Alimente excepționale ce reduc și împiedică acumularea de grăsimi în ficat + alimente de evitat pentru cei cu ficat gras

0

Remediu ficat gras. Cercetătorii au descoperit că un compus natural, care se găsește în anumite legume, poata trata și preveni steatoza hepatică, denumită popular ficat gras.
Ficatul gras non-alcoolic se caracterizează prin acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și e un diagnostic primit de tot mai multe persoane. Prevalența acestei afecțiuni, care conduce la boli cronice hepatice, este de 25%.
Remediu excelent pentru ficatul gras
Vestea bună e că boala ficatului gras se poate ameliora considerabil prin alimentație și prin consumul unor anumite legume, despre care cercetărorii au descoperit că ar conține o substanță extrem de benefică în prevenirea și tratarea bolii. Este vorba despre indole, o substanță care se găsește, în mod natural, în crucifere, așa cum sunt varza, brocoli sau varza de Bruxelles.
Studiul a fost realizat de specialiști de la Universitatea A&M din Texas, în colaborare cu alte instituții și publicat în revista medicală Hepatology.
”Alimentele care au o capacitate naturală de a produce indole sau medicamentele care mimează acest efect ar putea fi folosite ca noi tratamente pentru boala ficatului gras,” a explicat Dr. Chaodong Wu, unul dintre specialiștii care au realizat studiul. Potrivit medicului, compusul are un rol important în prevenirea degradării ficatului deoarece previne atât acumularea de grăsimi în ficat, cât și apariția infalamției.
Regim ficat gras
Dieta recomandata pacientilor cu steatoza hepatica este una bogata in acizi mononesaturati, precum dieta mediteraneana.
Dieta trebuie sa fie saraca in grasimi saturate (de origine animala) si bogata in grasimi nesaturate (de origine vegetala), fara alimente procesate si carbohidrati cu indice glicemic mare. Cea care respecta aceste principii este dieta mediteraneana ce asigura o longevitate semnificativ mai mare celor care o adopta.

Se recomanda consumul de legume si fructe proaspete, care scad nivelul seric al grasimilor.
Ca sursa de carbohidrati se prefera cerealele integrale care au indice glicemic scazut si cresc aportul de fibre.
Ca sursa de proteine se prefera carnea de peste si pui, branzeturile cu mai putin de 30% grasime, leguminoasele (fasole, mazare).
Se prefera uleiul de masline in locul altor surse de grasime, dar si uleiul de peste care scade trigliceridele si totodata contine Omega 3.
Se recomanda consumul de nuci si seminte in stare cruda ( migdale, fistic seminte de dovleac, caju de cateva ori pe saptamana).
Analizand “piramida alimentara” specifica dietei mediteraneene, se observa ca alimentele acesteia sunt sanatoase si se axeaza pe:
Consumul zilnic de alimente precum: legume, fructe, produse din cereale integrale (faina integrala), ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase si seminte, ierburi si condimente.
Consumul saptamanal de: carne de pui, oua, branza, iaurt, peste si fructe de mare.
Consumul lunar de: carne rosie (vita, porc, vanat, miel) si dulciuri.
Ficat gras: alimente de evitat
Se recomanda, in dieta meditaraneana adoptata de pacientii cu steatoza hepatica, evitarea urmatoarelor alimente si ingrediente nesanatoase:
Zaharuri: sucuri, dulciuri, bomboane, inghetata si orice alt aliment care contine zahar sau alti indulcitori artificiali.
Cereale rafinate: paine alba, paste.
Grasimi trans: se regasesc in margarina si intr-o serie de alimente procesate.
Uleiuri rafinate: ulei de canola, ulei de soia.
Carne procesata: mezeluri, carnati.

Niciun comentariu

Nu ratați!