Rozmarinul este un condiment care ofera o gama larga de beneficii

0

Rozmarinul are origini mediteraneene. In timpul Evul Mediu, se credea ca rozmarinul creaste numai in gradinile celor neprihaniti. Acesta este o planta minunata care se aseamana cu menta si levantica si are frunzele ca acele de pin, plate. 
Rozmarinul contine, de asemenea, fier (la nivelul sangelui, fierul intra in compozitia hemoglobinei din globulele rosii; acestea preiau oxigenul din aerul inspirat si il transporta pana la tesuturi unde il elibereaza pentru a prelua de aici dioxidul de carbon rezultat din metabolismul celular) si potasiu (un component in celulele si fluidele corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale). Exista, de asemenea, fibre, cupru, calciu, magneziu si o abundenta de vitamine B, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, folati, utili pentru sinteza ADN-ului si pentru femei, chiar inainte de conceptie deoarece ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti.
Atunci cand cumparati rozmarin, este indicat sa in fie stare proaspata. Rozmarinul proaspat poate fi refrigerat intr-o punga, pentru cateva saptamani, in vreme ce cel uscat ar trebui sa fie pastrat intr-un container etans intr-un loc racoros intunecat si uscat pentru a se pastra timp de mai multe luni.
Pentru a va face propriul ulei din rozmarin, puneti o crenguta sau doua de rozmarin la uscat, apoi adaugati-le intr-un borcan de sticla, puneti ulei de masline si agitati usor. Depozitati borcanul intr-un loc cald, intunecat, timp de doua saptamani.

Timp de secole, una dintre utilizarile medicinale cele mai raspandite a fost imbunatatirea memoriei. Aceasta planta, in special varfurile de flori, contine acid rozmarinic antibacterian si antioxidant, dar si o serie de uleiuri esentiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, care sunt cunoscute a fi anti-inflamatoare, anti-fungice si cu proprietati antiseptice.
Rozmarinul asigura 16% din valoarea zilnica de vitamina A, protejeaza vederea, sanatatea pielii si membranele mucoasei si ofera protectie impotriva cancerului pulmonar si cancerului de gura. Este renumit si pentru combaterea infectiilor, prin continutul mare de vitamina C care sintetizeaza colagenul, proteina necesara pentru vasele de sange, organe, piele si oase.
Manganul, un mineral de asemenea proeminent in rozmarin, joaca un rol critic antioxidant in organism in scopul reducerii riscului de cancer, in special cancerul de san.
Oamenii de stiinta au testat 144 de voluntari sanatosi pentru a evalua impactul olfactiv ale uleiurilor esentiale de rozmarin si lavanda asupra performantelor cognitive si starii de spirit. Subiectii repartizati aleatoriu au completat vizual chestionare si li s-a evaluat starea de spirit, atat inainte, cat si dupa expunerea la miros. Rozmarinul a produs o imbunatatire semnificativa a performantei in calitatea generala a memoriei.
Studiile recente au aratat ca rozmarinul are proprietati in chemopreventie si terapeutice. Studiul a demonstrat ca extractul din rozmarin inhiba proliferarea liniilor celulare de cancer ovarian.
Sursa: http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/224/2 http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/206/2 http://www.angelfire.com/journal2/flowers/r.html http://www.nutrition-and-you.com/rosemary-herb.html

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.