Ashwagandha – 11 beneficii pentru creier, tiroidă și mușchi – dozare și precauții

1

Ashwagandha (aka Somnifera dunal ) este o plantă adaptogenă, populară în medicina ayurvedică. A fost folosită de peste 2.500 de ani. Este de fapt cea mai frecvent utilizată și cercetată plantă adaptogenă.
Ashwagandha este apreciată pentru proprietățile sale de modulare tiroidiană, neuroprotectoare, anti-anxietate, antidepresive și antiinflamatoare, care sunt doar câteva dintre numeroasele sale beneficii.
În India, este cunoscută sub numele de „forța armăsarului”, deoarece în mod tradițional a fost folosit pentru a întări sistemul imunitar după boală. De asemenea, a fost denumit „ginseng indian” datorită capacității sale de a-ți spori rezistența și de a acționa ca și calmant natural al stresului, iar acestea nu sunt singurele beneficii.
De fapt, capacitatea plantei de a lucra ca agent de protecție împotriva stresului este ceea ce o face atât de populară. La fel ca toate ierburile adaptogene, ajută organismul să mențină homeostazia, chiar și în momentele de stres emoțional sau fizic.
Dar numeroasele beneficii ashwagandha nu se opresc aici. Această plantă puternică a arătat rezultate incredibile pentru scăderea nivelului de cortizol și echilibrarea hormonilor tiroidieni.
În plus, a fost utilizată pentru tulburări de dispoziție și pentru prevenirea bolilor degenerative, deoarece pare să ajute și în aceste condiții.
❓Ce este Ashwagandha
Planta ashwagandha este cunoscută din punct de vedere botanic ca rădăcina Withania somnifera. Este un membru al familiei Solanaceae. Rădăcina Ashwagandha mai este numită în mod obișnuit ginseng indian, cireș de iarnă și rădăcină somnifera.
Rădăcina și frunzele plantei ashwagandha sunt utilizate cel mai frecvent pentru proprietățile lor medicinale, iar prezența witanolidelor, un grup de lactone steroidiene, contribuie la beneficiile sănătății plantei. Aceste withanolide includ withaferin A, withanolide D și withanone .
Înțelesul literal al cuvântului ashwagandha este „miros de cal”, deoarece se spune că rădăcinile proaspete ale ierbii miros ca un cal. După cum spune povestea, se crede că atunci când o consumi, poți dezvolta și puterea și vitalitatea unui cal.
În latină, numele speciei somnifera poate fi tradus ca „inducător de somn”.
Au existat peste 200 de studii privind beneficiile ashwagandha, concluzionând ca aceasta planta:
•Îmbunătățește funcția tiroidiană
•Tratează oboseala suprarenală
•Reduce anxietatea și depresia
•Reduce stresul
•Crește rezistența
•Previne și ajuta la tratarea cancerului
•Reduce degenerarea celulelor creierului
•Stabilizează zahărul din sânge
•Reduce colesterolul
•Crește imunitatea

Ashwagandha este o plantă importantă în medicina ayurvedică, deoarece servește multor scopuri și aduce beneficii mai multor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, neurologic, endocrin și de reproducere.
Ca parte a acestui sistem vechi de 5.000 de ani, planta ashwagandha este utilizată ca remediu natural pentru ameliorarea mai multor condiții de sănătate și pentru a ajuta corpul să rămână în echilibru.
👉 Beneficii și utilizări
1. Îmbunătățește funcția tiroidiană subactivă
Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene este că acestea ajută persoanele cu probleme tiroidiene.
Pentru milioanele de oameni care se luptă cu problemele tiroidiene, dintre care mulți nici măcar nu știu, poate servi drept soluția pe care au așteptat-o. Într-un studiu pilot din 2017 publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, au fost evaluate beneficiile ashwagandha pentru pacienții cu hipotiroidism subclinic. Cei 50 de participanți au fost diagnosticați cu tulburare tiroidiană, dar nu au prezentat simptome evidente ale deficitului tiroidian.
În timpul unei perioade de opt săptămâni, grupul de tratament a primit zilnic 600 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetătorii au descoperit că extractul a îmbunătățit semnificativ nivelul hormonului stimulator al tiroidei și al tiroxinei în comparație cu placebo.
S-a ajuns la concluzia că planta poate fi benefică pentru normalizarea nivelului tiroidian la pacienții cu hipotiroidism.
Un alt studiu publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine a mai descoperit că ashwagandha are proprietăți de îmbunătățire a tiroidei. În studiu, pacienții cu tulburare bipolară au folosit planta pentru a îmbunătăți funcția cognitivă pentru o perioadă de opt săptămâni.
Testele de laborator au constatat că unii dintre acești pacienți au prezentat creșteri ale T4 în timpul perioadei de tratament, deși acesta nu a fost scopul inițial al studiului. Cercetările sugerează că, din moment ce ashwagandha crește funcția tiroidiană, este posibil să nu fie potrivit pentru persoanele cu tiroidă hiperactivă, cum ar fi cele cu boala Graves.
2. Ameliorează oboseala suprarenală
Cercetările arată că ashwagandha poate fi utilă în susținerea funcției suprarenale și în depășirea oboselii suprarenale. Suprarenalele dvs. sunt glande endocrine care sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor, în special cortizol și adrenalină, ca răspuns la stres.
Dacă suprarenalele sunt suprasolicitate din cauza unei doze mari de stres emoțional, fizic sau mental, acest lucru poate duce la o afecțiune denumită oboseală suprarenală.
Când suprarenalele se epuizează, acest lucru poate perturba și alți hormoni din corp, inclusiv progesteronul, care poate provoca infertilitate și niveluri mai scăzute de DHEA, un hormon legat de longevitate și menținerea unui corp puternic.
Mai multe informații și remedii despre oboseala suprarenală puteți citi in acest articol: Ce este oboseala suprarenală și cum o putem depăși în mod natural
3. Combate stresul și anxietatea
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale plantei ashwagandha este capacitatea sa de a lucra ca remediu natural pentru anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în PLOS One, ashwagandha s-a dovedit a fi comparabilă cu medicamentele obișnuite lorazepam și imipramină, fără efecte adverse.
În studiul controlat pe 12 săptămâni, 75 de participanți cu anxietate au fost împărțiți în două grupuri, unul care a primit îngrijire naturistă și altul care a primit intervenție standardizată de psihoterapie. Grupul de îngrijire naturistă a primit consiliere dietetică, tehnici de relaxare cu ajutorul respirației profunde, un complex de multi-vitamine standard și 300 de miligrame de ashwagandha de două ori pe zi.
Grupul de intervenție pentru psihoterapie a primit psihoterapie, tehnici de relaxare cu ajutorul respirației profunde și pastile placebo de două ori pe zi.
Când nivelurile de anxietate au fost măsurate după perioada de 12 săptămâni, grupul care a primit ashwagandha a avut scoruri de anxietate care au scăzut cu 55%, iar scorurile grupului de psihoterapie au scăzut cu 30,5%.
Diferențe semnificative între cele două grupuri s-au găsit, de asemenea, în sănătatea mintală, concentrarea, funcționarea socială, vitalitatea, oboseala și calitatea generală a vieții, grupul ashwagandha prezentând beneficii clinice mai mari.
În plus față de aceste descoperiri pozitive, cercetătorii au indicat că nu s-au produs efecte adverse grave în niciunul dintre grupuri. Un beneficiu major ashwagandha este că reacțiile adverse sunt minime la administrarea acestuia.
În schimb, medicamentele antidepresive și anti-anxietate pot provoca somnolență, insomnie, pierderea dorinței sexuale și creșterea poftei de mâncare, printre alte efecte negative.
4. Combate Depresia
De Ashwagandha nu beneficiază doar persoanele care se confruntă cu anxietatea și stresul cronic, poate fi utilă și pentru persoanele care prezintă semne de depresie. Planta îmbunătățește rezistența la stres și studiile arată că îmbunătățește astfel calitatea vieții auto-evaluată.
5. Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge
Ashwagandha a fost evaluată pentru efectele sale antidiabetice, care sunt posibile datorită prezenței compușilor fenolici, inclusiv flavonoizi. Cercetările arată că flavonoidele posedă activități hipoglicemiante, iar un studiu care a implicat rozătoare a concluzionat că atât extractele de rădăcină de ashwagandha, cât și extractele de frunze au ajutat la atingerea nivelului normal de zahăr din sânge la șobolanii diabetici.
6. Ajută la combaterea cancerului
Cercetările sugerează că ashwagandha are efecte anti-tumorale promițătoare, poate ajuta la reducerea creșterii celulelor tumorale și poate acționa pentru a preveni creșterea celulelor canceroase.
S-a demonstrat că extractul inhibă proliferarea celulelor canceroase – în special celulele cancerului de sân, plămâni, stomac și colon, care se numără printre principalele tipuri de cancer din lume. Se crede că ashwagandha ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase, în principal datorită abilităților sale de stimulare a imunității și antioxidante.

7. Reduce degenerarea celulelor cerebrale și îmbunătățește memoria
Stresul emoțional, fizic și chimic poate avea efecte dăunătoare asupra creierului și sistemului nervos. Cercetări recente arată că ashwagandha este mai mult decât un calmant al stresului – protejează creierul de degenerarea celulară, care poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Unul dintre principalele motive pentru care este atât de eficient în vindecarea creierului este că acesta conține antioxidanți puternici care distrug radicalii liberi ce cauzează îmbătrânirea.
Withaferin A și withanolide D sunt cele două withanolide principale din ashwagandha care sunt utilizate pentru îmbunătățirea funcției cognitive.
Un studiu pilot din 2017 publicat în Journal of Dietary Supplements a arătat că ashwagandha a îmbunătățit în mod eficient atât memoria imediată, cât și cea generală, la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară.
Planta a fost, de asemenea, capabilă să îmbunătățească atenția, viteza de procesare a informațiilor și abilitățile mentale. Studiul a implicat 50 de adulți care au primit 300 de miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha pentru o perioadă de opt săptămâni. Cercetătorii au ajuns la concluzia că tratamentul cu ashwagandha a fost capabil să stimuleze memoria și alte abilități cognitive.
8. Sporește funcția imună
Deoarece ashwagandha funcționează ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres ai corpului, vă poate ajuta să vă stimulați sistemul imunitar și să reduceți inflamația din corp. Cercetările pe animale și de laborator arată că poate îmbunătăți funcția imunitară prin creșterea producției de imunoglobulină.
De asemenea, este capabilă să promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii.
9. Crește rezistența
Studiile arată că ashwagandha poate spori rezistența în timpul activității fizice. Datorită efectelor pozitive asupra creierului și a capacității sale de a reduce hormonii stresului, ajută la îmbunătățirea concentrării, motivației și rezistenței în studiile efectuate.
10. Ajută la creșterea forței musculare
Poate că un beneficiu surprinzător al ashwagandha este capacitatea sa de a crește masa și forța musculară. Din acest motiv, ar putea fi un instrument util pentru persoanele care se angajează în antrenamente de rezistență și alte forme de exerciții care pot fi obositoare pentru mușchi.
Studiile clinice care studiază durerea articulară generală și durerea articulară legată de artrita reumatoidă au găsit rezultate extrem de pozitive, iar planta calmează durerea și nu provoacă efecte secundare documentate.
11. Ajută la îmbunătățirea funcției sexuale și a fertilității
În medicina ayurvedică, ashwagandha a fost folosită ca afrodiziac natural care ajută la îmbunătățirea disfuncției sexuale. Este utilizată pentru a crește nivelul de testosteron și pentru a îmbunătăți fertilitatea masculină dar și feminină.
👉 Nutriție
Potrivit cercetărilor publicate în International Journal of Home Science, 1.000 de miligrame de pulbere de rădăcină de ashwagandha deshidratată conține:
•2,5 calorii
•0,04 grame de proteine
•0,032 grame fibre
•0,05 grame glucide
•0,03 miligrame de fier
•0,02 miligrame de calciu
•0,08 micrograme caroten
•0,06 miligrame vitamina C
Ashwagandha conține multe elemente benefice, inclusiv flavonoide și antioxidanți, cum ar fi catalaza, superoxidul dismutaza și glutationul, care este cunoscut ca „mama tuturor antioxidanților”.
De asemenea, conține alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmițători, steroli, tanini, lignani și triterpene. Acești compuși valoroși permit activitățile farmacologice ale plantei și sunt responsabili de numeroasele beneficii.
👉 Tipuri, utilizare și dozare
Suplimentele Ashwagandha sunt disponibile pe scară largă online și în magazinele de alimente naturiste.
Te întrebi cum să iei ashwagandha?
Cea mai populară formă a plantei este extractul de rădăcină, dar sunt disponibile și extracte de frunze. Puteți găsi extractele sub formă de capsule și pulbere. Rădăcina și chiar frunzele sunt adesea folosite pentru a face ceai de ashwagandha.
Când achiziționați suplimente ashwagandha, asigurați-vă că sunt standardizate pentru consumul uman. Conținutul de witanolidă ar trebui să varieze de la 1 la 10 la sută, dar nu toate suplimentele sunt etichetate cu aceste informații.
Achiziționarea unui supliment de înaltă calitate produs în standardele corespunzătoare este cel mai bun mod de a vă garanta că obțineți un produs bogat în witanolide. Cu cât conținutul de witanolidă este mai mare, cu atât efectele suplimentului sunt mai puternice.
Desigur, ashwagandha organică este de preferat decât cea neorganică.
Recomandarea generală începe cu 300 până la 500 miligrame pe zi, cu witanolide în intervalul de la 5 la 10 la sută. Măriți încet doza de ashwagandha, urmărind potențialele efecte adverse.
Multe suplimente recomandă între 1.000 și 1.500 de miligrame pe zi, la doză completă. Diferite surse susțin că doza optimă de ashwagandha de luat poate fi de până la 6.000 de miligrame în fiecare zi.
Este inteligent să faceți acest lucru sub îndrumarea medicului dumneavoastră naturist sau a furnizorului de servicii medicale, iar doza de ashwagandha depinde de motivul pentru care o luați.
Un studiu publicat în Journal of Ayurvedic and Integrative Medicine a constatat că, sub formă de extract în capsule, cu doze crescute treptat de la 750 miligrame pe zi la 1.250 miligrame pe zi, ashwagandha a fost bine tolerată și sigură în ceea ce privește funcția organelor biochimice și testele hematologice. A fost capabilă să îmbunătățească calitatea somnului, să scadă nivelul colesterolului și să promoveze și forța musculară.
S-ar putea să descoperiți că ashwagandha nu are mirosul cel mai atrăgător, dar dacă alegeți să-l utilizați sub formă de pulbere, îl puteți amesteca cu alte alimente sau băuturi pentru a o face mai plăcută și pentru a crea un tonic vindecător.
Consumul de ceai ashwagandha este un mod popular de a consuma planta și puteți adăuga puțină miere organică pentru a îmbunătăți aroma.
Este posibil să dureze două săptămâni sau mai mult pentru a observa primele beneficii, deci fiți consecvenți. Este nevoie de ceva timp pentru a inversa deteriorarea stresului cronic și creșterea nivelului de cortizol.
👉 Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Ashwagandha este alcătuită din lactone steroidiene sau withanolide, inclusiv withanolide A, withaferin A și withanone. Aceste structuri sunt unice pentru această plantă.
Au efecte medicinale diferite și sunt responsabile de multe beneficii.
Unele părți ale plantei conțin mai mulți compuși decât alții, așa că atunci când alegeți un extract de ashwagandha, ar trebui să acordați atenție de unde provine. Extractele de frunze conțin de obicei niveluri mai ridicate de withaferină A decât extractele de rădăcină.
❗️Atunci când este luată în doze adecvate pentru uz terapeutic, a fost considerată sigură pentru consumul uman. Unele reacții adverse posibile ale ashwagandha includ stomac deranjat, vărsături și diaree.
Dacă observați oricare dintre aceste reacții adverse, încetați să luați planta imediat.
❗️ Nu trebuie utilizată niciodată de femeile însărcinate sau care alăptează. Există unele dovezi că ar putea induce avorturile spontane și nu există informații disponibile despre siguranță cu privire la alăptare în timp ce luați planta.
❗️ Persoanele care utilizează medicamente pentru diabet, medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente care suprimă sistemul imunitar, sedative sau medicamente pentru probleme tiroidiene nu trebuie să utilizeze ashwagandha decât dacă s-au consultat mai întâi cu medicul lor.
❗️Cei cu hipertiroidism pot observa o creștere suplimentară a funcției tiroidiene atunci când iau planta și ar trebui să o facă numai sub supravegherea controlată a unui medic, dacă este cazul. Deoarece planta funcționează și pentru a modifica aceste condiții, pot exista interacțiuni adverse.
❗️Este posibil ca ashwagandha să crească simptomele bolilor autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, lupusul și artrita reumatoidă.
❗️Dacă urmează să aveți o intervenție chirurgicală care necesită anestezie, ar trebui să încetați să luați ashwagandha cu cel puțin două săptămâni înainte, în cazul în care planta vă încetinește sistemul nervos central.
❓Cât de multă Ashwagandha este sigură
Deși nu există o doză oficială recomandată de ashwagandha, mulți recomandă să luați în jur de 300-500 de miligrame pe zi și să vă îndreptați până la aproximativ 1.000-1.500 de miligrame pe zi.
Deși multe surse recomandă administrarea unor doze de până la 6.000 de miligrame pe zi, cel mai bine este să respectați o doză moderată, cu excepția cazului în care vă aflați sub îndrumarea unui medic de încredere.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!