Deși subiectul este încă investigat, principalele preocupări legate de utilizarea substanțelor chimice sintetice numite parabeni este că acestea pot perturba nivelul hormonilor din organism. Acest lucru îi face potențiali „ perturbatori endocrini ”, ceea ce înseamnă că pot imita efectele hormonilor de reproducere (cum ar fi estrogenul) și, prin urmare, pot schimba modul în care organismul își produce proprii hormoni.
Ce produse conțin parabeni? Așa cum este explicat mai jos, se găsesc într-o varietate de produse de îngrijire personală pe care oamenii le folosesc în fiecare zi – lucruri precum loțiuni, protecție solară, produse de curățare, paste de dinți și machiaj.
Cel mai bun mod de a le evita este să folosiți mai puține produse cosmetice și de înfrumusețare în general și, de asemenea, să treceți la mărci fără parabeni ori de câte ori este posibil.
Ce sunt Parabenii?
Un paraben este un produs chimic care este utilizat în mod obișnuit ca conservant în cosmetice, produse de înfrumusețare și mai rar în alimente și medicamente.
Parabenii au fost utilizați comercial încă din anii 1950 și, deși sunt controversați, rămâne legal să îi adăugați la o serie de produse care vin direct în contact cu pielea noastră.
Principalul motiv pentru care aceste substanțe chimice sunt adăugate la produse cosmetice și la alte produse este că împiedică dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor și mucegaiului potențial dăunătoare. Prin urmare, utilizarea lor limitează riscul ca cineva să aibă efecte secundare din utilizarea produselor de înfrumusețare sau a consumului de alimente care ar putea fi contaminate.
Conservanții, cum ar fi parabenii, cresc, de asemenea, durata de valabilitate a produselor, făcându-le mai profitabile.
Parabenii sunt din punct de vedere tehnic o familie de substanțe chimice înrudite, sintetice (create de om) și, de multe ori, mai multe sunt utilizate în combinație pentru a avea cele mai multe efecte. Tipurile pe care le veți găsi în produsele de înfrumusețare și alimente cel mai adesea includ:
metilparaben
propilparaben
butilparaben
etilparaben
izobutilparaben
izopropilparaben
Ce produse le conțin?
Parabenii pot fi găsiți în unele dintre următoarele produse:
Produse cosmetice / machiaj, inclusiv fonduri de ten, corectori, farduri, rimel etc.
Creme hidratante
Produse de îngrijire a părului, cum ar fi șampoane și balsamuri
Produse de ras, inclusiv geluri și creme de ras
Detergenți pentru față și piele
Protecții solare
Unele paste de dinți
Unele mărci de deodorante
De asemenea, se adaugă la unele produse de patiserie, băuturi, siropuri, jeleuri, gemuri și conserve.
De ce parabenii sunt răi? (Riscuri și Efecte secundare)
De ce parabenii sunt atât de răi pentru tine?
Pe baza ultimelor cercetări, unii experți speculează că aceste substanțe chimice ar putea contribui la fertilitate redusă și la probleme de reproducere. Există, de asemenea, o șansă ca acestea să fie dăunătoare pentru femeile însărcinate, deoarece ar putea să ajungă în sânge și să afecteze fătul și rezultatele nașterii.
După cum explică un articol publicat în Scientific American din Statele Unite, „ Parabenii imită estrogenul legându-se de receptorii de estrogen de pe celule. Cercetările au arătat ca afluxul perceput de estrogen dincolo de nivelurile normale poate declanșa in unele cazuri reacții precum creșterea diviziunii celulelor mamare si creșterea tumorilor. ”
Grupul de lucru pentru mediu (EWG) din Statele Unite, care investighează și raportează despre substanțele chimice găsite în diferite produse pentru uz casnic și pentru piele, raportează că problemele potențiale care au fost legate de utilizarea parabenilor includ:
Probleme de fertilitate
Probleme cu dezvoltarea reproductivă normală și rezultatele la naștere, inclusiv șanse crescute de naștere prematură și scăderea greutății la naștere
Modificări ale ciclurilor menstruale
Scăderea producției de spermă și scăderea nivelului de testosteron în studiile pe animale
Risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancerul de sân la femei
Iritații și reacții ale pielii, inclusiv roșeață și erupții cutanate
Posibil alte probleme de reproducere, imunologice, neurologice și de iritare a pielii, totuși sunt necesare încă mai multe cercetări
Când utilizați produse care conțin parabeni, aceștia pot fi absorbiți în corpul dumneavoastră prin piele, apoi metabolizați și apoi eliminați în final în urină și bilă. Mai multe studii au descoperit că parabenii pot fi detectați în majoritatea probelor de urină prelevate de la adulți, inclusiv cei care trăiesc în Europa.
De exemplu, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au măsurat nivelurile de parabeni în urină la mai mult de 2548 de participanți cu vârsta de șase ani și peste. Cercetătorii au descoperit metilparaben și propilparaben în urină pentru marea majoritate a persoanelor testate.
În timp ce parabenii pot fi utilizați în general, tipurile inclusiv izopropil- și izobutilparaben au fost interzise în UE și în 10 țări din Asia de Sud-Est.
Parabenii sunt nocivi pentru pielea ta?
Unele studii au descoperit că parabenii pot provoca iritații ale pielii, urticarie, umflături și roșeață, de obicei în jurul ochilor, obrajilor sau buzelor, mai ales atunci când cineva este expus în mod repetat la acestea. Unii par, de asemenea, mai sensibili la efectele parabenilor și, prin urmare, sunt mai susceptibili de a avea reacții cutanate.
CDC a subliniat că anumite studii au descoperit că indivizii sensibili pot reacționa la aceste substanțe chimice dezvoltând reacții cutanate, inclusiv urticarie (roșeață, mâncărime) și angioedem (urticarie severă și umflarea pielii). În timp ce parabenii sunt considerați a fi în general non-alergenici, au existat unele cazuri în care oamenii au avut reacții alergice severe la aceștia.
Cum să îi evitați
Iată câteva vești bune: o serie de mari comercianți cu amănuntul din SUA care vând produse de cosmetică și produse cosmetice s-au angajat să interzică vânzarea produselor care conțin parabeni în următorii câțiva ani sau au adoptat deja interdicții.
Whole Foods, CVS, Target, Rite Aid și Walgreens intenționează să oprească vânzarea produselor care conțin parabeni populari precum butil și propilparaben până la sfârșitul anului 2021.
Chiar daca acest lucru se întâmplă in Statele Unite, este o veste bună, având in vedere ca aceste trenduri tind sa se răspândească la nivel internațional, cel puțin la marile companii.
Este cel mai probabil să dezvoltați reacții la parabeni dacă utilizați produse care conțin adesea aceste substanțe chimice, cum ar fi purtarea zilnică de machiaj, loțiuni, deodorante și protecție solară. Utilizarea pastelor de dinți cu parabeni este o altă sursă semnificativă de expunere.
Aceasta înseamnă că este cel mai important să renunțați la mărcile convenționale ale acestor produse și să treceți la mărci naturale, organice și fără parabeni.
În mod ideal, căutați produse de înfrumusețare și de îngrijire a pielii care nu prezintă perturbatori endocrini, inclusiv ftalați, parabeni și alți fenoli. Acestea tind să fie mărci naturale și organice care folosesc alternative eficiente la parabeni pentru a preveni creșterea microbiană în produselor lor.
Aceste produse pot fi puțin mai scumpe și au o durată de valabilitate mai scurtă decât produsele convenționale (de la șase luni la un an), dar pot reduce drastic nivelurile de parabeni la care sunteți expuși.
A purta mai puțin machiaj vă poate ajuta, de asemenea, să evitați parabenii. Un studiu din 2019 a constatat că fetele adolescente care purtau machiaj în fiecare zi aveau niveluri semnificativ mai ridicate de propilparaben în urină, comparativ cu cele care purtau rar machiaj.
Cercetările sugerează că este cel mai important să se evite expunerea la parabeni cu lanț mai lung, în special propilparaben și butilparaben. Aceste două au fost legate de o activitate estrogenică mai puternică și de probleme legate de hormoni.
Concluzie
Ce este un paraben și de ce este rău? Un paraben este un produs chimic care este utilizat ca conservant în produsele cosmetice. Aceste substanțe chimice ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului.
Unii parabeni au fost interziși în Europa și Asia. Interdicțiile se datorează potențialelor preocupări cu privire la modul în care acestea pot afecta sănătatea hormonilor, fertilitatea, creșterea și dezvoltarea.
Pentru a evita parbenii, citiți etichetele ingredientelor și alegeți mărci care nu au următoarele substanțe chimice: metilparaben, propilparaben, butylparaben sau ethylparaben.
Niciun comentariu