Legătura dintre vitamina D și boala autoimună

1

Vitamina D este un nutrient care are multe roluri în sistemul imunitar și sistemul nervos central. De exemplu, beneficiile vitaminei D includ efecte antiinflamatorii și imuno-regulatoare, în parte prin activarea apărării imune și îmbunătățirea funcției celulelor imunitare (inclusiv celulele T și macrofagele).
Se crede că un aport mai mare de vitamina D – atât din lumina naturală a soarelui, cât și din surse alimentare, plus suplimente – oferă protecție împotriva infecțiilor, virușilor și, de asemenea, împotriva anumitor tulburări legate de sistemul imunitar.
Un nivel scăzut de Vitamina D poate provoca o boală autoimună? Cercetările recente sugerează că aceasta ar putea fi o posibilitate.
În timp ce deficiența de vitamina D ar putea să nu cauzeze în mod direct boli legate de imunitate, s-a găsit o legătură între nivelul scăzut de vitamina D și dezvoltarea bolilor autoimune.
👉 Studiu: Vitamina D și bolile autoimune
Un studiu din 2022 publicat în jurnalul BMJ a fost realizat pentru a determina dacă vitamina D și acizii grași omega-3 ar putea reduce sau nu riscul de boli autoimune. Studiul a fost un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care a avut loc în SUA pe parcursul a peste cinci ani și a inclus mai mult de 25.000 de participanți cu vârsta peste 50 de ani.
Studiul a concluzionat :
Suplimentarea cu vitamina D timp de cinci ani, cu sau fără acizi grași omega-3, a ajutat la reducerea bolilor autoimune cu 22%.
Suplimentarea cu acizi grași Omega-3, cu sau fără vitamina D, a ajutat la reducerea ratei bolilor autoimune cu 15%. (Acest lucru a fost considerat „nesemnificativ statistic.”)
Ambele tratamente au arătat efecte mai mari decât placebo.
Suplimentarea atât cu vitamina D, cât și cu acizi grași omega-3 a ajutat la scăderea bolilor autoimune cu aproximativ 30% în comparație cu administrarea placebo.
Incidența poliartritei reumatoide a fost cu aproximativ 40% mai mică în grupurile cu suplimente decât în ​​grupul placebo.
Studiul a fost conceput astfel încât participanții să primească suplimente de vitamina D (1,25-dihidroxivitamina D) în doze de 2.000 UI/zi sau placebo potrivite și acizi grași omega-3 (derivați din surse marine) în doze de 1.000 mg/zi sau placebo potrivite. Participanții au raportat singuri toate bolile autoimune pe parcursul studiului, care au fost apoi confirmate de recenzii medicale.
Bolile autoimune care au fost identificate la participanți au inclus:
– artrita reumatoida
– polimialgie reumatică
– boli autoimune ale tiroidei
– psoriazis
Pentru grupul cu vitamina D, 123 de participanți din grupul de tratament, comparativ cu 155 din grupul placebo, au avut o boală autoimună confirmată.
În grupul cu acizi grași omega-3, 130 de participanți din grupul de tratament, comparativ cu 148 din grupul placebo, au avut o boală autoimună confirmată.
În cadrul grupului care a primit doar placebo, s-a confirmat că 88 au dezvoltat boli autoimune. Dintre participanții care au primit vitamina D și acizi grași omega-3, 63 au dezvoltat boli autoimune, în timp ce 60 care au primit doar vitamina D și 67 care au primit doar acizi grași omega-3 au avut boli autoimune confirmate.
❓Ce înseamnă aceste rezultate
Studiul BMJ descris mai sus a arătat că un aport mai mare de vitamina D a avut cele mai puternice efecte în prevenirea bolilor autoimune. Omega-3 au redus, de asemenea, riscul de probleme autoimune, dar nu la fel de bine ca vitamina D.
❓Cum ajută vitamina D bolile autoimune
Bolile autoimune sunt afecțiuni cronice caracterizate prin răspunsuri autoimune inflamatorii la țesuturile proprii. Cu alte cuvinte, ele apar atunci când propriul sistem imunitar începe să atace organismul.
Se crede că vitamina D protejează împotriva bolilor autoimune prin diverse mecanisme:
Reglând o serie de gene, multe implicate în inflamație
Suprimarea citokinelor și chemokinelor inflamatorii (inclusiv proteina C reactivă și IL-6)
Inhibarea producției de autoanticorpi pentru celulele B și promovarea diferențierii monocitelor în macrofage (alte modalități de a reduce inflamația)
Creșterea producției de celule T reglatoare antiinflamatorii
❓Poate vitamina D exacerba bolile autoimune?
Este puțin probabil, cu excepția cazului în care cineva ia cantități foarte mari de vitamina D. Atâta timp cât urmați recomandările, vitamina D nu ar trebui să agraveze problemele de sănătate legate de imunitate.

❓Câtă vitamina D ar trebui să luați dacă aveți o boală autoimună?
Țintește la aproximativ 1.000 până la 2.000 UI pe zi. În studiul descris mai sus, adulților li s-au administrat 2.000 UI/zi.
Amintiți-vă să rămâneți consecvenți, deoarece cele mai multe efecte protectoare au fost găsite după doi ani de suplimentare.
👉 Alte moduri de a combate/preveni problemele autoimune
Mâncați o dietă antiinflamatoare pentru a susține sănătatea intestinală.
Indicați dacă aveți alergii/intoleranțe, cum ar fi gluten sau lactate.
Reduceți factorii de risc de mediu, cum ar fi expunerea la toxine, infecții și stres.
Dormiți suficient și odihniți-vă.
Faceți sport regulat.
Combateți daunele oxidative cauzate de radicalii liberi evitând fumatul și prea mult alcool.
👉 Care sunt cele mai bune vitamine pentru bolile autoimune?
Experții cred că persoanele cu boli autoimune pot beneficia cel mai mult de:
– Vitamina D
– Omega-3
– Curcuma
– Glutation
– L-glutamina
– Un complex cu multi-vitamine de calitate
Antioxidanți, cum ar fi resveratrolul (același tip găsit în fructe de pădure și vin roșu)
Sunt omega-3 buni pentru bolile autoimune? Omega-3 reduc inflamația?
Da, așa cum s-a explicat mai sus, studiile sugerează că un aport mai mare de omega-3 poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării bolilor autoimune. Este bine cunoscut faptul că, în general, beneficiile omega-3 pot include combaterea inflamației, susținerea fluxului sanguin sănătos și multe altele.
Acestea fiind spuse, suplimentarea numai cu omega-3 nu a scăzut semnificativ incidența bolii autoimune în studiul BMJ. Acest lucru înseamnă că ar trebui să vă concentrați asupra altor modificări ale stilului de viață sănătos, inclusiv îmbunătățirea dietei și luarea vitaminei D.
Într-o notă pozitivă, alte studii randomizate, controlate asupra persoanelor cu artrită reumatoidă prevalentă, lupus sistemic și psoriazis au arătat îmbunătățiri ale simptomelor atunci când iau omega-3. De exemplu, un studiu observațional a constatat o reducere cu 49% a riscului de artrită reumatoidă pentru fiecare creștere cu 30 de grame a aportului zilnic de pește gras.
👉 Ce suplimente ar trebui să evit dacă am o boală autoimună?
Aveți grijă dacă utilizați doze foarte mari de vitamina C (prea multă nu este întotdeauna mai bine), doze mari de vitamina A/beta-caroten și anumite ierburi pe termen lung, cum ar fi echinaceea și ginsengul.
Toate acestea pot fi utile pe termen scurt sau în doze moderate, dar, în funcție de sistemul imunitar și de sensibilități, este posibil să nu beneficiați de ele atunci când sunt luate pe perioade lungi.
❗️Concluzie
Ar trebui să iau vitamina D dacă am o boală autoimună? Cercetările sugerează că da, ar trebui.
Un studiu recent a constatat că suplimentarea cu vitamina D și acizi grași omega-3 au efecte protectoare împotriva bolilor autoimune (inclusiv artrita reumatoidă, polimialgia reumatică, bolile tiroidiene autoimune și psoriazisul).
În acest studiu amplu, suplimentarea cu vitamina D și omega-3 timp de cinci ani a fost legată de o incidență mai scăzută a bolii autoimune confirmate în comparație cu placebo.
S-a găsit o legătură în special între un nivel scăzut de vitamina D și dezvoltarea bolilor autoimune, deoarece vitamina D ajută la combaterea inflamației în mai multe moduri.
Omega-3 suprimă sistemul imunitar? Nu, omega-3 ar trebui să ajute simptomele bolilor autoimune în cele mai multe cazuri, dar ar trebui să faceți totuși schimbări în stilul de viață pentru a vă susține sistemul imunitar.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!