Rostopasca în tratarea și prevenirea diferitelor afecțiuni + efecte secundare de care trebuie sa țineți cont

0
Rostopasca beneficii

Rostopasca (Chelidonium majus), cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelariță, este o plantă cultivată în mod obișnuit în Asia, Europa Centrală și de Sud și America de Nord. Un extract derivat din plantă are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională chineză. Adesea prezentată ca un tratament natural pentru cancer, rostopasca are beneficii de combatere și a altor problemele de sănătate, de la astm la ateroscleroză.
Deși cercetările sugerează că rostopasca poate oferi anumite beneficii, există și unele dovezi că ar putea fi dăunătoare pentru ficat și are alte efecte secundare de care trebuie sa țineți cont.
👉 Beneficii pentru sănătate
În medicina alternativă se spune că rostopasca stimulează sistemul imunitar și este un remediu natural pentru o serie de condiții de sănătate, inclusiv:
– Boala vezicii biliare
– Dispepsie
– Angina
– Astm
– Ateroscleroza
– Constipație
– Tuse
– Eczemă
– Gută
– Tensiune arterială crescută
– Sindromul colonului iritabil
– Probleme menstruale
– Osteoartrita
– Durere de dinţi
În plus, se spune că rostopasca ameliorează durerea, promovează detoxifierea, stimulează sistemul imunitar și luptă împotriva cancerului.
Există unele dovezi că această plantă miraculoasă poate oferi anumite beneficii în tratamentul următoarelor afecțiuni. Cu toate acestea, cercetarea efectelor asupra sănătății este destul de limitată.

✔️ Dispepsie
Dispepsia, cunoscută și sub numele de indigestie, poate avea o serie de cauze. Această plantă a fost examinată în studii ca parte a unui preparat pe bază de plante pentru tratamentul dispepsiei.
O meta-analiză care examinează efectele unui preparat pe bază de plante care conține rostopască a arătat rezultate similare, cu o îmbunătățire a simptomelor gastrointestinale asociate tratamentului pe bază de plante.
✔️ Cancer
În testele de laborator pe celulele canceroase umane, oamenii de știință au descoperit că rostopasca poate lupta împotriva cancerului prin inducerea apoptozei, un tip de moarte celulară programată implicată în oprirea răspândirii celulelor canceroase.
Pentru revizuire, cercetătorii au analizat șapte studii clinice privind utilizarea unui extract de rostopască în tratamentul cancerului.
Deși autorii studiilor au constatat că extractul a avut efecte benefice asupra mai multor tipuri de cancer, ei avertizează că majoritatea studiilor au fost de calitate slabă și afirmă că „sunt necesare studii riguroase independente” înainte ca rostopasca să poată fi recomandată în tratamentul cancerului.
✔️ Eczemă
Cercetările preliminare indică faptul că rostopasca poate ajuta la tratarea dermatitei atopice, o formă de eczemă. Într-un studiu din 2011 publicat în Journal of Ethnopharmacology, cercetătorii au testat efectele rostopascăi asupra unui grup de șoareci cu dermatită atopică.
Rezultatele au arătat că rostopasca a redus semnificativ severitatea mai multor simptome ale eczemelor, inclusiv mâncărime și inflamație. Cu toate acestea, nu se știe dacă rostopasca ar putea avea același efect asupra eczemelor la om.
Autorii unei ample revizuiri de cercetare din 2018 publicată în Frontiers in Pharmacology au examinat studii despre diferitele utilizări. În concluzie, au scris: „Suntem convinși că, în viitorul apropiat, cel puțin unele dintre proprietățile deja cunoscute și bazate pe dovezi ar trebui să-și găsească locul în procedurile terapeutice recunoscute oficial”.
Ei au adăugat, totuși, că este nevoie de mult mai multe cercetări cu privire la siguranța și eficacitatea acestei plante.
❗️Efecte secundare posibile
Se știe puțin despre siguranța utilizării pe termen lung sau regulat a rostopascăi și despre modul în care ar putea interacționa cu medicamentele. Rostopasca poate declanșa o serie de efecte secundare, inclusiv greață, amețeli, oboseală și febră.
Rostopasca poate dăuna sănătății ficatului. Într-un raport publicat în Journal of Ethnopharmacology în 2009, de exemplu, oamenii de știință avertizează că mai multe cazuri de hepatită acută au fost legate de un consum mai mare de rostopască.
Un raport din 2017 publicat în Revista Europeană pentru Științe Farmacologice Medicale a concluzionat că riscurile unei utilizări mai mari de rostopască depășesc potențialele beneficii.
Având în vedere problemele de siguranță, este esențial să vă consultați medicul înainte de a utiliza rostopască, mai ales dacă aveți antecedente de probleme hepatice.
De asemenea, este important să rețineți că auto-tratarea unei afecțiuni cronice cu rostopască și evitarea sau întârzierea îngrijirii standard poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.