Ai auzit vreodată de citokine? Termenul „citokină” este de fapt derivat dintr-o combinație de două cuvinte grecești: „cito” care înseamnă celulă și „kinos” care înseamnă mișcare. Citokinele joacă un rol major atât în sănătate, cât și în boli, mai ales când vine vorba de afecțiuni inflamatorii, preocupări legate de imunitate, cum ar fi infecții, traume în organism, reproducere și chiar cancer.
Potrivit unui articol științific, care evidențiază rolul lor în sănătatea femeilor, inclusiv travaliul prematur și endometrioza, „progresul în înțelegerea biologiei citokinelor a dus la aprecierea importanței citokinelor în fiecare domeniu al medicinei”.
❓Deci, ce sunt citokinele
Sunt o categorie de proteine mici care permit comunicarea între celule. Există mai multe familii de citokine care sunt produse diferit, se comportă diferit și au activități diferite în organism.
În plus, citokinele ne pot ajuta să luptăm împotriva infecțiilor și să avem un efect pozitiv asupra sistemului nostru imunitar și asupra inflamației. Cu toate acestea, atunci când unele citokine nu se comportă ideal sau sunt supraproduse, acest lucru poate duce la boli.
O definiție simplă a citokinelor: un grup de proteine produse de sistemul imunitar care acționează ca mesageri chimici. Citokinele sunt proteine, peptide sau glicoproteine secretate de limfocite și monocite care reglează răspunsurile imune, hematopoieza și dezvoltarea limfocitelor.
Aceste proteine mici acționează ca mesageri între celule, ceea ce este de foarte mare importantă, deoarece acest lucru include transportul de informații vitale care au impact și determină atât de multe lucruri din corp, de la dezvoltarea embrionară la modularea structurii osoase până la menținerea homeostaziei. Citokinele sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru rolul lor cheie ca mediatori și regulatori ai răspunsurilor inflamatorii. Ele sunt de fapt capabile să stimuleze mișcarea celulelor către locurile de infecție, traume și inflamații.
Rețineți că, deși citokinele sunt absolut esențiale pentru funcția imună, cantitățile excesive pot deveni periculoase. O furtună de citokine, cunoscută și sub numele de hipercitochinemie sau sindrom de eliberare a citokinelor, este o afecțiune cauzată de o creștere a producției de proteine inflamatorii.
În timp ce cercetătorii încă nu știu exact ce cauzează o furtună de citokine, se crede că se declanșează atunci când sistemul imunitar întâlnește un nou invadator patogen, determinând creșterea producției de citokine. Acest lucru poate duce la deteriorarea semnificativă a celulelor, țesuturilor și organelor și poate provoca reacții adverse grave, inclusiv febră, oboseală, umflături, greață și alte probleme mai serioase.
👉 Beneficiile citokinelor
🦠 Reglementarea sistemului imunitar
Cei doi producători principali de citokine sunt celulele T-helper și macrofagele. Ce sunt acelea? Celulele T helper asistă alte celule în răspunsul imun prin recunoașterea antigenelor străine și secretarea de citokine, care apoi activează celulele T și B. Macrofagele înconjoară și ucid microorganismele, ingeră materiale străine, îndepărtează celulele moarte și stimulează răspunsurile imune.
Prin influențarea și interacțiunea cu celulele sistemului imunitar, citokinele sunt capabile să regleze răspunsul organismului la boli și infecții. Citokinele afectează atât răspunsurile noastre imune înnăscute, cât și adaptative. Având o producție și un comportament optim al citokinelor noastre este cheia sănătății sistemului nostru imunitar.
Un articol științific publicat în 2014 a analizat efectele citokinelor precum interferonii (INF) și interleukinele (IL) asupra infecțiilor micobacteriene, în special a tuberculozei. Cercetătorii concluzionează: „În general, familia IFN de citokine pare a fi critică pentru rezultatul infecției cu micobacterii” și joacă un rol major în limitarea creșterii bacteriene.
🦠 Ajută la reducerea durerii de artrită
Deoarece aceste proteine reglează diferite răspunsuri inflamatorii, nu este de mirare că cercetările arată ce rol major joacă aceste proteine în artrita, o boală inflamatorie a articulațiilor. După cum sa menționat mai devreme, supraproducția sau producția necorespunzătoare a anumitor citokine de către organism poate duce la boli.
Potrivit unui articol științific publicat în 2014 intitulat „Rolul citokinelor inflamatorii și antiinflamatorii în patogeneza osteoartritei”, se crede că interleukina 1-beta și factorul alfa de necroză tumorală sunt principalele citokine inflamatorii implicate în osteoartrita (OA) în timp ce interleukina-15 este legată de patogeneza artritei reumatoide (RA).
Deși este clar că citokinele pro-inflamatorii sunt la niveluri crescute la pacienții cu artrită, versiunile lor antiinflamatorii au fost găsite și în sinoviu și în fluidele sinoviale ale pacienților cu RA. Până în prezent, studii de cercetare folosind modele animale au demonstrat capacitatea citokinelor antiinflamatorii de a reduce durerea cauzată de artrită . Cu toate acestea, acestea nu au inhibat deteriorarea articulațiilor. Studiile clinice cu subiecți umani sunt în curs de desfășurare.
🦠 Scade inflamația și durerea
Sunt sigur că nu va fi o surpriză faptul că citokinele antiinflamatorii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce inflamația în organism, ceea ce este foarte important, deoarece știm că inflamația stă la baza majorității bolilor. Potrivit unui articol științific intitulat „Citokine, inflamație și durere”, care a fost publicat în revista International Anesthesiology Clinics, dintre toate citokinele antiinflamatorii, interleukina 10 (IL-10) are unele dintre cele mai puternice proprietăți antiinflamatorii și este capabilă să reprime expresia citokinelor inflamatorii cum ar fi interleukina 6 (IL-6), interleukina 1 (IL-1) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α).
IL-10 este, de asemenea, capabilă să scadă receptorii pro-inflamatori ai citokinelor, deci este capabilă să scadă producția, precum și funcția moleculelor de citokine pro-inflamatorii.
🦠 Ajută la combaterea cancerului
Anumite citokine sunt utilizate acum în imunoterapia cancerului , inclusiv în tratamentul leucemiei, limfomului, melanomului, cancerului vezicii urinare și cancerului renal. Corpurile noastre produc în mod natural citokine, dar atunci când sunt utilizate pentru tratamentul natural al cancerului, aceste proteine sunt create într-un laborator și apoi sunt injectate în doze mai mari decât ar face corpul de obicei pe cont propriu.
Potrivit Institutului Național al Cancerului, interleukina-2 a fost prima citokină descoperită cu un beneficiu terapeutic asupra cancerului. În 1976, Robert Gallo, MD și Francis Ruscetti, dr. au demonstrat că această citokină ar putea „stimula dramatic creșterea celulelor T și natural killer (NK), care sunt parte integrantă a răspunsului imun uman”.
Aproape 10 ani mai târziu, se spune că o altă echipă de cercetători condusă de Steven Rosenberg, MD, doctorat, a vindecat cu succes mai mulți pacienți cu cancer celular renal metastatic avansat (un tip de cancer renal) și melanom, oferindu-le interleukină-2. Interleukina-2 a devenit prima imunoterapie împotriva cancerului aprobată de FDA în SUA.
❓ Cum să asigurați un echilibru sănătos al citokinelor
Citokinele sunt un subiect important de studiu științific care continuă, dar până acum se pare că o dietă sănătoasă bogată în substanțe nutritive benefice, exercițiile fizice și reducerea stresului pot contribui la încurajarea unui echilibru sănătos al citokinelor din organism.
Se teorizează că citokinele sunt în general afectate de starea nutrițională. Deficiențele nutriționale cronice au un impact negativ asupra răspunsului nostru imunitar, care include reduceri ale producției și activității citokinelor. Așadar, urmarea unei diete sănătoase cu o mulțime de alimente antiinflamatoare este o modalitate minunată de a stimula statutul de citokine al corpului nostru.
Cercetările in vitro au arătat, de asemenea, că extractul de scorțișoară crește nivelul interleukinei-10 în timp ce scade citokinele pro-inflamatorii în modele experimentale ale bolii inflamatorii intestinale induse.
Există, de asemenea, alimente pe care doriți să le evitați, în special zahărul rafinat și alimente procesate.
Un studiu publicat în Journal of Physiology a analizat efectele exercițiilor fizice prelungite asupra citokinelor pro-inflamatorii și antiinflamatorii. Studiul sugerează că exercițiile fizice pot crește citokinele antiinflamatorii, care ajută la scăderea răspunsului inflamator care poate rezulta din activitatea intensă prelungită.
Niciun comentariu