Linalolul este un compus găsit în unele remedii naturale, inclusiv în anumite uleiuri esențiale. Deoarece are efecte sedative atunci când este inhalat, a fost utilizat în practicile de medicină tradițională de multe secole, mai ales pentru a trata problemele legate de stres.
De fapt, linalolul este considerat a fi unul dintre cele mai vechi sedative cunoscute, sau somnifere, din lume.
Pentru ce se folosește linalolul astăzi? Se crede că aroma sa florală promovează relaxarea și are efecte calmante asupra corpului și minții.
Aceasta înseamnă că beneficiile linalolului includ combaterea anxietății, insomnia, tensiunea musculară și inflamația.
❓Ce este Linalol?
Linalolul este un compus terpenic găsit în peste 200 de specii de plante. Oferă anumitor plante o aromă florală împreună cu un miros de condimente.
Este diferit de aromele sintetice, deoarece se găsește în mod natural în flori, condimente și chiar canabis. Cu toate acestea, acum poate fi creat și într-un laborator, dar este de preferat varianta naturală.
Cel mai adesea este izolat de plante și adăugat la creme, lumânări și alte produse de înfrumusețare – în plus este prezent în unele uleiuri esențiale.
În plus, este un agent aromatizant comun în băuturi și alimente și are o utilizare pe scară largă în produse cosmetice.
Este lavanda un tip de linalol?
Linalol terpina se găsește în plante, inclusiv în:
– lavandă
– coaja de mesteacan
– scorţişoară
– mentă
– lemn de trandafir
– coriandru
– busuioc
– arahide
– neroli
– canabis (deși nu are efecte psihoactive la fel ca alți compuși găsiți în canabis)
Lavanda este una dintre cele mai bune și mai populare surse vegetale de linalol, la fel ca lemnul de trandafir și uleiul de neroli. De fapt, linalolul este responsabil pentru o mare parte din parfumul caracteristic și efectele liniștitoare ale lavandei.
👉 Beneficii
Cercetările sugerează că linalolul are multe beneficii și utilizări pentru sănătate datorită modului în care terpenele modulează modul în care funcționează anumite părți ale creierului. S-a demonstrat că linalolul poate afecta starea de spirit, somnul, senzația de durere, ritmurile cardiace, mușchii și multe altele.
1. Efect calmant și de reducere a stresului
Studiile pe animale și pe oameni au demonstrat că linalolul are efecte sedative și poate ajuta la calmarea unui sistem nervos hiperactiv.
S-a demonstrat că mirosul de linalol acționează ca un anxiolitic natural, ceea ce înseamnă că scade simptomele de anxietate și percepția de stres. Face acest lucru activând sistemul nervos parasimpatic, care ne ajută să ne „odihnim și să digerăm”.
Simțul mirosului este direct legat de părți ale creierului care controlează emoțiile și memoria.
Receptorii olfactivi (miros) semnalează zonelor limbice și hipotalamice ale creierului să elibereze neurotransmițători, cum ar fi serotonina și endorfinele, care leagă sistemul nervos de alte sisteme ale corpului.
Anumite arome pot modula nivelurile de neurotransmitatori, făcându-ne sa ne simțim mai calmi, plini de energie, chiar euforici. Mai recent, s-a descoperit că terpenele afectează direct procesarea creierului prin modularea comportamentului anumitor celule ale creierului.
Deoarece linalolul este capabil să reducă stresul, poate duce la multe îmbunătățiri ale sănătății, inclusiv:
somn mai bun
tensiunea arterială normalizată
mai puțină tensiune musculară
mai puține dureri de cap
digestie îmbunătățită
imunitate sporită
mai multă energie
2. Are efecte antiinflamatorii și de atenuare a durerii
S-a demonstrat că această terpenă modulează modul în care creierul percepe durerea, oferindu-i capacitatea de a reduce răspunsurile hiperactive la răni sau boli. Poate ajuta la inflamație, umflare (edem), roșeață, iritație și alți factori care contribuie la durere.
Un studiu a constatat chiar că aromaterapia cu lavandă poate fi utilizată pentru a reduce cererea de opioide în perioadele postoperatorii după intervenția chirurgicală.
3. Poate ajuta la întărirea sistemului imunitar
Plantele care conțin linalol, inclusiv levănțica, sunt cunoscute pentru a ajuta la combaterea efectelor negative ale stresului și la îmbunătățirea calității somnului – ambii fiind factori importanți pentru susținerea unui sistem imunitar sănătos.
Stresul poate afecta funcția imunitară prin modificarea producției de celule albe din sânge, creșterea markerilor de inflamație și chiar afectarea modului în care sunt exprimate unele gene. Efectele anti-anxietate ale Linalolului par să ajute la contracararea răspunsului la stres al organismului.
Linalolul pare să aibă, de asemenea, anumite proprietăți antimicrobiene, ajutând la apărarea organismului împotriva infecțiilor. În plus, are proprietăți antioxidante și chiar și posibil potențial anticancerigen.
4. Ajută la calmarea pielii iritate
Este linalolul sigur pentru piele? Depinde de modul în care este folosit, dar de obicei este benefic pentru sănătatea pielii, deoarece combate inflamația și bacteriile dăunătoare.
De exemplu, uleiul de lavandă poate fi aplicat pe erupțiile cutanate pentru a calma roșeața, mâncărimea și alte simptome – în plus, ajută la tratarea unor probleme precum umflăturile și arsurile de ras, erupția de scutec și așa mai departe.
Pur și simplu combinați trei picături de ulei de lavandă pur cu o jumătate de linguriță de ulei de nucă de cocos și aplicați pe zona cu probleme de trei ori pe zi pentru ameliorarea erupțiilor cutanate. Uleiul de lavandă poate fi amestecat și cu ulei de semințe de struguri sau de migdale și masat ușor pe piele.
5. Benefic pentru cei cu epilepsie și afecțiuni neurologice
Linalolul este uneori folosit pentru a ajuta în tratamentul bolilor neurologice, inclusiv epilepsia (crize spontane), datorită proprietăților sale anticonvulsive. Cercetările sugerează că această terpenă poate modifica substanțele chimice ale creierului implicate în excitabilitatea și contracțiile musculare, cum ar fi nivelurile de glutamat și acetilcolină, ajutând potențial la oprirea convulsiilor și la protejarea creierului de leziuni.
Studii recente sugerează, de asemenea, că linalolul poate fi promițător pentru a-i ajuta pe cei cu boala Alzheimer prin combaterea deficiențelor cognitive cauzate de inflamație, plăci cerebrale și alte anomalii celulare. Un studiu pe animale a constatat că inhalarea de linalol pe o perioadă de trei luni a ajutat la memorie, învățare și conștientizare spațială în rândul șobolanilor cu tulburări neurodegenerative.
6. Repelent natural pentru insecte
Mirosul de linalol este cunoscut pentru a descuraja țânțarii și acționează ca un repelent natural pentru insecte. De exemplu, uleiul esențial de lavandă și uleiul de mentă pot fi folosite pentru a respinge gândacii atât în interior, cât și în exterior.
Uleiurile care conțin linalol pot fi difuzate sau aplicate pe piele dacă sunt amestecate cu un ulei purtător pentru a ajuta la respingerea țânțarilor și a altor insecte, prevenind mușcăturile și erupțiile cutanate.
👉 Dozare și mod de utilizare
Linalolul pur este descris ca având un miros floral proaspăt, curat, ușor, cu un miros ușor de citrice.
Cele mai comune modalități de a ingera linalol sunt prin aromaterapie sau inhalarea uleiului esențial de lavandă. Puteți beneficia de aroma uleiului de lavandă in mai multe moduri:
difuzându-l în cameră
adăugând la loțiuni de casă sau uleiuri de masaj
stropind cearșafurile și perna
inhalând din sticlă
Același lucru este valabil și cu uleiurile de mentă și scorțișoară, care conțin și terpene. Utilizați doar câteva picături de ulei esențial pe piele odată, amestecate cu un ulei purtător.
👉 Riscuri și efecte secundare
Linalolul este o substanță „în general recunoscută ca sigură ”, aprobată pentru Alimente și Medicamente, ca aditiv alimentar direct (substanță aromatizantă sintetică) atât pentru consumul uman, cât și pentru cel animal.
Acestea fiind spuse, este important să urmați instrucțiunile de dozare atunci când utilizați uleiuri sau extracte care conțin terpene. Dacă sunteți alergic la lavandă, lemn de trandafir, scorțișoară sau alte condimente și plante înrudite, evitați orice produse făcute cu linalol.
Amintiți-vă că uleiurile esențiale sunt extrem de puternice și trebuie folosite doar în cantități mici și conform instrucțiunilor de pe etichetă. Ele pot fi folosite aromatic și local pentru cele mai bune rezultate.
Dacă luați medicamente sau sunteți gravidă, discutați cu medicul dumneavoastră despre potențialele interacțiuni înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
❓Cum să evitați linalolul sintetic:
Când linalolul este produs sintetic și adăugat la produse de frumusețe sau de uz casnic, acesta va fi probabil amestecat cu alte substanțe chimice care pot provoca probleme, cum ar fi sensibilitatea nazală, alergiile și erupțiile cutanate. Pentru a evita acest lucru, nu cumpărați produse care includ parfum, ftalați, DEP, DBP sau DEHP ca ingredient.
Când „linalol” sau „linalool” este listat pe o etichetă, este probabil o versiune sintetică, artificială, nu compușii naturali care fac parte dintr-un ulei esențial organic mai complex.
Căutați produse care folosesc uleiuri esențiale organice atunci când căutați un parfum. Cumpărarea de produse ecologice certificate înseamnă, de asemenea, că este mai puțin probabil să includă arome artificiale (dar totuși citiți etichetele).
Niciun comentariu