Carambola sau fructul stea este o aparitie exotica care merita incercata, fiind recomandata pentru beneficiile ei

0

Carambola este o varietate de fruct exotic, ambalat cu substante nutritive si minerale, care a castigat recent popularitate la nivel mondial datorita efectelor sale potentiale asupra sanatatii. Cu un aspect inconfundabil si o aroma memorabila, fructul stea este cu siguranta un fruct care merita adaugat in dieta.
Acest fruct creste in Asia de Sud-Est si in alte zone tropicale, inclusivin zona Caraibelor si America Latina.
Carambola este utilizat in deserturi, mancaruri sau dulceturi. Sucul acestuia poate fi utilizat ca agent de aromatizare in multe feluri de mancare, in special cu creveti. Cand este copt, acesta va fi galben deschis, cu crestaturi usor maronii. Cel mai bine este sa evitati fructele verzi, deoarece acestea tind sa fie foarte acre si neplacute la gust. Acest fruct este cautat datorita densitatii nutritive si nivelurile antioxidante.
Fructul stea contine un numar extrem de redus de calorii (doar 31 calorii per 100g), si este bogat in fibre, vitamina C si B, precum si fosfor, zinc, calciu, magneziu si potasiu. In plus, contine antioxidanti si  fi compusi polifenolici, cum ar fi quercetin si acid galic.
Carambola ofera numeroase beneficii, printre care stimularea sistemului imunitar, detoxifierea organismului, usurarea respiratiei, protejarea pielii, accelerarea metabolismului, optimizarea digestiei si construirea oaselor puternice.
Inarmat cu quercetin, acid galic si alte flavonoide polifenolice, fructul-stea este plin de antioxidanti, care pot contracara efectele stresului oxidativ si neutralizeaza radicalii liberi. Aceste fructe previn sau minimizeaza aspectul ridurilor, pastrand totodata hidratarea pielii.
Cu o cantitate mica de calorii, acestea promoveaza scaderea in greutate. In plus, este plin de fibre si alti nutrienti care pot accelera metabolismul si poate ameliora inflamatia, toate putand ajuta la sustinerea efortului de a elimina kilogramele in plus.

Un singur fruct de marime medie, are aproximativ 50% din cantitatea recomandata de vitamina C, care este o veste mare pentru sistemul imunitar. Cu un impuls de vitamina C, sistemul imunitar va functiona la un nivel ridicat, cu un numar optim de celule albe din sange.
Cercetarile privind fructele carambola au dezvaluit ca pot fi puternic anti-cancerigene, datorita continutului sau antioxidant. Flavonoidele polifenolice gasite in acest fruct sunt capabile sa contracareze efectele mutagene ale radicalilor liberi si sa ii elimine din organism inainte ca acestia sa poata dauna si sa duca la boli cronice. Mai mult, fibrele curata colonul si reduce nivelul de toxicitate, contribuind la reducerea riscului de cancer de colon.
Cu o cantitate moderata de potasiu, carambola reduce riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral prin ameliorarea tensiunii vaselor de sange si a arterelor. Prin eliminarea hipertensiunii arteriale, inima va fi capabila sa se odihneasca, circulatia va fi mai eficienta si echilibrul fluidelor din corp va fi mentinut in mod adecvat.
Fibrele alimentare sunt un element cheie in digestie, deoarece pot stimula miscarea intestinala, ameliorand simptomele de constipatie, balonare, crampe si diaree. In plus, poate contribui la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor, vitaminelor si mineralelor. Atat pulpa cat si coaja ofera niveluri semnificative de fibre dietetice.
Contine o gama variata de minerale, inslusiv fier, magneziu, fosfor, zinc si calciu, toate acestea contribuind la o mai buna sanatate a oaselor si la reducerea riscului de osteoporoza pe masura ce imbatranim.
Cercetarile au descoperit ca acest fruct poate preveni eliberarea de glucoza dupa masa si controleaza cu usurinta nivelurile de insulina din organism, facandu-l o gustare ideala pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.
Cu un continut ridicat de piridozina, folat si riboflavina, acest fruct poate ajuta la optimizarea metabolismului, asigurand ca procesele enzimatice si hormonale necesare au loc in intregul corp. Aceste vitamine joaca un rol in tot corpul, de la comunicarea celulelor nervoase si metabolismul energetic pana la circulatie si controlul emotional.
Cu o cantitate foarte scazuta de grasimi si un nivel ridicat de fibre, acest fruct tropical este excelent pentru administrarea si reducerea nivelului de colesterol. Fibrele ajuta la reducerea colesterolului LDL si la cresterea colesterolului HDL, reducand astfel riscul de aparitie a bolilor coronariene, accident vascular cerebral, atac de cord si ateroscleroza.
Acest fruct poate stimula urinarea, care poate fi utila pentru detoxifiere. Acest fruct ajuta la curatarea ficatului si a rinichilor, desi persoanele cu afectiuni renale preexistente ar trebui sa manance acest fruct cu prudenta. Prin cresterea urinarii, fructele pot reduce nivelurile de toxine, saruri si grasimi in exces.
Acest fruct este cunoscut ca un agent antiinflamator. Acest lucru il face benefic pentru infectiile respiratorii, atenuand durerile in gat si tratand infectiile sistemului imunitar.
Atentie! Consumate in exces, pot provoca tulburari digestive, cum ar fi diaree, greata sau varsaturi. Continand o concentratie mare de acid oxalic, nu este recomandat sa fie consumat in exces deoarece poate creste riscul de dezvoltare a pietrei la rinichi.

Niciun comentariu

Nu ratați!