Turita-mare (Agrimonia eupatoria) – beneficii, proprietati si contraindicatii

0

Agrimonia (Turtita Mare) contine o compozitie chimica unica, actionand in corp ca substante detoxifiante, astrigente, coagulante si antiinflamatoare. Din acest motiv, aceasta a fost utilizata in tratamentul direct sau secundar al unei largi varietati de afectiuni.
Planta contine uleiuri volatile, acizi organici, mucilagii, tanin, cumarine, vitamine (vitamina c si vitamina k), triterpene, acizi grasi, flavonoizi, poliglucide, saponine. Gustul plantei este amar.
Tratarea problemelor menstruale
Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale agrimoniei este ca un coagulant care poate reduce sangerarea in organism si poate ajuta la vindecarea ranilor. Aceasta planta poate fi folosita pentru a reduce sangerarea menstruala abundenta si pentru a reduce inflamatia in aceste perioade.
Ajuta digestia
Fiind un agent antiinflamator, agrimonia a fost adesea folosita pentru a elimina problemele digestive si gastrointestinale, in special diareea si alte simptome ale sindromului intestinului iritabil. Prin reducerea iritatiilor si a inflamatiei in membranele si tesuturile intestinului, se poate atenua semnificativ aceste conditii digestive.
Controleaza diabetul
Agrimonia a fost mult timp studiata pentru potentialele sale proprietati antidiabetice. Aparent, componentele active ale agrimoniei au capacitatea de a imbunatati procesele de absorbtie ale glucozei si insulinei in organism.
Imbunatateste sanatatea respiratorie 
In mod similar reducerii inflamatiei in intestin, agrimonia este utilizata pe scara larga pentru a imbunatati conditiile respiratorii care pot implica inflamatii, cum ar fi dureri in gat, tuse, bronsita si alte probleme ale sinusurilor.

Sanatatea pielii
Cand va confruntati cu acnee, eruptii cutanate, psoriazis, eczema sau orice alta afectiune a pielii, puteti aplica topic agrimonia in zona afectata si poate ajuta la atenuarea problemei. De asemenea, poate fi administrata oral pentru acelasi efect.
Detoxifica corpul
Ingredientele active din aceasta planta, cum ar fi tiamina, quercitrinul si catechinele, au fost direct legate de sanatatea ficatului si a vezicii biliare. Prin oprimizarea functiei acestor organe, organismul poate elimina mai usor toxinele din organism, impiedicand astfel aparitia altor probleme de sanatate.
Parul si rezistenta unghiilor
Acidul silicic se gaseste in aceasta planta, iar acest compus este cunoscut pentru a spori semnificativ puterea, aspectul si sanatatea generala a unghiilor si a parului, impiedicand ruperea usoara sau exfolierea.
Recoltarea si uscarea
In perioada aparitiei primelor flori se culege planta intreaga fara radacini si fara partile lemnoase ale tulpinii principale.
Planta se usuca intinsa in straturi subtiri, la umbra, sau in uscatorii cu aer cald la o temperatura de 35 grade C. Din 3-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Atentie! Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in cazul bolilor cardiace, in caz de de constipatie, coagularea ra­pida a sangelui sau hipotensiune arteriala. Consumul ceaiului de turita mare este contraindicat celor care sufera de ulcer gastric.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/agrimony.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!