Afla de ce este necesara aceasta operatiune, cand se face, dar si care este scopul. Ce trebuie sa stii pentru a ingriji pomii fructiferi din gradina ta.
Sapatul pomilor fructiferi toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Daca inca nu stiai, sapatul pomilor fructiferi toamna este o operatiune necesara pentru a tine sub control daunatorii, dar in acelasi timp si pentru a ajuta pomii fructiferi sa absoarba mai bine ingrasamintele.
Sapatul va creste permeabilitatea solului, iar asta inseamna ca pomii fructiferi vor absorbi mai repede apa si ingrasamintele folosite, deoarece acestea vor ajunge mult mai repede la nivelul radacinilor.
Cand se face saparea? Ei bine, perioada in care se face saparea in jurul pomilor va fi dupa ce ai cules fructele. Totodata, va fi necesara si strangerea fructelor cazute sau mumificate.
Mai mult, va trebui sa tai si ramurile care s-au rupt ori cele care prezinta boli precum monilioza sau focul bacterian. Asta inseamna ca resturile vegetale vor trebui distruse prin ardere pentru a te asigura ca boile nu se vor propaga si la alti pomi fructiferi din livada ta.
Inainte sa te ocupi de sapare, asigura-te ca strangi si frunzele care au cazut in jurul trunchiului. Nu de alta, dar acestea reprezinta locul ideal in care daunatorii se ascund, dar pot ascunde si boli.
Perioada ideala pentru a sapa pamantul din jurul pomilor este in luna octombrie. Nu este indicat sa sapi pomii dupa aceasta luna deoarece exista riscul ca temperaturile scazute sau cele negative sa afecteze radacinile pomilor fructiferi.
Sapatul pomilor fructiferi toamna se face la o adancime de aproximativ 10 centimetri, nu mai adanc deoarece este posibil sa tai radacinile. Asadar, mare atentie la acest aspect!
Prin aceasta operatiune vei scoate la suprafata daunatorii care se pregatesc de iernat, dar in acelasi timp si ouale acestora. Daunatorii scosi la suprafata solului vor cadea prada pasarilor, ceea ce inseamna ca in anul ce urmeaza va scadea riscul de aparitie al acestora.
Dupa cum spunea, sapatul va creste permeabilitatea solului, asa ca poti administra ingrasaminte organice precum gunoi de grajd sau gunoi de pasari ori compost. Tot atunci poti administra si fosfor ori potasiu, dar si 1/3 din norma anuala de azot necesara pentru pomii fructiferi.
Pe langa faptul ca vei tine sub control rezerva de boli sau daunatori, vei obtine si o recolta mai mare de fructe in anul ce urmeaza. Asadar, operatiunea de sapare in jurul pomilor fructiferi ofera mai multe beneficii!
Niciun comentariu