Uleiul de cimbru ucide infecțiile, crește circulația și echilibrează hormonii – cum se prepară și cum se folosește

1

Cimbrul este o plantă care aparține familiei de mentă și este folosită pentru gătit, apă de gură, ceaiuri și aromoterapie. Este originară din sudul Europei, de la vestul Mediteranei până în sudul Italiei. Datorită uleiurilor sale esențiale, are o serie de beneficii pentru sănătate; de fapt, aceste beneficii au fost recunoscute în întreaga zonă Mediterană de mii de ani. Uleiul de cimbru este antiseptic, antibacterian, antispastic, hipertensiv și are proprietăți calmante.
Uleiul de cimbru este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți și a fost folosit ca remediu medicinal din cele mai vechi timpuri. Cimbrul susține sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos și alte sisteme ale corpului. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru hormoni, deoarece echilibrează nivelurile hormonale – ajutând femeile cu simptome menstruale și menopauzei. De asemenea, protejează organismul de boli și afecțiuni periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral, artrita, infecțiile fungice și bacteriene și afecțiunile pielii.
👉 Planta de cimbru și compoziția chimică
Deoarece planta de cimbru este cultivată în multe medii, clime și soluri, există peste 300 de soiuri cu diferite chemotipuri. Deși toate arată la fel, compoziția chimică este diferită, împreună cu beneficiile corespunzătoare pentru sănătate. Principalii constituenți ai uleiului esențial de cimbru includ în mod obișnuit alfa-tuyonă, alfa-pinenă, camfenă, beta-pinenă, para-cimen, alfa-terpinenă, linalol , borneol, beta-cariofilenă, timol și carvacrol. Uleiul esențial are o aromă condimentată și caldă, puternică și pătrunzătoare.
Uleiul esențial de cimbru conține 20% până la 54% timol, ceea ce îi conferă proprietățile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este folosit în mod obișnuit în apă de gură și paste de dinți. Omoara eficient germenii si infecțiile din gura si protejează dinții de placă și carii. De asemenea, timolul ucide ciupercile și este adăugat comercial la dezinfectantele de mâini și la cremele antifungice.
👉 9 Beneficii ale uleiului de cimbru
1. Tratează afecțiunile respiratorii
Uleiul de cimbru drenează congestia și vindecă infecțiile din piept și gât care provoacă răceala sau tusea obișnuită. Răceala obișnuită este cauzată de peste 200 de virusuri diferite care pot ataca tractul respirator superior și se răspândesc în aer de la o persoană la alta. Cauzele obișnuite ale răcelii includ un sistem imunitar slăbit, lipsa somnului, stresul emoțional, expunerea la mucegai și un tract digestiv nesănătos.
Capacitatea uleiului de cimbru de a ucide infecțiile, de a reduce anxietatea, de a scăpa de toxine și de a trata insomnia fără medicamente îl face remediul natural perfect pentru răceala comună. În plus este natural și nu conține substanțele chimice care se găsesc în medicamente.
2. Omoară bacteriile și infecțiile
Datorită componentelor de cimbru precum cariofilena și camfena, uleiul este antiseptic și ucide infecțiile de pe piele și din interiorul corpului. Uleiul de cimbru este antibacterian și inhibă creșterea bacteriilor; aceasta înseamnă că este capabil să trateze infecțiile intestinale, infecțiile cu bacterii la nivelul organelor genitale și uretrei, bacteriile care se acumulează în sistemul respirator și vindecă tăieturile sau rănile care sunt expuse bacteriilor dăunătoare.
Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Lodz  din Polonia a testat răspunsul uleiului de cimbru la 120 de tulpini de bacterii izolate de la pacienții cu infecții ale cavității bucale, tractului respirator și genito-urinar. Rezultatele experimentelor au arătat că uleiul din planta de cimbru a prezentat o activitate extrem de puternică împotriva tuturor tulpinilor clinice. Uleiul de cimbru a demonstrat o bună eficacitate împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.
Uleiul de cimbru este și un vermifug, așa că ucide viermii intestinali care pot fi foarte periculoși.
3. Promovează sănătatea pielii
Uleiul de cimbru protejează pielea de bacteriile dăunătoare și infecțiile fungice; funcționează și ca un remediu natural pentru acnee, vindecă răni, tăieturi și cicatrici; ameliorează arsurile și remediază în mod natural erupțiile cutanate.
Eczema, de exemplu, este o afecțiune comună a pielii care provoacă piele uscată, roșie, mâncărime, care poate forma vezicule sau crăpături. Uneori, acest lucru se datorează digestiei proaste (cum ar fi intestinul permeabil), stresului, eredității, medicamentelor și deficiențelor imune. Deoarece uleiul de cimbru ajută sistemul digestiv, stimulează eliminarea toxinelor din organism prin urinare, relaxează mintea și funcționează ca un antioxidant, este tratamentul natural perfect pentru eczeme.

4. Promovează sănătatea dinților
Uleiul de cimbru este cunoscut pentru a trata problemele orale precum cariile dentare, gingivita, placa si respirația urat mirositoare. Cu proprietățile sale antiseptice și antibacteriene, uleiul de cimbru este o modalitate naturală de a ucide germenii din gură, astfel încât să puteți evita infecțiile bucale, deci funcționează ca un remediu natural pentru bolile gingiilor și vindecă respirația urat mirositoare. Timolul, o componentă activă a uleiului de cimbru, este folosit ca lac dentar care protejează dinții de carii.
5. Servește ca repelent pentru insecte
Uleiul de cimbru ține departe dăunătorii și paraziții. Dăunătorii precum țânțarii, puricii, păduchii și ploșnițele de pat vă pot face ravagii pe piele, păr, haine și mobilier, așa că țineți-i departe cu acest ulei esențial natural. Câteva picături de ulei de cimbru resping, de asemenea, moliile și gândacii, astfel încât dulapul și bucătăria dvs. să fie în siguranță. Acesta tratează și mușcăturile și înțepăturile de insecte.
6. Crește circulația
Uleiul de cimbru este un stimulent, deci activează circulația; circulația blocată duce la afecțiuni precum artrita și accidentul vascular cerebral. Acest ulei puternic este capabil să relaxeze arterele și venele – reducând stresul asupra inimii și a tensiunii arteriale. Acest lucru face din uleiul de cimbru un remediu natural pentru hipertensiunea arterială.
Uleiul de cimbru este un tonic, astfel încât tonifică sistemul circulator, întărește mușchii cardiaci și susține sângele să curgă corect.
7. Ameliorează stresul și anxietatea
Uleiul de cimbru este o modalitate eficientă de a elimina stresul și de a trata neliniștea. Relaxează corpul – permițând plămânilor, venelor și minții să se deschidă și să funcționeze corect. Este important să rămâneți relaxat și liniștit, deoarece anxietatea constantă poate duce la hipertensiune arterială, insomnie, probleme digestive și atacuri de panică. Poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal, care poate fi reglat de uleiul de cimbru în mod natural.
Utilizați câteva picături de ulei de cimbru pe parcursul săptămânii pentru a reduce nivelul de anxietate și pentru a permite organismului să prospere. Adăugați uleiul în apa de baie, în difuzor sau loțiune de corp.
8. Echilibrează hormonii
Uleiul esențial de cimbru are efecte de echilibrare a progesteronului; aduce beneficii organismului prin îmbunătățirea producției de progesteron. Atât bărbații, cât și multe femei au un conținut scăzut de progesteron, iar  nivelurile scăzute de progesteron au fost legate de infertilitate , PCOS și depresie, precum și cu alți hormoni dezechilibrați din organism.
Cercetările discutate în  Proceedings of the Society of Experimental Biology and Medicine au remarcat că dintre cele 150 de ierburi testate pentru producția de progesteron care inhibă creșterea celulelor canceroase de sân, uleiul de cimbru este unul dintre primele șase care au cea mai mare legare de estradiol și progesteron. Din acest motiv, folosirea uleiului de cimbru este  o modalitate excelentă de a  echilibra în mod natural hormonii din organism; în plus, este mult mai bine decât  să apelezi la tratamente sintetice, cum ar fi terapia de substituție hormonală, care te poate face dependent de medicamentele eliberate pe bază de rețetă, maschează simptomele în timp ce dezvoltați boli în alte părți ale corpului și provoacă adesea reacții adverse grave.
Prin stimularea hormonilor, uleiul de cimbru este cunoscut și că întârzie menopauza; servește, de asemenea, ca un remediu natural pentru ameliorarea menopauzei, deoarece echilibrează nivelurile hormonale și ameliorează simptomele menopauzei, inclusiv schimbările de dispoziție, bufeurile și insomnia.
✔️ Pe lângă aceste beneficii dovedite, uleiul de cimbru:
– previne formarea de gaze în stomac și intestine
– servește ca un diuretic care ajută la eliminarea toxinelor, a sărurilor și a excesului de apă
– stimulează memoria și mărește concentrarea
– reduce celulita
– previne caderea parului
– îmbunătățește vederea
👉 Cum se prepară uleiul de cimbru
Uleiul esențial de cimbru este produs prin distilarea cu abur a frunzelor și florilor proaspete ale plantei de cimbru. Pentru a vă face propriul ulei de cimbru, alegeți o mână de cimbru proaspăt, spălați planta și uscați-o. Apoi zdrobiți planta – puteți face acest lucru folosind un mojar și un pistil.
Odată ce frunzele sunt zdrobite și uleiurile naturale sunt eliberate, adăugați frunzele zdrobite și 1 cană de ulei purtător (cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos) într-o cratiță la foc mediu. Se încălzește amestecul timp de 5 minute, până când observi că clocotește. Odată ce amestecul se răcește, acesta poate fi păstrat într-un recipient de sticlă care se păstrează la loc răcoros.
👉 Cum se folosește uleiul de cimbru
– Pentru a ușura oboseala, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apa caldă de baie.
– Pentru a calma crampele menstruale, frecați 2 picături de ulei de cimbru cu părți egale de ulei purtător pe abdomen.
– Pentru a utiliza ca apă de gură, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apă și faceți gargară.
– Pentru a elibera căile nazale, difuzați 2 picături de ulei de cimbru sau adăugați-le în apă fierbinte pentru inhalarea aburului.
– Pentru a ucide ciuperca degetelor de la picioare, adăugați 5 picături de ulei de cimbru într-o baie caldă pentru picioare.
– Pentru a ucide infecțiile și erupțiile cutanate, frecați 2 picături de ulei de cimbru în zona necesară.
– Pentru a crește circulația, difuzați 2-3 picături de ulei de cimbru pe zi.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!