Salvie – beneficii, proprietati si contraindicatii

2

Salvia combate inflamatia, lupta impotriva radicalilor liberi si a impotriva bolii Alzheimer, combate cancerul, amelioreaza simptomele menopauzei, ajuta la scaderea colesterolului rau si ajuta la promovarea sanatatii dentare.
Datorita proprietatilor antiinflamatoare si de reducerea transpiratiei, antidiareice, astringente si antibacteriene, salvia este o planta medicala folosita pe scara larga.
Salvia este una dintre plantele medicinale cele mai versatile, cunoscute din cele mai vechi timpuri. Grecii si romanii antici foloseau salvia pentru conservarea carnii, dar planta avea si un rol medical important.
Salvia contine o varietate de uleiuri volatile, flavonoide (inclusiv apigenin, diosmetin, luteolin) si acizi fenolici, incluzand acidul fenolic si acidul rosmarinic. Mai contine vitaminele A, B6, C, E, riboflavina, niacin, potasiu, zinc, cupru, calciu, fier, mangan.
Scade grasimile rele din sange
Hiperglicemia sau cantitatile mari de grasimi din sange reprezinta o tulburare metabolica comunca care afecteaza sanatatea inimii.
Un studiu a demonstrat ca administrarea a 500mg de salvie la fiecare 8h timp de 2 luni a scazut colesterolul LDL, trigliceridele si a crescut nivelul colesterolului HDL.
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o boala care se inrautateste de-a lungul timpului. Afecteaza memoria si functia creierului. Persoanele cu boala Alzheimer care utilizeaza salvie ca tratament au prezentat o usoara imbunatatire a functiei cerebrale.
Anti-cancerigen
Un studiu a aratat ca salvia a avut efect chemoprevential asupra cancerului colorectal. Salvia a minimizat aparitia celulelor canceroase in colon.

Alte beneficii:
• Reduce transpiratia excesiva (dimineata inainte de micul dejun, beti o cana de ceai de salvie);
• Reduce inflamatia mucoasei orale (se poate folosi sub forma de ceai sau apa de gura);
• Trateaza diareea si balonarea (se poate prepara o infuzie dein 1 lingurita de frunze la 1 cana cu apa, 2-3 cani/zi);
• Creste pofta de mancare;
• Intareste stomacul si ajuta digestia;
• Trateaza hemoroizii (se poate folosi in bai medicale);
• Are efect tonic asupra inimii si centrilor nervosi;
• Este benefica in cazul palpitatiilor, atacurilor de panica, ameteli;
• Relaxeaza muschii;
• Stimuleaza circulatia sangvina;
• Atenueaza simptomele menopauzei.
Atentie! Este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza si persoanelor care sufera de epilepsie. In cazul utilizarii indelungate sau excesive, salvia poate produce simptome de intoxicatie, precum ameteli, palpitatii sau crampe. Aceste reactii apar mai ales in cazul uleiului esential, deoarece acesta contine o cantitate mai mare de substante active.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.naturalfoodseries.com

2 comments

  1. 8 plante aromatice eficiente pentru diabet – Natura Vindecătoare 30 august, 2019 at 13:22 Răspunde

    […] Salvie Consumul salviei pe stomacul gol ajuta la reducerea semnificativa a nivelului glicemiei. Aceasta stimuleaza secretia si activitatea insulinei, care ajuta la reducerea glicemiei. In plus, stimuleaza functia hepatica, imbunatatind imunitatea. Cum se consuma? Desi este adesea folosita ca si condiment in diferite mancaruri, salvia este cea mai eficienta din punct de vedere medical atunci cand este consumata sub forma de ceai. Afine Afinele sunt excelente cand vine vorba de scaderea glicemiei si au un imens potential medicamentos. Acestea contin glucochinina, un compus responsabil pentru scaderea nivelului de zahar din sange. Infuziile frunzelor de afine pot ajuta persoanele a caror vedere a fost afectata din cauza acestei boli. Cu toate acestea, trebuie sa fiti prudent atunci cand consumati acest ceai impreuna cu medicamentele pentru diabet, deoarece ar putea duce la scaderea glicemiei la niveluri periculoase. Monitorizati-va periodic glicemia. Oregano Aceasta planta de origine mediteraneana este cunoscuta pentru capacitatea ei de a scade nivelul glicemiei. S-a dovedit ca acidul rosmarinic creste activitatea pancreasului. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la cresterea activitatii insulinei si mobilizeaza glucoza in celule, reducand astfel rata de formare a carbohidratilor. Cum se consuma? Puteti consuma oregano proaspat sau uscat in mancarea dumneavoastra, puteti prepara ceai, ulei de oregano sau capsule naturale. Faceti ceai de oregano adaugand o lingurita de frunze uscate sau proaspete la o cana de apa fiarta si lasati-l la infuzat 5 minute. Aloe vera Aceasta planta cu frunze carnoase este adesea folosita in industria cosmetica si farmaceutica. Aloe vera a fost folosita de foarte mult timp pentru tratarea inflamtiei, imbunatatirii digestiei, prevenirea acneei si reducerea caderii parului. Studii stiintifice recente au descoperit ca gelul de aloe vera are si proprietati de scadere a lipidelor si zaharului din sange. Sucul si extractul de aloe vera sunt disponibile in magazinele naturiste si le puteti consuma conform instructiunilor de pe ambalaj. Ghimbir Ghimbirul este utilizat pe scara larga in bucatariile asiatice. Ca si aloe vera, ghimbirul este folosit pentru tratarea diferitelor afectiuni inca din cele mai vechi timpuri. Acest condiment aromatic ajuta si la scaderea nivelului glicemiei. Multe studii stiintifice au confirmat puterea ghimbirului de a controla nivelul zaharului din sange prin cresterea secretiei de insulina. Cum se consuma? Puteti mesteca ghimbir crud, il puteti folosi in mancare, puteti bea ceai de ghimbir sau pudra de ghimbir. Cuisoare Cuisoarele sunt un condiment aromatic cu proprietati antiinflamatorii, antioxidante si digestive. Cercetarile au confirmat ca ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si scade nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor. Puteti include cuisoarele in ingredientele folosite la prepararea diferitelor tipuri de mancare, puteti prepara ceai de cuisoare sau puteti lua capsule din magazinele naturiste. Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii. Sursa: http://www.stylecraze.com […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!