Mararul ofera numeroase beneficii sanatatii, a fost folosit in scopuri culinare si medicinale de sute de ani

0

Beneficiile de sanatate ale mararului incud capacitatea de a stimula sanatatea digestiva, precum si de a usura insomnia, sughitul, diareea, dizenteria, tulburarile menstruale, tulburarile respiratorii si cancerul. Este bun pentru igiena orala, poate da un impuls sistemului imunitar si poate proteja impotriva degradarii oaselor. Contine o substanta antiinflamatoare, ceea ce inseamna ca poate proteja impotriva artritei. Mai mult, poate reduce cantitatea de gaz excesiv.
Beneficiile pentru sanatate ale mararului sunt derivate din compusii organici, vitamine si minerale. Contine o cantitate semnificativa de vitamina A si C precum si cantitati semnificative de folat, fier si mangan.
Uleiurile esentiale prezente in marar stimuleaza secretia de bila si sucurile digestive. Aceste uleiuri stimuleaza miscarea intestinala si previne constipatia.
Complexele flavonoide si vitamina B prezente in uleiurile sale esentiale activeaza secretia anumitor enzime si hormoni care au efecte calmante, oferind un somn mai bun.
Continutul de calciu din marar este un element important in protejarea oaselor. Osteoporoza afecteaza milioane de oameni in fiecare an, iar calciul, impreuna cu alte minerale esentiale, reprezinta o componenta cheie in cresterea si dezvoltarea corecta a oaselor, precum si in repararea oaselor ranite.

Studiile au aratat ca mararul poate contribui la reducerea fluctuatiilor lipidelor serice si a nivelurilor insulinei in diabetul indus de corticosteroizi.
Mararul a fost mult timp asociat cu activitatea antimicrobiana si s-a demonstrat ca acesta impiedica o serie de infectii microbiene in tot corpul, atat cele din diferite organe cat si la nivelul pielii.
Diareea este cauzata in principal de doua lucruri: indigestie si actiune microbiana. In ceea ce priveste indigestia, mararul poate fi destul de util deoarece are proprietati digestive foarte bune. Ajuta la vindecarea diareei prin inhibarea infectiilor microbiene care incearca sa atace organismul.
Mararul este cunoscut de multa vreme ca o planta antiinflamatoare, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu boli precum artrita. A fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru acest motiv.
Flavonoidele din marar stimuleaza secretia anumitor hormoni care ajuta la mentinerea ciclurilor mestruale adecvate.
Alte componente gasite in marar sunt anti-congestive si antihistaminice, contribuind la clarificarea congestiei sistemului respirator din cauza histaminei, alergiilor sau tusei.
Acesta apara impotriva infectiilor microbiene in gura si antioxidantii minimizeaza daunele cauzate de radicalii liberi asupra gingiilor si dintilor.
Mararul este deosebit de eficient in neutralizarea radicalilor liberi, protejand organismul inpotriva cancerului.
Mararul creste urinarea, ajutand astfel la indepartarea toxinelor, sarurilor in exces si a apei din organism. Mai mult, este un carminativ si antispasmodic. Stimuleaza lactatia si secretiile endocrine.

 

Sursa: https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-463-dill.aspx?activeingredientid=463&activeingredientname=dill; https://www.anniesremedy.com/anethum-graveolens-dill.php

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.