10 lucruri esențiale despre căldură, transpirație și sănătate

0

În toate condițiile meteorologice, corpul lucrează din greu pentru a menține o temperatură normală de 37 grade. Când temperaturile sunt drastice, fie că este o zi arzătoare de vară sau o dimineață rece de iarnă, poate fi și mai dificil pentru corpul tău să mențină această temperatură ideală.
„Chiar și în repaus, corpul uman produce multă energie termică”, spune Eric Buete, medic, directorul medical al AFC Urgent Care din Sarasota, Florida. Când este răcoros, corpul tău va expulza această căldură prin radiații. „Căldura radiază pur și simplu din corp în aerul înconjurător”, explică dr. Buete.
Când este cald, corpul tău transpiră pentru a te menține răcoros. Transpirația iese la suprafața pielii. Pe măsură ce se evaporă, începi să te simți mai răcoros. Când este umed afară, este mai greu ca transpirația de pe suprafața pielii să se evapore, deoarece aerul este deja saturat de umiditate. De aceea, oamenii spun adesea că nu căldura, ci umezeala, face insuportabil să fii afară într-o zi fierbinte – deși ambele joacă un rol în supraîncălzirea corpului tău.
În alte cazuri, transpirația poate apărea fără un declanșator extern.
Știind dacă aveți un risc mai mare decât de obicei pentru boli legate de căldură, precum și ceea ce poate fi în spatele simptomelor, vă poate ajuta să știți ce acțiune trebuie să luați.
1. Căldura extremă este periculoasă – și uneori mortală
Într-un an tipic, câteva sute de români mor din cauza caniculei. Seniorii, copiii mici și persoanele cu boli mintale și afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, prezintă cel mai mare risc, iar sportivii si cei care lucrează în aer liber sunt deosebit de vulnerabili.
2. Bărbații transpiră mai mult decât femeile
În timp ce femeile au mai multe glande sudoripare decât bărbații, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, glandele sudoripare ale bărbaților sunt mai active, făcându-i să transpire mai mult decât femeile. Cu cât transpiri mai mult, cu atât te poți deshidrata mai ușor, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate, spune Buete.
3. Aveți până la 4 milioane de glande sudoripare în corp
Acest lucru este potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză. Există două tipuri de glande sudoripare: ecrină și apocrină. Ambele produc lichide. Zona creierului cunoscută sub numele de hipotalamus controlează temperatura corpului prin reglarea fluxului de transpirație și a fluxului de sânge către piele. Mirosul asociat transpirației provine din glandele apocrine găsite în axile și regiunea genitală; sudoarea acestor glande produce miros atunci când vine în contact cu bacteriile de pe piele.
4. Epuizarea cauzată de căldură are loc atunci când corpul dvs. se supraîncălzește
Semnele de avertizare ale epuizării prin căldură includ: amețeli, greață, vărsături, oboseală, transpirații abundente și cefalee. Pentru a trata epuizarea cauzată de căldură, mutați-vă într-un loc răcoros, beți multă apă și faceți o baie rece sau folosiți comprese reci.
5. A fi supraîncălzit poate duce la insolație, o stare care amenință viața
Atacul cauzat de căldură poate apărea atunci când temperatura corpului atinge cel puțin 40 de grade; în acest moment, corpul tău își pierde capacitatea de a regla temperatura, potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie (AAFP). Semnele de atac de căldură includ crampe musculare, bătăi rapide ale inimii, vărsături, piele roșie, cefalee, confuzie mentală și convulsii. Sunați la 112 dacă vedeți că cineva experimentează aceste simptome. Ca și în cazul epuizării de căldură, cineva care se confruntă cu atac de căldură ar trebui să fie mutat într-un loc mai rece și să i se facă o baie cu apă rece sau comprese.

6. Poți să te protejezi de atacul de căldură rămânând hidratat
„Bea înainte să îți fie sete”, spune Buete. La căldură extremă, cel mai bine este să eviți cofeina și alcoolul, recomandă Academia Americană a Medicilor de Familie. Poartă haine largi care să permită aerului să circule în jurul tău în timp ce faci mișcare și evită să faci mișcare în aer liber în cea mai fierbinte parte a zilei, care este adesea între orele 11:00 și 18:00. În schimb, programează-ți antrenamentul cât mai aproape de răsărit sau apus.
7. Sugarii și copiii mici prezintă un risc ridicat de boli legate de căldură
Acest lucru este valabil din mai multe motive, spune Buete. Nu își pot controla mediul (dacă sunt lăsați într-o cameră fierbinte, de exemplu); au o rată metabolică ridicată, ceea ce înseamnă că corpurile lor produc căldură în mod constant; și nu sunt capabili să transpire la fel de mult ca adulții, spune Buete. Nu lăsați niciodată un copil într-o mașină parcată, chiar și cu ferestrele deschise.
8. Anumite grupuri de adulți prezintă, de asemenea, un risc crescut de îmbolnăvire datorită căldurii extreme
Aceasta include persoanele cu obezitate morbidă, persoanele în vârstă și persoanele care sunt imobile, spune Buete. Persoanele cu diabet pot fi și ele sensibile la căldură, spune Matthew Corcoran, medic, CDCES, care este directorul medical al afiliatului Joslin Diabetes Center de la Atlanticare în Egg Harbor Township, New Jersey. „Dacă aveți diabet și vă deshidratați de la căldură, vă poate afecta nivelul glicemiei”, spune dr. Corcoran. Asigurați-vă că păstrați insulina și alte medicamente împotriva diabetului departe de căldură, deoarece temperaturile fierbinți le pot distruge, adaugă el. Persoanele cu scleroză multiplă pot constata că simptomele lor se agravează atunci când sunt fierbinți. Când căldura crește temperatura corpului unei persoane, devine mai greu pentru sistemul nervos central să funcționeze corect.
9. Unele medicamente te pot expune unui risc crescut de insolație
Acestea includ unele tipuri de medicamente pentru alergii și antihistaminice, tensiune arterială și medicamente pentru inimă, diuretice, laxative, antidepresive și medicamente pentru convulsii, conform AAFP. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce măsuri de precauție sunt importante dacă luați oricare dintre acestea.
10. Aproximativ 3 la sută din populație are o afecțiune de sănătate care cauzează transpirații excesive
Denumită hiperhidroză, această afecțiune se caracterizează prin glande sudoripare hiperactive, care provoacă transpirație abundentă, potrivit Centrului pentru Tulburări ale Sudorii de la Johns Hopkins Medicine. Această stare de sănătate poate fi moștenită sau cauzată de alte condiții de sănătate sau medicamente și poate apărea fără un declanșator de căldură. Tratamentele pentru hiperhidroză includ medicamente orale și topice, injecții cu Botox și o procedură care utilizează electricitatea pentru a opri glandele sudoripare. Dacă aceste tratamente nu sunt eficiente, puteți discuta despre opțiunile chirurgicale cu medicul dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!