Tataneasa, folosita corespunzator, ofera o serie de beneficii pentru sanatate, insa exista si unele contraindicatii pe care ar trebui sa le cunoasteti

0

In medicina traditionala chineza, aceasta planta a fost folosita de mii de ani. In prezent, tataneasa continua sa fie folosita pe scara larga ca remediu natural, , fiind recomandata in primul rand pentru utilizarea externa, nu pentru consum, asa cum probabil v-ati fi asteptat.
Radacinile si rizomul sunt partile din planta recoltate si folosite pentru efectele lor curative.
Aceasta planta contine o concentratie ridicata de vitamine si minerale, inclusiv calciu, cupru, fier, mangan, potasiu si zinc, precum si vitaminele A, E, C si diferite vitamine B. In plus mai contine si antioxidanti, care pot ajuta organismul sa initieze procesele de vindecare si sa stimuleze regenerarea anumitor parti ale corpului, cum ar fi materia osoasa si chiar dintii.
Printre beneficiile acestei plante se numara urmatoarele:
Grabeste vindecarea ranilor
Puteti folosi aceasta planta pentru a trata afectiunile de la nivel cutanat. Aplicata direct pe piele, sub forma de compresa (gasiti reteta mai jos), tataneasa are substante cu efect antioxidant, dar si continut ridicat de vitamina C, ajutand astfel la vindecarea rapida a ranilor.
Are efecte antiinflamatoare
Substantele antiinflamatoare continute, fac din tataneasa un remediu eficient pentru tratarea artritei, a gutei sau a altor afectiuni de natura antiinflamatorie.
Reduce durerile
Folosita sub forma de compresa, tataneasa are capacitatea de a reduce durerile din organism. Proprietatile analgezice ale acestei plante fac din ea un remediu eficient pentru tratarea durerilor de orice fel.
Accelereaza vindecarea oaselor
Tataneasa are capacitatea de a accelera procesul de vindecare in cazul oaselor fracturate. Aceasta este bogata in calciu, care este absorbit de piele si stimuleaza regenerarea osoasa.

Retete cu tataneasa pentru uz extern:
Comprese – cu macerat din 150-200 g de radacini la 1 litru de apa; se lasa la macerat 12 ore, se strecoara si se foloseste in dermatite, plagi, eczeme, psoriazis, zona Zoster, fracturi de maini sau picioare, rani, catar pulmonar, cu efect datorita prezentei alantoinei.
Cataplasme – din frunze proaspete, spalate si zdrobite pe un suport de lemn; se fierbe usor in apa calda pana se obtine un terci. Se aplica local in zonele cu reumatism, flebita, ulcer varicos, periostita si tumori canceroase.
Alifie de tataneasa – din 50 g de radacini uscate si macinate care se pun la macerat in apa rece timp de 2 ore. Separat se topesc 25 g de ceara de albine, in care se adauga 100 ml de ulei de floarea soarelui si radacinile macerate. Se lasa acoperit timp de 6 ore, se reincalzeste, se strecoara si se pastreaza in borcane tinute la frigider, din care se aplica pe piele pentru proprietati antiinflamatoare si cicatrizante in ulcer varicos, rani greu vindecabile, contuzii, hematoame, distorsii, traumatisme provocate in accidente sau in competitii sportive.
Decoct – 20 g de radacini uscate si macinate la 1 litru de apa rece sau 2-3 linguri de pulbere la 250 ml de apa; se fierbe 5-10 minute, se strecoara si se foloseste sub forma de comprese, cu rol decongestiv, astringent si cicatrizant in arsuri, plagi, inflamatii, ulcer varicos, hemoroizi, guta, tenuri iritate si grase.
Atentie! Studiile recente scot la iveala ca tataneasa contine alcaloizi de pirolizidina, adica compusi chimici cu efecte cancerigene asupra ficatului. In SUA, produsele pentru uz intern pe baza de tatatneasa sunt interzise inca din anul 2001.
Sursa: https://www.organicfacts.net/comfrey-tea.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!