Luteina si zeaxantina sunt doi antioxidanti importanti gasiti in diverse fructe si legume. S-a descoperit ca lupta impotriva bolilor cronice si promoveaza sanatatea din mai multe puncte de vedere.
Luteina si zeaxantina sunt doua tipuri de carotenoizi. Carotenoizii sunt compusi care confera alimentelor culoarea. Actioneaza ca antioxidanti si joaca un rol vital in mai multe functii, inclusiv in promovarea sanatatii pielii si a ochilor.
Luteina si zeaxantina se gasesc in principal in macula ochiului uman. Sunt xantofilele care joaca roluri diferite in sistemele biologice.
Ambii antioxidanti au o structura similara si ofera o serie de beneficii pentru sanatate.
Surse alimentare
Luteina si zeaxantina se gasesc in porumb, kale, spanac, mazare, varza, varza de bruxelles, broccoli, dovleac, galbenusuri de oua, morcovi, sfecla, papadie, praz, dovlecel, kiwi, struguri, portocale, mango,mere rosii, caise, papaya, si in general majoritatea legumelor cu frunze verzi si de culoare galbena.
Promoveaza sanatatea ochilor
O dieta bogata in luteina si zeaxantina creste concentratia de pigmenti maculari, prevenind debutul degenerarii maculare legate de varsta.
Ambii antioxidanti protejeaza regiunea maculara de leziuni foto-oxidative.
Luteina si zeaxantina sunt cunoscuti pentru a imbunatati densitatea optica a pigmentului macular, acuitatea vizuala (claritatea vederii) si sensibilitatea la contrast (capacitatea vizuala de a distinge un obiect de fondul sau).
Studiile au aratat ca luteina si zeaxantina reduc riscul de cataracta. Cataracta este o alta tulburare de vedere majora care afecteaza varstnicii. Desi cataracta apare mai ales datorita varstei, aceasta poate fi cauzata si de stresul oxidativ, diabet, expunerea la elemente toxice/poluanti, radiatii si ca efect secundar al anumitor medicamente.
Lumina albastra face parte din spectrul vizibil al culorilor, fiind prezenta in lumina soarelui, dar si in lumina artificiala, mai ales in cea emanata de becurile de tip LED. De asemenea, ecranele dispozitivelor digitale (telefon, televizor, laptop) emana lumina albastra. Ceea ce este ingrijorator, insa, e ca ochiul uman nu este capabil sa se protejeze de aceasta lumina, care penetreaza corneea si ajunge direct la retina.
In timp, aceasta lumina albastra ataca celulele retinei si astfel apare degenerescenta maculara, care este principala cauza a pierderii vederii. Vestea buna este, insa, ca zeaxantina, alaturi de luteina, poate proteja ochii de efectele negative ale luminii albastre. La nivelul retinei, zeaxantina blocheaza trecerea luminii albastre catre retina, reducand astfel stresul oxidativ de la nivel ocular, deci si riscul de aparitie a problemelor de vedere.
Promoveaza sanatatea pielii
Luteina si zeaxantina prezinta proprietati antioxidante puternice, care ajuta la promovarea sanatatii pielii. Asemenea ochilor, pielea noastra sufera datorita daunelor cauzate de stresul oxidativ, al expunerii UV si luminii albastre.
Acestea pot provoca leziuni ale ADN-ului si pot modifica cantitatea colagenului (un tip de proteine responsabila de structura si elasticitatea pielii).
Proprietatile antioxidante ale luteinei si zeaxantinei ajuta, de asemenea, la imbunatatirea tonusului si texturii generale a pielii.
Previne riscul bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare asociate cu ateroscleroza reprezinta una dintre principalele cauze de deces in tarile dezvoltate. Studiile au aratat, insa, ca adoptarea unei diete pe baza de antioxidanti precum zeaxantina poate reduce inflamatia specifica aterosclerozei, micsorand astfel riscul cardiovascular al pacientului.
Anticancerigen
O serie de studii au analizat legatura dintre zeaxantina si reducerea riscului de cancer la san, de prostata, de colon ori la plamani. S-a dovedit stiintific ca zeaxantina poate reduce riscul de cancer.
Dozare
In prezent nu exista nicio doza recomandata pentru acesti doi antioxidanti. Cu toate acestea, cercetarile au descoperit ca suplimentarea cu 10mg de luteina si 2mg de zeaxantina ar putea fi doza benefica pentru sanatatea generala, inclusiv a ochilor si pielii.
Interesant este ca desi caldura folosita la prepararea alimentelor scade continutul de carotenoizi, aceasta poate spori biodisponibilitatea carotenoizilor.
Efecte secundare
Studiile arata ca aportul excesiv de carotenoizi poate duce la o decolorare a pielii galben-portocaliu. Aceasta afectiune nu este daunatoare si de obicei se trateaza prin reducerea aportului de carotenoizi.
Niciun comentariu