Ceai de coada-calului – beneficii, proprietati si contraindicatii

0

Ceaiul de coada-calului are beneficii impresionante, este capabil sa previna anumite tipuri de cancer, imbunatateste imunitatea, reduce inflamatia, creste functia cognitiva, amelioreaza problemele respiratorii, protejeaza oasele, promoveaza sanatatea orala, detoxifica organismul, previne anemia, trateaza diabetul si promoveaza sanatatea parului.
Una dintre cele mai interesante domenii de cercetare referitoare la coada-calului este legata de cancer, deoarece antioxidantii gasiti in el arata efecte semnificative impotriva radicalilor liberi, produse secunadare periculoase care pot provoca inflamatii, durere, putand provoca boli. Prezenta antioxidantilor previn radicalii liberi sa provoace mutatii celulelor sanatoase in celule canceroase. Aceasta cercetare se afla in faza incipita, dar rezultatele sunt, pana acum, promitatoare.
Aceasta planta este anti-bacteriana si anti-septica, ceea ce inseamna ca extractul poate proteja impotriva invaziei agentilor patogeni straini care pot compromite sistemul imunitar.
Inflamatiile dureroase in anumite parti ale corpului, indiferent ca sunt cauzate de leziuni, artrita, gura sau orice alta afectiune, ceaiul din aceasta planta poate fi de mare folos. Compusii analgezici si antiinflamatori gasiti in coada-calului pot sa atenueze rapid aceste simptome.
Siliciul este unul dintre cele mai rare minerale necesare corpului nostru si exista foarte putine surse accesibile in dieta noastra, motiv pentru care de multe ori il gasim sub forma de supliment. Cu toate acestea, coada-calului are concentratii inalte de siliciu, care reprezinta un element-cheie in protejarea densitatii si integritatii minerale osoase pe masura ce imbatranim.

Ceaiul de coada-calului are efecte antioxidante care au fost legate de abilitatile cognitive superioare in studiile de laborator. Acesta poate proteja de tulburarile cognitive cum ar fi boala Alzheimer si dementa.
Acest ceai combate congestia sau racelile frecvente. Actioneaza ca un expectorant, curatand mucusul in care bacteriile pot sa ase depuna si sa creasca, contribuind, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar si ameliorarea inflamatiei, avand ca rezultat o respiratie mai usoara.
Gargara cu ceai de coada calului poate fi de ajutor in cazul amigdalelor inflamate si a ulceratiilor de la nivelul gurii. Pentru a prepara o apa de gura cu coada calului trebuie sa fierbeti o lingurita de planta uscata intr-o ceasca de apa timp de 7-10 minute sau sa adaugati 3-4 picaturi de extract intr-o ceasca de apa calda. Faceti gargara de 3 ori pe zi, pana la ameliorarea inflamatiei.
Coada-calului se gaseste in mod obisnuit in diferite creme si produse de frumusete pentru a reduce acneea, eczemele sau psoriazisul si previne imbatranirea prematura.
Cercetarile au asociat utilizarea ceaiului de coada-calului la niveluri mai echilibrate de insulina din organism, si anume in scaderea rapida a zaharului din sange atunci cand este necesar. Desi aceasta este o metoda eficienta de gestionare a diabetului, trebuie consumat pentru o perioada scurta de timp sau cand este necesar.
Atentie! Poate avea efecte grave pe termen lung daca este consumat in exces. Utilizarea prelungita a plantei nu este recomandata deoarece poate duce la scaderea nivelului de vitamina B1. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume acest ceai. Deoarece coada calului contine urme de nicotina, nu este recomandata in cazul copiilor mici.

 

Sursa: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-843-horsetail.aspx?activeingredientid=843&activeingredientname=horsetail; http://www.homeremediesweb.com/horsetail-health-benefits.php

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.