Socata – beneficii si retete simple

0

Florile de soc se culeg in mai-iunie, iar in zonele montane chiar si in iulie. Acestea contin eliason, ulei volatil cu miros puternic, substante azotoase, acid malic, saruri ale acidului valeric, mucilagii si rasina.
Socul este o planta utilizata de mii de ani, datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatoare. Unele dintre cele mai frecvente efecte benefice ale socului sunt in tratarea sinuzitelor, gripei, stresului, a alergiilor si a altor afectiuni respiratorii. Florile de soc sunt folosite pentru efectul diuretic si calmarea iritatiilor.
Florile de soc sunt folosite pentru prepararea socatei, o bautura hidratanta si foarte sanatoasa, cu conditia sa nu contina prea mult zahar.
Antiviral, analgezic si antiinflamator
Aceasta planta uimitoare este eficienta in tratarea multor afectiuni. Floarea de soc este bogata in flavonoide si bioflavonoide. Flavonoidele pe care le contine sunt antocianine, quercetina si isoquercitrin, fiecare dintre acestea avand si proprietati antivirale. Acidul clorogenic pe care il contine socul poate reduce simptomele cauzate de alergii si poate regla nivelul glucozei din sange. Acidul eritrodiol si acidul oleanolic au propietati antiinflamatoare si analgezice.
Febra
Principala actiune medicinala a florilor de soc este favorizarea sudoratiei, ceea ce contribuie la combaterea febrei, avand efecte pozitive in numeroase afectiuni febrile, precum raceala, starile gripale, laringita, bronsita.
Intareste sistemul imunitar
Florile de soc sunt utilizate ca supliment alimentar, crescand rezistenta organismului in lupta contra racelilor din sezonul rece. Extractul din flori de soc este recomandat in special persoanelor cu un sistem imunitar scazut, copiilor si persoanelor varstnice.
Reduce colesterolul LDL
Nivelul scazut al colesterolului diminueaza riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Potrivit specialistilor, bolile de inima pot fi prevenite. Sucul obtinut din florile de soc ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Rezultatele unui studiu au aratat o scadere a nivelului de colesterol si de trigliceride dupa ce subiectii au consumat, timp de doua saptamani, suc de soc.
Ceai de soc – beneficii si contraindicatii

Socata
Ingrediente:
• 10 flori de soc, mari cat palma;
• 350 g zahar;
• zeama a 2 lamai;
• coaja unei lamai;
• 5 L apa plata.
Mod de preparare:
• Pune 0.5 L de apa din toata cantitatea intr-o cratita, impreuna cu zaharul. Adu cratita la foc mic si las-o pana cand zaharul se dizolva (nu trebuie sa fiarba).
Lasa apa sa se raceasca. In rastimp, pregateste celelalte ingrediente pentru socata: spala florile de soc, pentru a le curata de praf si eventuale insecte, razuieste una din lamai de coaja, apoi stoarce-le pe amandoua.
Intr-un borcan mare, de muraturi, asaza florile de soc, coaja si zeama de lamaie.
Deasupra lor toarna siropul racit, restul de apa si amesteca energic pentru omogenizare. Lasa borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amesteca in fiecare zi, de doua ori pe zi. Dupa 3-4 zile, depoziteaza socata la frigider si consum-o cat mai repede.
Sirop de soc
• 400 g flori de soc curatate de tulpini;
• 1,5 kg miere;
• 4 lamai;
• 2 L apa.
Mod de preparare:
• Spala socul si curata fiecare inflorescenta in parte, separand floricelele de partea verde a plantei. Trece dintii unei furculite prin fiecare inflorescenta, impingand florile intr-un castron.
Partea bogata in clorofila a socului da gust amar siropului de soc, deci cu cat separi mai bine florile, cu atat vei obtine un sirop mai bun.
• Intr-un borcan de muraturi, asaza florile de soc astfel curatate, mierea, coaja de la cele 4 lamai si sucul lor.
• Pune apa la fiert intr-o cratita incapatoare. Cand apa a dat in clocot, toarn-o direct peste restul de ingrediente, in borcanul de muraturi.
• Amesteca bine si lasa compozitia la frigider pentru 2 zile. Strecoara siropul de soc dupa doua zile si toarna-l intr-un recipient de sticla sterilizat (fiert minim 10 minute), cu dop perfect etans.
Astfel depozitat, siropul poate fi pastrat pentru 1-2 saptamani sau chiar mai mult la frigider.
• In situatia in care doresti sa pastrezi siropul de soc pentru mai mult timp, adauga 1-2 pliculete de sare de lamaie (acid citric), conservant ce te poate ajuta sa pastrezi siropul de soc pentru 3-6 luni la frigider sau in camara.
Serveste siropul de soc cu apa minerala plata sau carbogazoasa si bucura-te de gustul socatei cat e vara de lunga!

Niciun comentariu

Nu ratați!