Există aproximativ 500 de specii cunoscute de floarea pasiunii. Această familie de plante este, de asemenea, cunoscută sub numele de Passiflora . Unele studii sugerează că anumite specii pot avea beneficii medicinale. De exemplu, Passiflora incarnata poate ajuta la tratarea anxietății și a insomniei.
Nativii americani au folosit floarea pasiunii pentru a trata o varietate de afecțiuni. Acestea includ furuncule, răni, dureri de urechi și probleme cu ficatul. Nativii americani Cherokee încă mai folosesc rădăcinile plantei ca și remediu topic antiinflamator, dar și sub formă de ceaiuri ca tonic hepatic sau pentru inflamații ale pielii.
De asemenea, în India ea este utilizată pentru a trata dependența de morfină iar în Vietnam ca remediu pentru hipertensiune.
În Europa, oamenii au folosit Passiflora incarnata pentru a trata neliniștea și agitația. Și unii oameni o folosesc pentru a trata anxietatea. Fructul este folosit și pentru aromarea anumitor băuturi.
Compușii din floarea-pasiunii, în special din fructe, frunze și flori, arată modul în care acționează această plantă medicinală asupra organismului. Cei mai importanți dintre ei sunt:
– Taninurile – polifenoli, solubili în apă. Studiile științifice de până acum au demonstrat potențialul antioxidant și antibacterian al taninurilor.
– Flavonoidele – compuși bioactivi, care pot avea un rol important în reducerea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative.
– Tirozina – aminoacid care poate oferi suport pentru îmbunătățirea capacității de memorare, învățare, mai ales în situațiile stresante.
– Cumarina – numeroase cercetări au demonstrat proprietățile farmacologice ale curmarinei: antiinflamator, anticoagulant, antibacterian, antifungic, antiviral, antihipertensiv, antioxidant si un bun neuroprotector.
– Glicina – glicina este un aminoacid neesențial (unul dintre cei 20 de aminoacizi proteinogeni) pe care organismul îl folosește pentru a produce proteine.
Părțile utilizate ale plantei sunt cele aeriene sub formă uscată pentru a fi incluse în compoziția unor preparate precum extractele de lichid, tincturi, pulberi și infuzii.
🌸 Vă poate calma mintea
Studiile timpurii sugerează că floarea pasiunii ar putea ajuta la ameliorarea insomniei și anxietății. Se pare că crește nivelul de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier. Acest compus reduce activitatea creierului, ceea ce vă poate ajuta să vă relaxați și să dormiți mai bine.
🌸 Vă poate alina stomacul
Alți membri ai familiei Passiflora ar putea ajuta la tratarea problemelor de stomac. Passiflora foetida este mai frecvent cunoscută sub numele de floarea pasiunii. Într-un studiu cercetătorii au examinat potențialul său pentru tratarea ulcerelor de stomac. Au descoperit că a ajutat la atenuarea ulcerelor la șobolani. De asemenea, a arătat potențial antioxidant.
🌸 Vă poate ameliora manifestările menopauzei
Cercetările de până acum au relevat faptul că floarea-pasiunii poate susține diminuarea unora dintre manifestările menopauzei, cum ar fi cefaleea (durerea de cap), insomnia, anxietatea, nervozitatea; totodata, ea poate contribui la ameliorarea manifestărilor menopauzei premature.
🌸 Vă poate ameliora tulburarea de deficit de atenție si hiperactivitate (ADHD)
Pulberea de Passiflora poate contribui la ameliorarea manifestărilor, însă sunt necesare studii mai ample în acest sens.
🌸 Are acțiune antioxidantă si antiinflamatorie
Datorită compușilor săi, floarea-pasiunii poate fi un factor antioxidant si antiinflamator, însă în aceasta privință este nevoie de mai multe cercetări decât cele realizate până acum.
❗️Precauții
Floarea pasiunii poate interacționa cu diferite tipuri de medicație, cum ar fi cele care au tot acțiune sedativă, anticoagulante, antiagregante plachetare sau inhibitori ai monoaminooxidazei.
De asemenea, (ca și în cazul altor tipuri de tratamente naturiste) este necesară utilizarea cu precauție de femeile însărcinate sau care alăptează, dar și de către cei care conduc.
Articole recomandate:
📌 Ceai de floarea pasiunii – beneficii, proprietati si contraindicatii
Niciun comentariu