestionarea durerii în mod natural, îmbunătățindu-vă dieta și scăzând inflamația. Exercițiile fizice și suplimentele antiinflamatoare ajută, de asemenea, inclusiv uleiul de pește omega-3, turmericul, tămâia/boswellia și uleiul esențial de mentă.
5. Luați suplimente și ierburi utile
Pe lângă vitamina B12 și acidul folic descrise mai sus pentru a ajuta la prevenirea deficiențelor și antiinflamatorii pentru controlul durerii, există dovezi că persoanele cu număr scăzut de trombocite pot beneficia și de următoarele:
– Vitamina D joacă un rol valoros în funcția celulelor stem hematopoietice din măduva osoasă care produc trombocite, în plus poate ajuta la gestionarea bolilor autoimune. Vitamina D se obține cel mai bine prin expunerea la soare.
– Vitamina K este necesară pentru coagularea corectă a sângelui, are proprietăți antiinflamatorii și s-a dovedit că ajută la controlul tulburărilor de sângerare.
– Legumele de mare (clorofila/algele/algele marine) ajută la legarea de metalele grele, pot crește imunitatea și oferă mulți nutrienți de care oamenii tind să aibă deficit.
6. Protejați-vă de răni și infecții
Pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu număr scăzut de trombocite, evitarea leziunilor și infecțiilor este importantă, deoarece ambele pot agrava reacțiile autoimune, mărirea splinei și declanșa sângerări excesive.
Majoritatea experților recomandă persoanelor cu număr scăzut de trombocite să evite sporturile de contact, cum ar fi boxul, fotbalul, schiul sau karate-ul, care pot provoca sângerări. Protejați-vă splina evitând cât mai mult posibil expunerea la infecții și viruși, ceea ce înseamnă să stați departe de membrii familiei sau colegii de muncă bolnavi și țineți copiii cu număr scăzut de trombocite în afara grădinițelor.

Niciun comentariu

Nu ratați!