🫒 Cauzează acneea
Utilizarea excesivă a uleiului de măsline vă poate afecta pielea și crește riscul apariției acneei.
Uleiul de măsline este gras. Nu se absoarbe rapid în piele și creează un strat gros pe piele, înfundând porii. Astfel, dacă îl aplicați frecvent pe piele, acesta se transformă într-o suprafață adezivă, prinzând toată murdăria, praful și sebumul în ea. Acest proces deschide calea pentru apariția acneei nedorite.
Așadar, vă recomandăm să nu mergeți exagerați cu aplicarea uleiului de măsline pe piele – de două ori pe săptămână ar trebui să fie suficient pentru a obține un ten neted și hidratat.
Notă: Dacă aveți pielea grasă, este mai bine pentru dvs. să evitați cu totul uleiul de măsline datorită naturii sale grase.
🫒 Poate provoca alergii
Mai multe persoane prezintă reacții alergice acute la uleiul de măsline. Și dacă sunteți unul dintre ei, v-aș sugera să stați departe de acesta – acest ulei nu va face decât să vă agraveze starea.
Uleiul de măsline poate provoca alergii severe, cum ar fi dermatita de contact, eczemele, alergiile respiratorii etc.
Cei care sunt predispuși la alergii se pot confrunta cu această problemă și după ce au consumat ceva care conține ulei de măsline ca unul dintre ingrediente. Este întotdeauna mai bine să cunoașteți beneficiile și efectele secundare ale uleiului de măsline înainte de a le consuma în mod regulat.
Notă: Dacă observați simptome menționate aici, consultați imediat medicul. Amintiți-vă, prevenirea este mai bună decât vindecarea. Și nu ai vrea ca starea ta să se agraveze.
🫒 Erupții cutanate
După cum s-a explicat mai devreme, persoanele cu pielea grasă ar trebui să evite cu totul uleiul de măsline.
Pielea grasă este rezultatul unei secreții de sebum necontrolate. Când uleiul de măsline se combină cu pielea naturală grasă, poate provoca iritații severe, erupții cutanate și roșeață pe piele.
🫒 Nu este sigur pe pielea unui bebeluș
Bebelușii au pielea cea mai sensibilă, iar utilizarea uleiului de măsline poate fi un pic riscant. Poate provoca erupții cutanate, roșeață și iritații pe piele.
Acest lucru se datorează faptului că, mai ales un nou-născut, încă nu știm dacă este alergic sau nu la acest ulei. Și, serios, de ce să riști când poți avea alte opțiuni sigure, precum uleiul de cocos, pentru a-ți masa micuțul înger?
Notă: Totuși, dacă doriți să utilizați ulei de măsline, folosiți întotdeauna un ulei de măsline extra virgin de bună calitate pentru pielea bebelușului.
🫒 Nu este potrivit pentru pielea uscată
Uleiul de măsline nu este o opțiune bună pentru cei cu pielea extrem de uscată. Multe studii au concluzionat că acidul oleic prezent în uleiul de măsline este responsabil pentru ruperea capacităților naturale de hidratare a pielii în cazul pielii foarte uscate.
🫒 Poate provoca puncte negre
Cu natura sa extrem de grasă, uleiul de măsline poate deschide calea creșterii punctelor negre de pe față.
Așa cum s-a explicat mai devreme, uleiul de măsline gras formează un strat pe piele care captează murdăria și pielea moartă în el. La rândul său, acest lucru face loc formării punctelor negre.
🫒 Boli legate de grăsimi saturate
Fiecare lingură din acest ulei conține aproximativ 14% grăsimi saturate și 120 de calorii.
Aceasta este o cantitate imensă – de aproape trei ori mai mare decât cea a unui piept de pui. Consumul excesiv de ulei de măsline neprelucrat poate crește riscul bolilor letale precum ateroscleroza, obezitatea, infarctul, accidentul vascular cerebral, cancerul de sân și cancerul de colon.
🫒 Boli legate de grăsimi
Consumul excesiv de uleiul de măsline rafinat sau parțial hidrogenat la căldură și presiune ridicată afectează nivelul colesterolului din sângele nostru prin scăderea „colesterolului bun” și creșterea celui „rău”. Acest lucru, pe termen lung, crește pericolul bolilor cardiovasculare.
Acest proces de rafinare îi modifică structura moleculară și arde acidul gras omega-3 sănătos conținut în măsline.
🫒 Scade zahărul din sânge
Acest ulei vă poate reduce glicemia sub nivelul normal. Uleiul de măsline creste rezistența la insulină; acesta este principalul motiv al activității sale împotriva nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv vă poate face predispus la mai multe complicații de sănătate, cum ar fi hipoglicemia, transpirația, slăbiciunea etc.
🫒 Scade tensiunea arterială
Se știe că uleiul de măsline ne menține inima sănătoasă. Dar, studiile au descoperit că supra-consumul de ulei de măsline poate provoca o scădere masivă a tensiunii arteriale. Este în detrimentul sănătății noastre generale, deoarece devenim vulnerabili la multe probleme, cum ar fi amețeli, amețeli, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Deci este foarte important să-l consumăm cu moderație (ca oricare alt aliment, moderația este cheia sănătății).
🫒 Provoacă inflamație
Încărcat cu grăsimi, uleiul de măsline crește riscul de a dezvolta inflamații în corpul nostru.
Conține o cantitate mare de acid oleic (aproximativ 78%), care joacă un rol vital în eliberarea lipopolizaharidelor (LPS), atașată particulelor mari de lipoproteine bogate în grăsimi numite chilomicroni, din intestin în sânge. Cu cât LPS este mai prezent în sânge, cu atât este mai mare amploarea inflamației cauzate de celulele imune.
🫒 Pietre ale vezicii biliare / blocaj
Acesta este unul dintre efectele secundare grave ale uleiului de măsline. Ficatul nostru produce bilă, care se acumulează în interiorul vezicii biliare. Dar, atunci când corpul nostru reține excesul de grăsime și includem excesiv de mult ulei de măsline în dieta noastră zilnică, această bilă stocată începe să secrete și să emulsioneze grăsimile. În cele din urmă are ca rezultat pietre sau blocaje.
🫒 Poate provoca diaree
Conținutul ridicat de grăsimi din uleiul de măsline poate provoca tulburări digestive și poate declanșa probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea.
Știm cu toții proprietățile laxative puternice ale uleiului de măsline. Deci, atunci când îl consumăm în cantități mari, sistemul nostru devine incapabil să-l digere complet. Ca urmare, dezvoltăm diaree minoră până la moderată.
🫒 Bogat in calorii
Creșterea inutilă în greutate este unul dintre efectele secundare majore ale unui consum prea mare de ulei de măsline.
Uleiul de măsline, la fel ca toate celelalte uleiuri și grăsimi, este o sursă principală de calorii. Veți fi surprins să știți că uleiul de măsline conține mult mai multe calorii chiar și decât zahărul rafinat.
Acesta este motivul pentru care nu trebuie să gătiți niciodată întreaga masă în ulei de măsline.
După cum tocmai ați aflat, uleiul de măsline este o opțiune excelentă și sănătoasă, numai atunci când este consumat conform nivelurilor recomandate.
Rămâi în formă, rămâi sănătos!
Niciun comentariu