Hameiul este utilizat inca din sec. XIV-lea in Olanda, in industria berii. Cu toate acestea, se crede ca hameiul a fost cultivat inca din sec. VIII-lea.
Cea mai utilizata parte a plantei este floarea in forma de corn. Aceste flori mici contin substante nutritive si uleiuri amare, foarte apreciate in medicina traditionala, cat si in scopuri comerciale. Hameiul infloreste la sfarsitul verii si pana la inceputul toamnei.
Hameiul este o planta bogata in substante nutritive. Contine vitamina A si complexul de vitamina B, calciu, cupru, iod, fibre, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, siliciu, sodiu si zinc. Contine, de asemenea, uleiuri volatile, acid valerianic, taninuri, flavonoide si substante estrogenice.
Ceaiul de hamei este cel mai bine cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra nervilor. O ceasca de acest ceai calmeaza nervii si reduce sentimentele de anxietate. Se spune ca intareste si tonifica sistemul nervos, ajutand la ameliorarea tulburatilor nervoase non-psihiatrice, cum ar fi isteria.
A fost, de asemenea, utilizat pentru a promova somnul odihnitor, calmarea mintii si, astfel, combaterea insomniei.
Acest ceai ajuta la calmarea durerii, reducerea spasmelor musculare si crampelor dureroase. Proprietatile sale sedative ajuta la tratarea durerilor de cap si a migrenei, amelioreaza tensiunea in creier si in sistemul nervos.
Ceaiul de hamei ajuta la stimularea digestiei. Proprietatile sale ajuta la stimularea sucului gastric si la cresterea ratei metabolice. Acest lucru este benefic atunci cand suferiti de indigestie sau arsuri la stomac.
Acesta poate chiar sa va imbunatateasca apetitul, usurand durerile abdominale, calmand ulcerul peptic si ajutandu-va stomacul sa ramana calm pe masura ce va bucurati de mese. Poate elimina elementele daunatoare si parazitii care pot provoca flatulenta sau chiar diaree.
Ceaiul de hamei poate fi un mare ajutor atunci cand suferiti de o infectie a vezicii urinare. Amelioreaza durerea cauzata de aceasta infectie. Poate combate infectia in sensul ca ajuta organismul sa elimine toxinele si bacteriile daunatoare din organism.
Curata sangele, scade nivelul de zahar din sange si poate, de asemenea, sa actioneze ca un diuretic care reduce retentia de lichide.
Proprietatile sale antioxidante pot ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, prevenind aparitia bolilor si luptand impotriva radicalilor liberi.
Ceaiul de hamei este ideal pentru femeile care trec prin menopauza. Acest tonic feminin calmeaza nervii si mintea, in timp ce amelioreaza simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile si insomnia.
Prezenta estrogenilor se poate dovedi utila si pentru cele care sufera de probleme menstruale constante.
Aplicat local, ceaiul de hamei poate fi bun pentru piele, mentinand-o sanatoasa si curata. Poate fi folosita pentru actiunea sa antiseptica pentru a curata si vindeca rani sau alte leziuni ale pielii. Inmuiati un prosop in ceaiul cald si aplicati-l in zona inflamata pentru o actiune calmanta si vindecatoare. Poate ajuta si la ameliorarea durerii asociate cu artrita.
Atentie! Daca sunteti insarcinata, atunci este bine sa evitati complet ceaiul de hamei, deoarece provoaca contractii uterine care stimuleaza menstruatia.
Femeile care alapteaza trebuie sa evite acest ceai, deoarece nu este recomandat copiilor sub 2 ani.
Baut in timpul zilei, acest ceai poate provoca somnolenta, in special pentru persoanele care sunt foarte obosite si neobisnuite cu ceaiurile calmante.
Nu este recomandata utilizarea prelungita.
Daca suferiti de depresie, adresati-va medicului dumneavoastra, pentru a recomanda doza adecvata. Cantitatle mari de ceai sunt evitate in aceasta situatie.
Daca suferiti de aciditate excesiva in stomac, atunci este cel mai bine sa nu beti acest ceai deoarece poate stimula fluidele digestive si va poate face sa va simtiti mai rau.
Cei care iau medicamente pentru a controla nivelurile de zahar din sange nu ar trebui sa bea acest ceai, deoarece pot spori efectele medicamentului, iar nivelurile de zahar ar putea scadea la niveluri periculoase.
Sursa: https://www.therighttea.com/hops-tea.html
Niciun comentariu