Ulei esențial de mentă – un adevărat remediu naturist cu multiple beneficii și utilizări

0

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului esential de menta includ capacitatea de a trata indigestia, problemele respiratorii, dureri de cap, greata, febra, spasme de stomac si intestin, precum si durere. Datorita prezentei mentolului, acest ulei este des folosit in diferite produse comerciale (sapun, pasta de dinti, etc). Este foarte benefic parului, continand numeroase minerale si substante nutritive, inclusiv mangan, fier, magneziu, calciu, folat, potasiu si cupru, dar si acizi grasi omega-3, vitamina A si C.
Uleiul de menta este foarte util pentru digestie. Oamenii pun adesea cateva picaturi de ulei esential de menta intr-un pahar de apa si il beau dupa masa pentru proprietatile sale benefice. Este carminativ si, prin urmare, ajuta la eliminarea excesului de gaz. Este un tonic bun pentru cei care au un apetit scazut si ajuta la tratarea stomacului deranjat si greata. Cercetarile au aratat ca atunci cand este combinat cu uleiul de chimion, acesta poate fi utilizat pentru tratarea arsurilor la stomac.
Acesta poate relaxa muschii si tractul gastro-intestinal. Studiile au aratat ca este un excelent remediu pentru sindromul colonului iritabil, care afecteaza milioane de oameni in fiecare an si se caracterizeaza prin durere abdominala sau disconfort.
Uleiul de menta, datorita proprietatilor antiseptice, este foarte util in ingrijirea dentara. De asemenea, elimina respiratia urat mirositoare si ajuta dintii si gingiile sa lupre impotriva germenilor periculosi. Uneori, inhalarea vaporilor de ulei de menta poate fi antiinflamator, ameliorand durerile, astfel incat poate fi adaugat la oxigenul postoperator, in special dupa operatiile orale.
Proprietatile antifungice sunt bine studiate si exista cercetari care arata ca aplicarea locala poate reduce sansele de infectie.
Acesta este un remediu bun pentru greata si dureri de cap. Pentru a atenua rapid durerea de cap puteti aplica local si masa zona afectata. Datorita proprietatilor antiinflamatoare este atat de benedic in ameliorarea acestor simptome si este folosit chiar si la reducerea migrenelor.
Ca majoritatea uleiurilor esentiale, cel de menta este capabil sa elimine stresul, depresia si epuizarea mentala datorita naturii sale reconfortante. De asemenea, este eficient impotriva anxietatii si a agitatiei. Mai mult, stimuleaza activitatea mentala, elibereaza mintea si sporeste concentrarea.
Uleiul esential de menta poate fi utilizat pentru a trata infectiile tractului urinar. Are o multitudine de calitati antibacteriene, care poate fi motivul principal pentru care poate reduce efectele si frecventa infectiilor tractului urinar.

Mentolul, care este prezent in abundenta in uleiul de menta, ajuta la curatarea tractului respirator. Este un expectorant eficient si ofera o usurare instantanee si temporara pentru numeroase probleme respiratorii, inclusiv congestie nazala, sinuzita, astm, bronsita, frig si tuse.
Utilizarea uleiului esential de menta se dovedeste a fi antispasmoic, expectorant si antiinflamator.
Acesta poate stimula imunitatea, fiind frecvent utilizat de persoanele cu un sistem imunitar slab sau care par sa sufere frecvent de boli. Uleiul de menta este cunoscut ca avand efecte antivirale, antibacteriene si antifungice puternice, motiv pentru care este utilizat in multe tratamente alternative.
Efectele stimulative ale acestuia au aratat ca maresc circulatia sangelui. Studiile au aratat ca, de indata ce vaporii acestuia ating simturile olfactive, exista o crestere instantanee a ratei pulsului si circulatiei sangelui. Efectul stimulativ al cresterii circulatiei sanguine ajuta la oxigenarea organusmului si la cresterea metabolismului, precum si la oxigenarea creierului. Acest lucru duce la o functie cognitiva superioara si protectie impotriva bolilor degenerative neuronale cum ar fi Alzheimer si dementa. In plus, cresterea circulatiei poate impiedica complicatiile care pun in pericol sanatatea celor care sufera de diabet.
Uleiul de menta este foarte util pentru ingrijirea parului in timp ce indeparteaza matreata si paduchii. Are efecte antiseptice regenerative si stimulative, deea ce inseamna ca poate ameliora iritarea scalpului si pielea uscata, stimuland cresterea parului pentru cei care sufera de chelie, si confera parului un aspect stralucitor.
Atentie! Exista unele riscuri in utilizarea excesiva a acestui ulei, inclusiv reactii alergice, arsuri la stomac si dureri de cap.

Niciun comentariu

Nu ratați!