Inflamația cronică la rădăcina majorității bolilor + Cum să previi!

0

Inflamația este acum legată de aproape orice stare de sănătate. Care sunt câteva exemple de boli inflamatorii? Potrivit unui raport al Școlii de Medicină Harvard, „Inflamația cronică joacă un rol central în unele dintre cele mai grave boli ale vremurilor noastre, inclusiv artrita reumatoidă, cancerul, bolile de inimă, diabetul, astmul și chiar Alzheimerul”.
Potrivit unui articol științific „Un număr tot mai mare de dovezi arată că inflamația cronică cauzează și progresează multe boli comune”. Artrita este inflamația articulațiilor. Boala cardiacă este inflamația arterelor. Lista continuă și continuă.
În loc să luăm un medicament pentru a reduce o zonă inflamată a corpului, ar fi mai bine să ne axăm pe reducerea inflamației în primul rând. Vestea bună este că există o mulțime de modalități de a evita sau de a reduce inflamația care provoacă boli cronice, inclusiv o dietă antiinflamatoare plus alte tactici de reducere a inflamației, dovedite științific, pe care le poți începe astăzi!
👉 Ce este inflamația?
Inflamația face parte din răspunsul imun inerent al organismului și nu este întotdeauna rea. Ce este inflamația? Atunci când este acută și nu este periculoasă, este apărarea naturală a organismului împotriva celulelor deteriorate, virușilor, bacteriilor etc. Are scopul de a elimina acești invadatori dăunători sau străini și de a se vindeca singur. Fără inflamație, rănile s-ar deteriora și infecțiile ar putea fi mortale.
O definiție standard a inflamației : un răspuns local la leziuni celulare care este marcat de dilatare capilară, infiltrare leucocitară, roșeață, căldură și durere și care servește ca mecanism de inițiere a eliminării agenților nocivi și a țesutului deteriorat. Aceasta este mai precis o definiție a inflamației acute .
Inflamația poate fi uneori confundată cu o infecție, dar cele două nu sunt la fel. Cu toate acestea, infecția poate provoca inflamație, deoarece infecția este cauzată de substanțe nocive precum bacteriile sau ciupercile. De fapt, inflamația este răspunsul organismului la infecție. În acest fel, inflamația este bună. Dar nu in totdeauna.
👉 Inflamație acută versus cronică
Există două tipuri foarte diferite de inflamație. Un tip este inflamația acută; cealaltă este cronică. În timp ce inflamația acută începe rapid și, în general, dispare în câteva zile, inflamația cronică poate dura luni sau ani, ca urmare a eșecului de a elimina cauza.
Poate fi beneficâ atunci când, de exemplu, genunchiul tău suferă o lovitură și țesuturile au nevoie de îngrijire și protecție. Cu toate acestea, uneori, inflamația poate persista mai mult decât este necesar, provocând mai mult rău decât bine.
👉 Simptome inflamației
Simptomele inflamației sunt diferite în funcție de tipul inflamației.
Inflamația acută apare adesea din cauza unei leziuni a corpului extern sau a pielii. Simptomele și semnele inflamației acute (care sunt de obicei pe piele) includ:
– durere
– roşeaţă
– umflătură
– imobilitate
– căldură (zona afectată se poate simți caldă la atingere)
Dacă inflamația acută are loc adânc în interiorul corpului, cum ar fi într-un organ intern, doar unele dintre aceste semne pot fi vizibile. De exemplu, unele organe interne, cum ar fi plămânii, nu au terminații nervoase senzoriale în apropiere, așa că este posibil să nu existe durere, chiar dacă poate fi prezentă inflamația plămânilor.
Unele simptome și semne de inflamație cronică includ:
– oboseală
– afte bucale
– dureri în piept
– durere abdominală
– febră
– eczemă
– dureri articulare
Inflamația cronică poate afecta orice organ. Exemple de organe care sunt inflamate includ:
– umflarea și pierderea funcției vaselor de sânge ( vasculită )
– mărirea și pierderea funcției rinichilor (lupus eritematos sistemic)
– umflarea și pierderea funcției mușchilor ( dermatomiozită juvenilă )
Care este cauza principală a inflamației în organism? Există de fapt mai multe cauze posibile ale inflamației cronice.

👉 Cauzele inflamației
Ce cauzează inflamația? O dietă proastă, stresul, alergiile alimentare minore, un stil de viață sedentar și multe altele pot contribui la inflamația cronică.
Experții medicali subliniază câteva cauze posibile suplimentare, după cum urmează:
Răspunsul dumneavoastră inflamator individual: dacă corpul dumneavoastră nu gestionează bine infecția cu un răspuns inflamator normal acut sau temporar, atunci s-ar putea ajunge la o inflamație scăpată de sub control sau cronică.
O proteină care funcționează defectuos: Cercetătorii de la Institutul de Științe Biomedicale al Universității de Stat din Georgia, din Atlanta, au descoperit că o proteină numită CYLD este cheia pentru gestionarea răspunsului inflamator al organismului la agenții patogeni precum bacteriile și virușii și bacteriile. Potrivit autorului principal al studiului, Jian-Dong Li, MD, Ph.D., „Acţionează ca o pedală de frână pentru a opri această apărare. Răspunsul inflamator necontrolat și hiperactiv s-ar putea datora probabil unui defect al acestei pedale de frână.”
Excesul de greutate sau obezitatea: țesutul adipos suplimentar produce citokine inflamatorii în organism. Potrivit PhD Catherine Duggan, un om de știință principal al Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, din Seattle, „a fi supraponderal poate însemna că corpul tău se află într-o stare de inflamație pe termen lung, de grad scăzut.”
Starea de spirit:  „ Stresul cronic modifică activitatea genetică a celulelor imune înainte ca acestea să intre în fluxul sanguin”, spune Victoria Maizes, MD, directorul executiv al Centrului de Medicină Integrativă al Universității din Arizona, din Tucson. Există, de asemenea, o legătură suspectată între depresie și creșterea nivelului sanguin de proteină C reactivă (CRP), care crește ca răspuns la inflamație.
Trăsături de personalitate: Cercetările au arătat că oamenii care sunt mai puțin conștiincioși au mai multe riscuri să aibă obiceiuri nesănătoase care încurajează inflamația, cum ar fi fumatul, consumul de alimente nesănătoase și exercițiile fizice mai puține.
Sănătatea intestinală: a avea bacterii intestinale dezechilibrate poate duce la inflamație care poate fi în spatele problemelor de sănătate digestivă, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, împreună cu afecțiuni din afara sistemului digestiv. „Problemele cu microbiomul pot contribui la afecțiuni inflamatorii precum artrita, depresia și bolile neurologice”, spune Eamonn Quigley, MD, șeful secției de gastroenterologie la Houston Methodist Hospital.
Expunerea la poluare: studiile arată o legătură între expunerea mai mare la poluarea aerului și niveluri mai ridicate de substanțe legate de inflamație din organism, inclusiv CRP și IL-6 (o citokină proinflamatoare).
👉 Boli inflamatorii
Exemple de boli, afecțiuni și situații care pot duce la inflamație acută includ:
– Durere în gât din cauza unei răceli sau gripă
– Rană pe piele, cum ar fi o tăietură
– Unghia incarnata infectata
Un fel de traumă fizică a corpului
– Bronsita acuta
– Sinuzita
– Dermatiza
Te lupți deja cu o boală inflamatorie cronică? Există, de fapt, multe afecțiuni de sănătate care se încadrează în categoria bolilor inflamatorii, cum ar fi:
– Astm
– Boala de inima
– Artrita reumatoida
– Scleroză multiplă
– Ulcer peptic cronic
– Lupus eritematos sistemic
– Parodontita
– Colită ulcerativă
– Boala Crohn
– Hepatită activă
👉 Alimente care provoacă inflamații
Urmăriți o dietă pro inflamație? Potrivit Fundației pentru artrită, acestea sunt câteva dintre principalele alimente inflamatorii sau ingrediente alimentare care pot provoca inflamații în organism:
– Zahăr
– Grăsimi saturate proaste, cum ar fi grăsimile trans
– Uleiuri și produse bogate în omega 6: acizii grași Omega-6 sunt importanți pentru organism cu moderație, dar se știe că consumul în exces determină organismul să producă substanțe chimice proinflamatorii. Acizii grași Omega-6 se găsesc în uleiuri precum cel de porumb, șofran, floarea soarelui, soia, arahide și anumite legume. Se găsesc și în maioneză și în multe sosuri de salată.
– Carbohidrați rafinați/produse din făină albă
– MSG: Acest aditiv alimentar controversat se găsește adesea în mâncărurile asiatice preparate, fast-food-urile, sosul de soia, supele preparate, sosurile pentru salate. MSG poate declanșa două căi importante de inflamație cronică și poate avea un impact negativ asupra sănătății ficatului.
– Gluten
– Cazeina: Unii oameni cu probleme inflamatorii, cum ar fi artrita, găsesc o îmbunătățire a simptomelor atunci când evită cazeina, care se găsește în produsele lactate.
– Aspartam:  Aspartamul este unul dintre câțiva îndulcitori artificiali înfricoșători. După cum subliniază Fundația pentru artrită, dacă sunteți sensibil la o substanță chimică, cum ar fi aspartamul, sistemul dumneavoastră imunitar poate reacționa la această „substanță străină” atacând substanța chimică, care apoi provoacă un răspuns inflamator.
– Alcool: Alcoolul este o povară pentru ficat. Consumul excesiv de alcool este îngrozitor pentru ficat, deoarece nu numai că slăbește funcția ficatului, dar perturbă și alte interacțiuni cu mai multe organe din organism și poate provoca inflamații. Pentru a reduce inflamația, cel mai bine este să nu consumați alcool sau doar să faceți acest lucru cu moderație.
👉 Alimente antiinflamatorii
Ca parte a unei diete antiinflamatorii, veți dori să evitați alimentele problematice care provoacă inflamația menționate mai sus, asigurându-vă totodată că dieta dumneavoastră este încărcată cu alimente antiinflamatoare. Aceste alimente antiinflamatoare sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți , care ajută la reducerea daunelor cauzate de inflamație.
Dieta mediteraneană este un exemplu excelent de plan alimentar care conține multe alimente antiinflamatoare și s-a dovedit că scade nivelul de colesterol LDL „rău”, în același timp, scade riscul de boli de inimă, boala Parkinson, boala Alzheimer și cancer.
✔️ Legume:  cel puțin 4 până la 5 porții pe zi din următoarele legume: sfeclă, morcovi, legume crucifere (broccoli, varză, conopidă și varză), verdeață închisă la culoare, ceapă, mazăre, salată verde, legume de mare și dovlecei.
✔️ Fructe:  3 până la 4 porții pe zi de fructe sănătoase precum mere, mure, afine, cireșe, nectarine, portocale, pere, grepfrut, ananas, prune, rodii sau căpșuni.
✔️ Apă:  Asigurați-vă că beți suficientă apă purificată de înaltă calitate pentru greutatea corporală. Apa minerală sau ceaiul de plante neîndulcit sunt alte opțiuni de hidratare.
✔️ Fasole și leguminoase:  fasole Ansazi înmuiată și încolțită, fasole adzuki, fasole neagră, mazăre, năut sau linte.
✔️ Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline extravirgin, semințe de in și semințe de cânepă.
✔️ Ierburi și condimente: cantități nelimitate de ierburi și condimente bogate în antioxidanți, cum ar fi busuioc, ardei iute, scorțișoară, pudră de curry, usturoi, ghimbir, rozmarin, turmeric și cimbru.
✔️ Proteine: ouă organice, carne hrănită cu iarbă, brânzeturi sănătoase, carne de pasăre ecologică și lactate de cultură/crude.
✔️ Ceai: Ceaiul este o excelentă băutură antiinflamatoare naturală. Încercați să beți 2 până la 4 căni de ceai verde, oolong sau alb pe zi.
✔️ Sucuri proaspete de legume și fructe: dacă dețineți un storcător, puteți încerca să faceți sucuri proaspete care descurajează inflamația, din țelină, castraveți, ghimbir, ananas, spanac și lămâie.
👉 Practici antiinflamatorii
✔️ Exercițiile fizice
Exercițiile fizice practicate în mod regulat sunt instrumentul cheie pentru o sănătate optimă. Mai exact, poate ajuta la reducerea inflamației! Un studiu publicat în jurnalul Brain, Behavior and Immunity demonstrează că numai 20 de minute de exerciții fizice moderate pot reduce răspunsurile inflamatorii și pot proteja împotriva afecțiunilor cronice cu inflamație de grad scăzut.
✔️ Rugăciunea și meditația
Practicile zilnice precum rugăciunea și meditația pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Studiile demonstrează cum o practică de meditație poate reduce stresul psihologic. Cercetările indică, de asemenea, practici minte-corp, cum ar fi meditația și tai chi, ca modalități de a reduce activitatea genelor asociate cu inflamația.

Niciun comentariu

Nu ratați!