Puțini aditivi alimentari au fost studiați cu o asemenea atenție decât cel al aspartamului.
Susținătorii băuturilor dietetice spun că nu au fost dovedite efecte adverse și că produsele cu aspartam contribuie la pierderea în greutate. Pe cealaltă parte, o mare comunitate de practicieni și consumatori conștienți de sănătatea lor sunt convinși că administrația răspunzătoare pentru sănătatea populației a închis ochii la unul dintre cei mai periculoși aditivi alimentari descoperiți vreodată.
Industria îndulcitorilor a primit o lovitură când un studiu major, lansat în iulie 2017, a asociat aspartamul cu un risc crescut de boli de inimă și un indice de masă corporală crescut. Departe de micile studii care sunt uneori respinse, această revizuire a inclus un total de aproape 407.000 de persoane cu o urmărire mediană de 10 ani.
Cercetătorii au descoperit că nu există doar beneficii zero din consumul de alimente și băuturi „dietetice” care conțin acești îndulcitori artificiali (cunoscuți sub numele de „îndulcitori nenutritivi”, deoarece nu oferă calorii), dar au fost asociate cu „creșteri în greutate și circumferința taliei” și o incidență mai mare a obezității, hipertensiunii, sindromului metabolic, diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare.”
👉 Ce este aspartamul?
Pentru a înțelege de ce aspartamul provoacă reacții adverse, este important să explicam mai întâi ce este și cum se metabolizează atunci când îl bei sau îl mănânci.
Aspartamul este un îndulcitor artificial, denumit și Acesulfame potasiu (K), AminoSweet®, Neotame®, Equal®, NutraSweet®, Blue Zero Calorie Sweetener Packets™, Advantame®, NutraSweet New Pink, Canderel®, Pal Sweet Diet® și AminoSweet®. Este folosit într-o varietate de produse alimentare și de wellness, cum ar fi sucul dietetic, guma, bomboanele și vitamine.
Aproape imediat după consumul de aspartam, acesta se descompune în trei compuși chimici: fenilalanină, acid aspartic și metanol.
Primele două componente sunt aminoacizi. Metanolul este cunoscut ca „alcool de lemn” și este toxic în doze mari, dar cantitatea de metanol dintr-o doza de suc dietetic este aproximativ aceeași cu cea care apare în mod natural, să zicem, într-un pahar de suc de struguri. Sună sigur, nu? La urma urmei, nu avem nevoie de aminoacizi pentru a supraviețui? Și metanolul nu poate fi atât de rău dacă este și în sucul de struguri, nu-i așa? Din păcate, aceste argumente, folosite pe scară largă de companiile care profită din vânzarea aspartamului, nu rezistă. Metanolul nu are beneficii pentru sănătate și este deosebit de periculos atunci când este consumat prin aspartam.
Fenilalanina este un aminoacid care poate fi toxic în doze mari, dar este în general recunoscut ca sigur în produsele alimentare integrale. Cu toate acestea, atunci când este legată chimic de alți compuși, cum ar fi în aspartam, fenilalanina este absorbită aproape imediat în fluxul sanguin, decât lent prin digestie.
Deoarece acest aminoacid poate traversa bariera hemato-encefalică și funcționează ca o excitotoxină atunci când este absorbit prea repede, poate intra în conflict cu diferite procese neuronale. Doar un singur suc dietetic ridica nivelul de fenilalanina din creier, determinand scaderea nivelului de serotonina. În cel puțin un studiu, concentrațiile de fenilalanină au fost mai mari la persoanele cu HIV, sepsis, cancer și la cei suferind traume.
❓Cât de sigur este? Provoacă cancer?
Există o anumită îngrijorare cu privire la modul în care organismul metabolizează cei doi aminoacizi din aspartam. Din cauza modului în care sunt create produsele cu aspartam, aminoacizii pe care îi conțin nu trec prin procesul normal de descompunere și eliberare a enzimelor. În schimb, ele sunt absorbite imediat în fluxul sanguin.
Cu toate acestea, preocuparea mai presantă vine din conținutul de metanol din aspartam. Acum, este adevărat că metanolul este prezent în alte produse alimentare, dar în acele cazuri, se leagă de pectină, o fibră întâlnită frecvent în fructe. În general, acești compuși pectină/metanol legați sunt excretați în siguranță prin procesul digestiv normal.
În aspartam, totuși, metanolul se leagă de molecula de fenilalanină. Unul sau două procese rupe cu ușurință acea legătură și creează ceea ce este cunoscut sub numele de „metanol liber”. În cazurile în care produsul cu aspartam a fost păstrat într-un mediu fierbinte (cum ar fi un depozit sau un camion), legăturile se descompun înainte de a intra vreodată în corp.
Metanolul liber se transformă apoi în formaldehidă, cunoscută mai frecvent sub numele de fluid de îmbălsămare. Atât metanolul, cât și formaldehida sunt cancerigene în sine. Formaldehida are capacitatea nefericită de a traversa bariera hemato-encefalică, motiv pentru care este atât de dăunătoare organismului. În cele din urmă, formaldehida se poate transforma și în diktopiperazină, un alt cancerigen cunoscut.
👉 Produse care conțin aspartam
Aspartamul se găsește în peste 6.000 de produse individuale, ceea ce face practic imposibil să le enumeram pe toate aici. Cu toate acestea, sper că înțelegerea impactului nutriției asupra sănătății tale te face un cititor pasionat de etichete. Dacă vă gândiți să cumpărați oricare dintre următoarele tipuri de articole, verificați eticheta – probabil că veți găsi aspartam pe listă.
Următoarele alimente, băuturi și medicamente conțin de obicei aspartam:
– Suc dietetic („fără zahăr adăugat”)
– Dropsuri fără zahăr
– Cereale fără zahăr (sau „fără zahăr adăugat”)
– Condimente fără zahăr (sau „fără zahăr adăugat”)
– Siropuri aromate
– Apa aromata
– Înghețată și/sau toppinguri fără zahăr
– Produse dietetice de ceai
– Sucuri de fructe cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr
– Shake-uri /gustări înlocuitoare de masă
– Batoane „nutritive”
– Băuturi pentru sport (în special cele „fără zahăr”)
– Bomboane moi
– Iaurt cu fructe (fără zahăr, fără grăsimi și unele mărci de băut)
– Băuturi cu suc de legume
– Laxativ din fibre naturale
– Suplimente cu fibre de pudră orală
– Suplimente pentru controlul apetitului
👉 Cele mai grave pericole ale aspartamului
1. Crește potențial riscul de cancer
De zeci de ani, studiile au arătat potențialele “calități” cancerigene ale aspartamului. Un studiu pe animale arată o corelație între aspartam și diferite tipuri de cancer, în măsura în care organizația se referă la acesta ca un „agent cancerigen multipotențial”, chiar și în doze mult sub cantitățile legale „acceptabile”.
Unul dintre motivele pentru care acest studiu de 20 de ani este atât de semnificativ este că șobolanii implicați în cercetare au fost lăsați să moară în mod natural, mai degrabă decât să fie sacrificați mai devreme în experiment. Aceasta a fost pentru a investiga ultimele două treimi din durata de viață a animalelor, adesea neidentificate, deoarece cancerul apare cel mai adesea la oameni în această porțiune a vieții. În general, studiile au descoperit legături între aspartam și următoarele:
– Cancer la ficat la șoareci
– Cancer de plamani
– Cancer la creier
– Cancer mamar
– Cancer de prostată
– Cancere ale sistemului nervos central (glioame, meduloblastoame și meningioame)
Descoperirea cancerelor sistemului nervos central pare a fi asociată cu comportamentele celor doi aminoacizi găsiți în aspartam. Ele sunt consumate în cantități atât de mari și nu sunt descompuse în același mod ca atunci când sunt ingerate în alte alimente și au capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică.
Incidența cancerului pare să crească atunci când animalele sunt expuse la aspartam în uter, subliniind importanța ca mamele însărcinate să nu consume niciodată aspartam. Iar formaldehida – un metabolit al metanolului liber – este asociată cu dezvoltarea cancerului de sân, stomac, intestin, limfom și leucemie.
2. Poate induce sau agrava diabetul
Deși medicii recomandă adesea înlocuirea băuturilor dulci cu versiuni dietetice pentru diabetici, aspartamul pare să aibă efectul opus decât s-a sperat. Consumul de sucuri dietetice este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2, precum și cu sindrom metabolic, un grup de simptome care indică bolile de inimă.
În acest studiu pe peste 6.800 de indivizi de diferite etnii între 45 și 84 de ani, riscul de diabet a fost cu 67% mai mare pentru persoanele care consumau zilnic suc îndulcit cu aspartam, comparativ cu cei care nu au consumat. Se pare, în multe cazuri, că aportul de aspartam poate agrava și simptomele diabetului, cum ar fi retinopatia diabetică și neuropatia diabetică.
Cercetările arată că aspartamul intră în conflict cu toleranța la insulină/glucoză, un marker al prediabetului, în special pentru cei care sunt deja obezi. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru poate fi modul în care aspartamul modifică microbiota intestinală (bacteriile sănătoase). Aceste modificări pot induce intoleranță la glucoză la persoanele altfel sănătoase.
3. Ar putea crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral
Aportul de aspartam este asociat cu sindromul metabolic. Acest grup de afecțiuni include hipertensiune arterială, glicemie crescută, exces de grăsime pe abdomen și niveluri ridicate de colesterol/trigliceride. Acesta marchează o creștere dramatică a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Cercetările de la Universitatea Purdue au descoperit că consumul frecvent de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, sucraloză (Splenda®) și zaharină, a fost asociat cu creșterea în greutate, sindrom metabolic, diabet și boli de inimă din cauza „deranjamentelor metabolice” pe care pare să le provoace.
4. Poate provoca tulburări ale sistemului nervos și ale creierului
Deoarece multe dintre plângerile majore despre aspartam sunt de natură neurologică, s-a acordat o atenție deosebită modului în care acesta afectează creierul și sistemul neurologic. Neurochirurgul Russell L. Blaylock a lansat o carte în 1998 numită „ Excitotoxins: The Taste That Kills ”, care detaliază cercetările sale despre aspartam și relația acestuia cu tumorile cerebrale, afectarea celulelor și afecțiuni precum Alzheimer și boala Parkinson. El atribuie aceste efecte modului în care compușii din aspartam suprastimulează neuronii.
Cercetările de la Departamentul de Nursing al Universității din Dakota de Nord au descoperit o creștere a iritației, un comportament mai depresiv și o scădere a orientării spațiale la persoanele care consumă o „dietă bogată în aspartam”. Aceste niveluri „ridicate” de aspartam au fost de fapt aproximativ jumătate din valorile maxime acceptabile zilnice, conform FDA.
5. Ar putea agrava sau declanșa tulburări de dispoziție
Strâns legat de impactul său asupra declinului neurologic, aspartamul poate fi, de asemenea, strâns legat și de dezvoltarea anumitor tulburări mintale, în special depresie. Ingerarea aspartamului ar putea duce la o scădere a învățării și a funcției emoționale. Consumul de băuturi dietetice a fost legat de depresie de mai multe ori, inclusiv într-un studiu pe aproape 264.000 de participanți de peste 10 ani. Cercetătorii au descoperit că cei care beau mai mult de patru cutii sau căni de suc dietetic în fiecare zi aveau între 30% și 38% mai multe riscuri de a dezvolta depresie, în timp ce băutorii de cafea erau cu 10% mai puțin probabil să fie diagnosticați cu depresie.
6. Poate contribui la fibromialgie
Peste 6 milioane de oameni din SUA suferă de durere cronică cunoscută sub numele de fibromialgie. Cauzele și vindecarea sunt încă necunoscute, dar un mic studiu a examinat pacienți cu fibromialgie care se luptau de ani de zile să găsească tratamente eficiente.
Studiul a constatat că eliminarea aspartamului și a MSG (două dintre cele mai comune excitotoxine alimentare) a dus la o rezoluție completă sau aproape completă a tuturor simptomelor în câteva luni. Simptomele au revenit la ingerarea oricărei substanțe.
7. Asociat cu creșterea în greutate
Studiile pe aspartam au descoperit că îndulcitorul nenutritiv a fost de fapt legat de creșterea în greutate, mai degrabă decât de pierderea în greutate pe care o promite. (La urma urmei, băuturile care conțin aspartam poartă literalmente eticheta „dietă”.) Băutul și consumul de produse cu aspartam este asociat cu sindromul metabolic la șoareci. Este destul de clar că aspartamul nu te ajută să slăbești.
8. Poate provoca menstruație prematură
Într-o parte mai nouă a cercetării despre aspartam, trei universități din SUA au studiat fetele tinere timp de 10 ani pentru a urmări creșterea și schimbările hormonale, precum și stilul de viață și dieta. Ei au descoperit că consumul de băuturi răcoritoare cu cofeină, în special băuturi dietetice, a fost asociat cu dezvoltarea timpurie a ciclurilor menstruale.
De ce contează asta? Deoarece riscurile pe termen lung ale pubertății timpurii includ cancerul de sân, HPV, bolile de inimă și diabetul.
9. Legat de dezvoltarea autismului
Un alt motiv pentru a evita acest îndulcitor este pentru că a fost legat de dezvoltarea autismului la copii. În jurnalul Medical Hypotheses , cercetătorii au discutat despre un studiu în care femeile care au fost expuse la metanol alimentar (găsit în aspartam) au avut mult mai multe riscuri de a da naștere la copii care au dezvoltat autism.
10. Risc crescut de boli de rinichi
La persoanele cu o funcție renală sănătoasă inițial, consumul de sucuri dietetice încărcate cu aspartam poate fi asociat cu o scădere cu 30% mai mare a funcției renale decât cei care nu beau sucuri dietetice. Această cercetare a fost realizată pe parcursul a 20 de ani și a inclus peste 3.000 de femei.
Niciun comentariu