10 tipuri de alimente care luptă împotriva cancerului

0

Cancerul este recunoscut la nivel mondial ca fiind o problemă majoră de sănătate care afectează milioane de oameni în fiecare an. Numai în SUA, peste 1,9 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer în 2022. Noutatea bună este că există anumite alimente – așa-numitele alimente care luptă împotriva cancerului – care pot ajuta la combaterea acestei boli.
Cancerul este o boală sistemică cu diverse cauze, dintre care unele includ o dietă proastă, expunerea la toxine, deficiențe de nutrienți și într-o oarecare măsură genetică. O modalitate extrem de importantă de a preveni și/sau de a trata cancerul este nutrițional, prin consumul unei diete bogate în nutrienți, plină de alimente care luptă împotriva cancerului și evitarea acelora despre care se știe că cresc riscul de cancer.
Ingredientele găsite în alimentele ultraprocesate sunt învinuite pentru tot ceea ce are legătură cu sănătatea, de la cancer și diabet până la reducerea funcției renale și pierderea osoasă.
Din păcate, până când producătorii de alimente sunt nevoiți să curețe ingredientele pe care le folosesc în produsele lor, depinde de noi să evităm cele mai proaste tipuri și să alegem alimente care luptă împotriva cancerului. Astăzi, combinația timpurie dintre chimioterapie și terapia nutrițională este capabilă să salveze viețile a mii de pacienți cu cancer.
Această abordare poate ajuta la sprijinirea întregului corp și a minții în procesul de vindecare, care uneori este lung și foarte dificil. Cu siguranță, când vine vorba de prevenirea cancerului, mai sunt necesare cercetări. Dar, deocamdată, iată sfaturi despre cum să treci la o dietă anticancer plină de alimente care luptă împotriva cancerului.
👉 Mănânci suficiente alimente care luptă împotriva cancerului?
Deși ne gândim adesea la cuvântul „cancer” ca fiind un tip de boală, acest termen cuprinde de fapt peste 100 de tulburări celulare diferite din organism. Cancerul se referă la diviziunea celulară necontrolată care duce la o tumoră sau la creșterea anormală a celulelor. Când celulele anormale se divid fără control, ele pot invada țesuturile din apropiere și se pot răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în sânge și în sistemele limfatice.
Consumă o mulțime de alimente care luptă împotriva cancerului, cu antioxidanți și fitonutrienți antiinflamatori naturali. Aceasta înseamnă evitarea alimentelor ambalate și procesate și consumă-le doar pe cele care nu conțin antibiotice, chimicale sau toxine. Cumpărarea alimentelor care sunt organice, hrănite cu iarbă, crescute pe pășuni și fără aditivi poate reduce foarte mult încărcătura toxică a dietei dumneavoastră.
Descoperirile publicate în European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC), care a analizat factorii dietetici asociați cu riscuri mai mari de cancer, au arătat că există asocieri semnificative între riscul de cancer și aportul scăzut de anumite substanțe nutritive.
Datele din investigația care a fost publicată în Jurnalul European de Cancer  au arătat o asociere inversă între aportul mai mare de vitamina C, carotenoide, retinol, α-tocoferol și fibre cu riscul general de cancer.
După ce au urmărit peste 519.978 de participanți care trăiesc în 10 țări europene, rezultatele au arătat că cei care au urmat cel mai îndeaproape un stil de alimentație similar cu dieta mediteraneană  au avut cea mai mare protecție împotriva cancerului. Consumul ridicat de alimente care luptă împotriva cancerului, cum ar fi legumele, fructele, peștele, alimentele bogate în calciu și fibrele a fost asociat cu un risc scăzut de cancer colorectal, pulmonar și de sân, în timp ce consumul de carne roșie și procesată, consumul de alcool, indicele de masă corporală nesănătos (IMC), iar obezitatea abdominală au fost asociate cu un risc crescut.
A fi activ fizic și a obține suficientă vitamina D a ajutat, de asemenea, la scăderea susceptibilității la cancer.
👉 Top alimente care luptă împotriva cancerului
1. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze sunt piatra de temelie a oricărei diete sănătoase, deoarece sunt excepțional de bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și enzime, dar foarte sărace în calorii, grăsimi, sodiu și alte toxine. Legumele cu frunze de toate felurile — spanac, varza, frunzele de păpădie, salata, rucola etc. — sunt bogate în antioxidanți cunoscuți pentru combaterea cancerului, inclusiv vitamina C si beta-caroten (un tip de vitamina A).
Și beneficiile continuă să vină! Ca surse naturale de glucozinolați, acestea conțin și proprietăți antibacteriene și antivirale, inactivează agenții cancerigeni, ajută la reprogramarea celulelor canceroase pentru a muri și previne formarea tumorilor și metastazele. Se știe că aceste substanțe chimice puternice se descompun în timpul procesului de mestecare și digestie în compuși biologic activi care împiedică creșterea celulelor canceroase, care sunt denumiți indoli, tiocianați și izotiocianați.

2. Legume crucifere
Legumele crucifere  sunt cunoscute a fi luptători împotriva cancerului și unele dintre cele mai bune alimente cu vitamina C disponibile pe scară largă. Multe sunt bogate în glutation, cunoscut drept „antioxidantul principal” al organismului, deoarece are abilități ridicate de eliminare a radicalilor liberi.
Aproape toți membrii familiei brassica de legume crucifere sunt surse dense în nutrienți ale unei familii de fitochimice numite izotiocianați, care sunt legate de prevenirea cancerului. Pe lângă izotiocianați, legumele crucifere precum varza și broccoli conțin și sulforafani și indoli – două tipuri de antioxidanți puternici și stimulatori ai enzimelor de detoxifiere care protejează structura ADN-ului.
Adăugați unul sau două feluri – inclusiv broccoli, conopidă , varză sau varză de Bruxelles  – la trei mese pe bază de plante pe zi, sub formă de legume coapte, supe sau orice fel de mâncare preferați.
3. Fructe de pădure
Scorurile ORAC ale aproape tuturor fructelor de pădure sunt foarte mari, ceea ce le face unele dintre cele mai bune alimente cu conținut ridicat de antioxidanți din lume. Afinele, zmeura, cireșele, căpșunile, fructele de goji și murele sunt ușor de găsit și de folosit în numeroase tipuri de rețete – ceea ce este o veste bună, având în vedere că furnizează vitamina C, vitamina A și acid galic, un agent antifungic/antiviral puternic care crește imunitatea.
Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în antioxidanți proantocianidine, care au proprietăți anti-îmbătrânire și sunt capabile să reducă daunele radicalilor liberi. Cantitățile mari de fenoli, zeaxantina, licopenul, criptoxantina, luteina și polizaharidele sunt alte componente cu beneficii uriașe ale fructelor de pădure.
4. Fructe și legume de culori vii
Pigmenții viu colorați găsiți în alimentele vegetale sunt un semn sigur că sunt pline de substanțe fitochimice, în special de antioxidanți carotenoizi.
Carotenoizii (alfa-caroten, beta-caroten, licopen, luteină, criptoxantina etc.) sunt derivați ai vitaminei A care se găsesc în multe fructe citrice, cartofi dulci, fructe de pădure, dovleac, dovlecei și alte alimente vegetale. Unul dintre cei mai cercetați carotenoizi este beta-carotenul, un nutrient esențial pentru funcționarea sistemului imunitar, detoxifiere, sănătatea ficatului și combaterea cancerelor de piele, ochi și organe.
Doi nutrienți care conferă acestor alimente nuanțe închise caracteristice includ luteina și zeaxantina, care s-a dovedit că ajută la prevenirea tulburărilor oculare și legate de piele, deoarece acționează ca antioxidanți care filtrează lungimile de undă, protejând celulele sănătoase în acest proces.
Capsaicina este un nutrient de top pentru combaterea cancerului și s-a dovedit că are efecte pozitive asupra micșorării tumorilor, prevenind metastazele (tumori noi găsite departe de locul inițial al cancerului), provocând apoptoză în diferite modele de cancer și chiar prevenind, în primul rând, apariția cancerului.
5. Ierburi proaspete și condimente
Turmericul, care conține ingredientul activ curcumină, este unul dintre cele mai puternice ingrediente dintr-o dietă împotriva cancerului, deoarece s-a demonstrat că scade dimensiunea tumorii și luptă împotriva cancerului de colon și de sân.
Alături de piperul negru ușor de utilizat, absorbția turmericului este îmbunătățită și este mai capabilă să lupte împotriva inflamației. Țintește spre o linguriță de pudră de turmeric și 1/4 de linguriță de piper negru sau mai mult pe zi. Acestea pot fi folosite cu ușurință într-o băutură tonică, cu ouă sau într-o mâncare de legume.
Între timp, semințele plantei de coriandru posedă proprietăți antiinflamatorii care pot juca un rol important in tratarea unor boli și chiar cancerului.
Beneficiile Ashwagandha includ capacitatea sa de a inhiba proliferarea celulelor canceroase.
Rădăcina chinezească galangal are capacitatea de a lupta și de a preveni un număr mare de cancere și tumori.
6. Carne organică
Carnea organică, inclusiv ficatul de vită sau de pui, este recomandată în multe diete de combatere a cancerului, deoarece sunt considerate unele dintre cele mai bogate alimente nutritive de pe planetă și extrem de bogate în vitamina B12.
Detoxifierea cu surse bogate de seleniu, zinc și vitamine B ajută la purificarea sângelui, produce bila necesară digerării grăsimilor, echilibrează hormonii în mod natural și păstrează vitaminele esențiale, mineralele și fierul. Aceste alimente bogate în minerale pot ajuta la contracararea efectelor alcoolului, medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, perturbărilor hormonale, nivelurilor ridicate de trigliceride, potasiului scăzut, obezității și infecțiilor virale.
7. Produse lactate de cultură
Produsele lactate de cultură sunt o sursă bogată de probiotice „bacterii bune”, care sunt microorganisme care promovează un echilibru bacterian natural în microflora intestinală și ajută la creșterea imunității. Peste 80 % din sistemul tău imunitar este găzduit în intestin, așa că nu este surprinzător faptul că alimentele probiotice și suplimentele pot lupta împotriva cancerului și pot ajuta celulele să se reînnoiască.
Una dintre cele mai ușoare moduri de a consuma mai multe probiotice este în starea lor cea mai naturală, care includ produse din lapte crud precum brânza, chefir și iaurt.
Lactatele de cultură sunt o sursă excelentă de calciu. Calciul, în special atunci când este combinat cu forma de vitamina D3, poate reduce incidența cancerului. Calciul pare a fi deosebit de benefic pentru prevenirea cancerului și a cancerelor rectale. Unele studii au descoperit că ajută la reducerea cancerului de sân și a riscului de cancer ovarian.
Expunerea la soare și uleiurile marine precum uleiul de ficat de cod sau uleiul de krill sunt surse excelente de vitamina D care ajută la absorbția calciului. În mod ideal, calciul ar trebui să fie obținut din alimente precum produsele lactate organice.
8. Nuci și semințe
Semințele de chia  și  semințele de in sunt două dintre cele mai bogate în nutrienți. Acestea furnizează fibre, acizi grași omega-3 și o serie de minerale importante.
Chia este bogată în acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care îi conferă potențialul de a acționa ca un aliment împotriva cancerului. Un studiu in vitro publicat în  Journal of Molecular Biochemistry a  constatat că ALA a ajutat la limitarea creșterii  atât a celulelor canceroase de sân, cât și de col uterin. Cercetătorii au descoperit că a provocat moartea celulelor canceroase fără a afecta celulele normale sănătoase din organism.
Între timp, un studiu publicat în  Journal of Clinical Cancer Research a  descoperit că consumul de semințe de in poate apăra împotriva cancerului de sân prin scăderea creșterii tumorii.
În plus, semințele de cânepă, semințele de susan, semințele de dovleac și semințele de floarea soarelui sunt benefice și pline de acizi grași sănătoși. Consumă două linguri pe zi.
9. Uleiuri nerafinate sănătoase
Știai că creierul și sistemul nervos controlează funcția întregului tău corp și că aproximativ 60% din sistemul tău nervos este format din acizi grași? Problema este că multe dintre grăsimile și uleiurile procesate convenționale consumate pe scară largă astăzi sunt uleiuri hidrogenate care sunt capabile să distrugă membranele celulelor noastre, ducând la celule bolnave și la toxicitate.
Grăsimile rafinate și râncede creează probleme în întregul corp, ceea ce duce la scăderea funcției imunitare, congestie celulară și inflamație care declanșează boala. Înlocuiți uleiurile vegetale rafinate, uleiurile hidrogenate și grăsimile trans cu uleiuri de calitate, inclusiv ulei de semințe de in, ulei de măsline extravirgin , ulei de cod și ulei de  cocos.
Acestea vă hrănesc intestinul și promovează o funcție imunitară mai bună, vă ajută să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă. În plus uleiul de semințe de in și ficat de cod conțin acizi grași esențiali omega-3 care vă pot ajuta la energizarea celulelor. Uleiul de măsline conține fitonutrienți care par să reducă inflamația din organism. Poate reduce riscul de cancer mamar și colorectal.
10. Ceaiuri
Metastaza este cel mai letal aspect al cancerului și rezultă din mai multe procese conectate, inclusiv proliferarea celulară, angiogeneza, aderența celulară, migrarea și invazia în țesutul înconjurător. Metastazele sunt cauza principală de deces în rândul pacienților cu cancer, așa că este una dintre cele mai importante probleme în cercetarea cancerului de astăzi.
Dintre puținele băuturi care luptă împotriva cancerului, ceaiul verde este pe primul loc. Ceaiul verde conține compuși polifenolici majori, inclusiv epigallocatechin-3-galat , care s-a dovedit că inhibă invazia tumorală și angiogeneza, care sunt esențiale pentru creșterea tumorii și metastaze.
Ceaiurile derivate din frunzele plantei Camellia sinensis sunt consumate în mod obișnuit ca băuturi în întreaga lume, inclusiv ceaiul verde, negru sau oolong. În timp ce toate ceaiurile par a fi benefice, cele mai semnificative efecte asupra sănătății umane au fost atribuite ceaiului verde, inclusiv ceaiului verde matcha. Conține cel mai mare procent de compuși polifenolici, catechină, galocatechină și EGCG.
Antioxidantul EGCG pare a fi cel mai puternic dintre toate catechinele, iar efectele sale anticancerigene au o activitate de aproximativ 25-100 de ori mai eficientă decât cea a vitaminelor C și E.
❗️Precauții
Calitatea dietei tale este, fără îndoială, legată de sănătatea generală și de capacitatea ta de a preveni cancerul. Cu toate acestea, alți factori sunt importanți pentru prevenirea cancerului, cum ar fi exercițiile fizice, evitarea expunerii la medicamente și la toxine, tutunul și alcoolul consumat excesiv, somnul și stresul.
O varietate de alimente pot fi incluse într-o dietă împotriva cancerului, iar dieta dumneavoastră nu trebuie să fie „perfectă” pentru a fi sănătoasă. Începeți prin a face una sau două modificări simultan în dieta dvs., eliminând alimentele pe care le consumați mult, dar despre care se știe că cresc riscul de cancer.

Niciun comentariu

Nu ratați!