Salata verde – proprietati si beneficii

1

Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale salatei includ scaderea nivelului de colesterol, controlul cancerului, protectia neuronilor, inducerea somnului, controlul anxietatii, scaderea inflamatiei si furnizarea unei cantitati de antioxidanti.
Salata a fost cultivata pentru prima oara de egipteni cu mii de ani in urma. Planta avea semnificatie culturala si religioasa in Egiptul antic, fiind considerata sacra. Mai tarziu a fost cultivata si de greci si romani.
In perioada medievala, in Europa salata a fost considerata ca avand calitati medicinale, care au fost mentionate in mai multe texte medievale. A fost prescris pentru tensiunea arteriala perturbata, pierderea poftei de mancare, insomnie, ca tonic pentru intestine si sistemul digestiv si ca metoda de a opri nevoile sexuale.
Salata contine energie, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre dietetice si zaharuri. Mineralele si vitaminele gasite in salata includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, vitamina A, B6, C, E, K, tiamina, riboflavina, niacin si folat.
Salata are proprietati antiinflamatorii care ajuta la controlul inflamatiei. Aceasta a aratat o putere semnificativa de control asupra inflamatiei induse de biocatalizatori.
Neuronii sunt celulele creierului care formeaza conexiuni fizice pentru a crea memoria. Moartea neuronilor in anumite conexiuni sau circuite poate duce la pierderea memoriei. Substantele din salata au prezentat un control considerabil asupra mortii celulelor neuronale. Studiile au aratat ca salata este benefica pentru neuroprotectie ca remediu comun pentru bolile neurodegenerative.

Salata poate fi benefica in scaderea nivelului de colesterol care duce adesea la boli cardiovasculare si alte conditii periculoase.
Una dintre principalele utilizari traditionale ale salatei in medicina alternativa a fost utilizarea sa ca inductor de somn. Cercetarea extractelor de salata a prezentat efecte sedative semnificative. S-au observat scaderi ale frecventei cardiace si contractii ventriculare. Aceasta substanta actioneaza prin blocarea proceselor semnalului excitativ ale tesuturilor musculare si neuronale.
Studiile au aratat ca salata detine antioxidanti cu capacitati semnificative de captare a radicalilor liberi. Antioxidantii sunt necesari pentru sanatatea umana. Radicalii liberi ataca tesuturile sanatoase si celulele ADNului, ducand astfel la dezvoltarea diverselor boli. Antioxidantii, pe de alta parte, contracareaza acesti radicali liberi si ii neutralizeaza inainte ca atacurile sa aiba loc.
Salata poseda proprietati antimicrobiene. Candida albicans si o serie de alte afectiuni au fost complet tratate la interactiunea cu latexul din salata.
Proprietatile neurologice ale salatei au fost mult timp sugerate si exploatate din timpurile antice si Evului Mediu in tratamente medicale. Cercetarile detaliate din ultima vreme au condus la concluzia ca salata are proprietati anxiolitice.
Frunzele de salata pot controla anumite tipuri de cancer. Cercetarile asupra celulelor canceroase au fost controlate intr-o masura semnificativa dupa ce au fost tratate cu extracte de salata.

 

 

Sursa: http://www.care2.com/greenliving/10-powerful-advantages-of-eating-lettuce.html; http://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-lettuce-for-skin-hair-and-health/#gref

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.