Cu un profil nutrițional bogat, MAZĂREA nu ar trebui să-ți lipsească din alimentație

0
mazare beneficii

Mazărea verde este una dintre cele mai vechi legume cultivate pe pământ. Chiar dacă originea acesteia este încă neclară, se consideră că mazărea provine din sud-vestul Asiei.
Pe lângă gustul ei destul de dulce, mazărea verde este o sursă bună de nutrienți, vitamine și minerale.
👉 Consumul de 145 de grame de mazăre verde oferă:
– 58 mg de vitamina C
– 0,386 mg de vitamina B1
– 36 µg de vitamina K
– 0,255 mg de cupru
– 2,13 mg de fier
– 0,594 mg de mangan
– 94 µg de vitamina B9
– 0,054 g de triptofan
– 0,294 g de treonină
– 0,283 g de izoleucină
– 0,468 g de leucină
– 0,46 g de lizină
1. Previne anemia și oboseala
În cazul în care vă simțiți stresat la sfârșitul zilei, atunci puteți încerca niște mazăre fiartă cu un vârf de sare și piper pentru a vă crește nivelul de energie. Mazărea este încărcată cu fier, un mineral care poate ajuta la prevenirea anemiei și a oboselii, în special la femei. Conținutul mai mare de vitamine din această legumă vă diminuează oboseala.
2. Îmbunătățește sănătatea oaselor
Vitamina K, prezentă în mazărea verde, ajută la absorbția calciului. Aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina K1 este îndeplinit de o cană de mazăre fiartă. În afară de aceasta, substanțele nutritive precum vitamina B1 și acidul folic se găsesc în abundență în mazăre, care la rândul lor ajută la prevenirea osteoporozei.
3. Ajută la gestionarea diabetului
Manganul găsit în mazărea verde este esențial pentru a ajuta la producerea corectă a enzimelor digestive responsabile pentru un proces numit gluconeogeneză. Gluconeogeneza implică transformarea aminoacizilor proteinelor în zahăr și echilibrul zahărului din sânge. Deși mecanismul exact încă nu este clar, s-a demonstrat că manganul ajută la prevenirea nivelurilor prea ridicate de zahăr din sânge care pot contribui la diabet. Mazărea verde este formată din 0,594 mg de mangan, ceea ce reprezintă 25,83% din valoarea zilnică recomandată. Includerea acestei legume verzi este cea mai bună opțiune pentru combaterea diabetului.
4. Previne semnele îmbătrânirii
Prezența antioxidanților în mazăre ajută la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi și elimină toxinele dăunătoare din organism. Prin urmare, consumă mai multă mazăre pentru a încetini acest proces și pentru a preveni semnele de îmbătrânire.

5. Ajută la reducerea depresiei
Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Affective Disorders, aportul scăzut de folat crește riscul apariției simptomelor depresive melancolice. În afară de aceasta, persoanelor care suferă de depresie li se recomandă să consume alimente bogate în antioxidanți. Deoarece mazărea este încărcată cu antioxidanți și este ușor disponibilă, mazăre fiartă este o idee remarcabilă pentru a face față schimbărilor de dispoziție.
6. Îmbunătățește imunitatea
Un sistem imunitar puternic este esențial pentru combaterea infecțiilor și vă protejează de o gamă largă de boli. Deoarece mazărea este o sursă bună de vitamina C, pe lângă faptul că este ambalată cu diferiți nutrienți, consumul acestora vă îmbunătățește imunitatea și previne și alte boli legate de un sistem imunitar slăbit.
7. Are grijă de sănătatea inimii
Vitamina K prezentă în mazăre poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale mai mici, eliminând acumularea mai multor minerale din artere (mineralizare), permițând inimii să împingă liber sângele prin corp. Mineralizarea are loc în mod natural odată cu vârsta și este un factor de risc major pentru bolile de inimă. S-a dovedit că aportul suficient de alimente bogate în vitamina K, precum mazărea, reduce riscul de accident vascular cerebral. Mazărea verde este formată din 36 µg de vitamina K, ceea ce reprezintă 30,00% din valoarea zilnică recomandată.
8. Sarcina și defectele congenitale
Mazărea verde este bogată în vitamina B9 (acid folic), o vitamină esențială pentru evitarea complicațiilor în timpul sarcinii și al nașterii. Defectele congenitale cauzate de deficiența sa includ defecte ale tubului neural. Prin urmare, vitamina B9 îmbunătățește eficient șansele de a naște un copil sănătos și fericit.
9. Previne cancerul de stomac
Mazărea verde are o cantitate considerabilă de antioxidanți și agenți antiinflamatori care ajută la menținerea sănătății corpului și la scăderea riscului de a suferi de cancer. Se datorează în principal prezenței coumestrolului, un compus polifenolic, care a fost asociat cu un risc scăzut de cancer de stomac.
10. Sindromul picioarelor neliniștite
Deficitul de fier este una dintre cauzele sindromului piciorului neliniștit. Mazărea este formată din 2,13 mg de fier, ceea ce reprezintă 26,63% din valoarea zilnică recomandată. Majoritatea cercetărilor asupra acestui sindrom s-au concentrat pe fier. Nivelurile scăzute de fier din sânge sunt o cauză majoră a afecțiunii, prin urmare, aportul adecvat de fier din alimentație este esențial.
11. Vindecarea tulburărilor oculare
Cataracta este cea mai frecventă afecțiune a problemelor ochilor cauzată de deficiențele vitaminei C. Mazărea conține 58 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 64,44% din valoarea zilnică recomandată. Deci, persoanele care suferă de tulburări oculare trebuie să consume mai multe mazăre verde în mod regulat pentru a se vindeca. O creștere a aportului de vitamina C crește aportul de sânge către zonele oculare ale corpului și vindecă majoritatea tulburărilor legate de ochi.
12. Îmbunătățește memoria
Tiamina este o vitamină importantă pentru creșterea concentrării, a energiei, pentru combaterea stresului cronic și, eventual, pentru prevenirea pierderii memoriei. Cercetările au legat deficiența de tiamină cu problemele de învățare și de păstrare a informațiilor. Un studiu a arătat că tiamina a provocat timpi de reacție rapizi și senzații de claritate. Alimentele bogate în vitamina B1 trebuie consumate pentru a rezolva această tulburare. Mazărea verde este formată din 0,386 mg de vitamina B1, ceea ce reprezintă 32,17% din valoarea zilnică recomandată.
13. Creștere adecvată
Cuprul care se găsește abundent în mazăre este extrem de important pentru creșterea și sănătatea normală. Prin urmare, este cu siguranță important să includeți acest mineral în formă echilibrată în dietele obișnuite ale unei persoane. Este util în protecția sistemului osos, nervos și cardiovascular al corpului. Mazărea verde, linte, migdale, sparanghel și ciuperci sunt unele dintre cele mai bune surse de cupru, astfel încât includerea acestora în dieta obișnuită ajută la îndeplinirea cerințelor de cupru ale corpului și ajută la rezolvarea tuturor tulburărilor legate de deficiențele de cupru.

Niciun comentariu

Nu ratați!