Uleiuri esențiale – 11 beneficii principale și 101 utilizări

0

Uleiurile esențiale au fost folosite de mii de ani în diferite culturi în scopuri medicinale. Datorită proprietăților lor antidepresive, stimulative, detoxifiante, antibacteriene, antivirale și calmante, ele continuă să câștige popularitate ca terapie naturală, sigură și rentabilă pentru o serie de probleme de sănătate.
Beneficiile uleiurilor esențiale sunt vaste, iar utilizările uleiurilor esențiale variază de la aromoterapie la produse de curățare de uz casnic, îngrijire personală a frumuseții și tratamente de medicină naturală.
Particulele din uleiurile esențiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor părți ale plantelor, inclusiv florile, frunzele, coaja, rădăcinile, rășina și cojile. De fapt, doar o picătură de ulei esențial poate avea beneficii puternice pentru sănătate.
👉 Ce sunt uleiurile esențiale?
Create de obicei prin procesul de distilare – care separă uleiul și compușii pe bază de apă ai unei plante prin abur – sunt uleiuri foarte concentrate, care au o aromă puternică. De fapt, uneori sunt numite uleiuri aromatice volatile din cauza concentrației lor mari de compuși aromatici. Mai sunt numite uleiuri pentru aromoterapie.
Cum funcționează uleiurile esențiale? Prin concentrarea uleiurilor acestor plante, separă literalmente cei mai puternici compuși vindecători ai unei plante într-un singur ulei.
De exemplu, pentru a obține o singură sticlă de 15 mililitri de ulei esențial de trandafir, este nevoie de 65 de kilograme de petale de trandafir!
Aceste uleiuri terapeutice protejează plantele de insecte, le feresc de un mediu aspru și le ajută să se adapteze la mediul înconjurător. Folosind uleiuri esențiale, valorificați puterile protectoare și benefice ale unei plante.
Uleiurile esențiale sunt compuse din molecule foarte mici care pot pătrunde în celulele tale, iar unii compuși din uleiurile esențiale pot traversa chiar bariera hemato-encefalică. Ele diferă de uleiurile grase (cum ar fi cele din legume sau nuci) care provin din molecule mari, deoarece nu pot pătrunde în celulele tale, deci nu sunt terapeutice în același mod.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Echilibrează hormonii
Există uleiuri esențiale pentru hormoni care vă pot ajuta la echilibrarea nivelurilor de estrogen, progesteron, cortizol, tiroida și testosteron.
Unele uleiuri, cum ar fi cel de salvie, geranium și cimbru, ajută la echilibrarea nivelurilor de estrogen și progesteron, care pot îmbunătăți condiții precum infertilitatea, precum și simptomele sindromului premenstrual și menopauzei.
Un studiu publicat în Neuroendocrinology Letters  indică faptul că geraniumul și trandafirul au capacitatea de a influența concentrația salivară de estrogen la femei. Acest lucru poate fi util pentru femeile care se confruntă cu simptome de menopauză care sunt cauzate de scăderea nivelului de secreție de estrogen.
S-a demonstrat că anumite uleiuri scad nivelurile de cortizol, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor de depresie și la creșterea nivelului de testosteron, ceea ce poate îmbunătăți libidoul unui bărbat.
2. Susțin imunitatea și combat infecțiile
Multe uleiuri esențiale au proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, antiseptice și antifungice care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor. Substanțele chimice găsite în uleiuri, cum ar fi terpenele, esterii, substanțele fenolice, eteri și cetone, au potențialul de a lupta împotriva agenților patogeni străini care vă pot amenința sănătatea.
Unele dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru imunitate includ:
– oregano
– smirnă
– ghimbir
– lămâie
– eucalipt
– tămâie
– menta ( mentha piperita )
– scorţişoară

Studiile au arătat că uleiurile esențiale distrug în mod eficient mai mulți agenți patogeni fungici, virali și bacterieni, inclusiv infecțiile cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină , Helicobacter pylori și Candida albicans . Deoarece rezistența la antibiotice devine o amenințare atât de mare în îngrijirea medicală modernă, utilizarea acestor uleiuri ca formă de terapie independentă sau combinată poate ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene într-un mod mai sigur și mai natural.
Alege uleiul de oregano pentru proprietăți puternice de stimulare a sistemului imunitar. Are proprietăți antivirale și antibacteriene în cercetările de laborator. Uleiul de oregano conține carvacrol și timol, doi compuși care au efecte antimicrobiene și pot inhiba sinteza și creșterea mai multor tipuri de bacterii.
Abilitățile de îmbunătățire a sistemului imunitar ale uleiului de tămâie contribuie la distrugerea bacteriilor periculoase, virusurilor și chiar a cancerului. De exemplu, un studiu de laborator a constatat că uleiul de tămâie prezintă o activitate imunostimulatoare puternică.
Tămâia demonstrează, de asemenea, efecte anticancerigene, antiinflamatorii și antitumorale atunci când este testată în studii de laborator și pe animale – în special, ajutând la combaterea celulelor unor tipuri specifice de cancer. Un studiu din 2012 a arătat că un compus chimic găsit în tămâie numit AKBA poate ucide celulele canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie.
3. Sprijină digestia
Un alt beneficiu cercetat al uleiurilor esențiale este rolul lor în sprijinirea și îmbunătățirea digestiei. Unele uleiuri ajută la ameliorarea tulburărilor de stomac, indigestiei, diareei, spasmelor stomacale și chiar afecțiunilor sistemului gastrointestinal, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Uleiurile vă pot ajuta digestia prin stimularea enzimelor digestive care facilitează descompunerea și absorbția nutrienților, grăsimilor și proteinelor de care aveți nevoie.
Uleiul esențial de ghimbir, de exemplu, este cunoscut pentru a vă promova sănătatea digestivă prin ameliorarea indigestiei, a constipației și a ulcerelor. Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology a constatat că uleiul de ghimbir a stimulat golirea gastrică la persoanele cu indigestie. Uleiul de ghimbir este folosit pentru a calma gazele, pentru a reduce greața și pentru a ușura durerile abdominale.
Un alt ulei esențial util pentru digestie este menta. Cercetările arată că funcționează pentru a oferi o ameliorare rapidă a simptomelor intestinului iritabil.
Alte uleiuri esențiale care pot fi utile pentru digestie includ fenicul, iarbă de lămâie, maghiran, piper negru și boabe de ienupăr.
4. Crește nivelul de energie
Știați că uleiurile esențiale vă pot ajuta să vă creșteți nivelul de energie și chiar să vă îmbunătățiți performanța atletică? Unele uleiuri au efecte stimulatoare și pot crește efectiv oxigenul în creier. Acest lucru vă lasă să vă simțiți împrospătat, concentrat și plin de energie.
Un studiu publicat în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă a constatat că uleiul de mentă a crescut concentrația de oxigen din creier, a îmbunătățit performanța la exerciții fizice și a redus epuizarea la sportivii de sex masculin sănătoși care au consumat ulei de mentă cu apă timp de 10 zile.
Alte alte uleiuri esențiale grozave pentru energie includ grapefruit, lămâie, iarbă de lămâie, eucalipt și rozmarin.
5. Îmbunătățește funcția creierului
Cu efecte neuroprotectoare și abilități de creștere a performanței cognitive, beneficiile uleiurilor esențiale au ajutat mulți oameni care suferă de boli neurodegenerative precum Alzheimer și demență. Într-o revizuire științifică publicată în Frontiers in Aging Neuroscience , cercetătorii au descoperit că, deoarece uleiurile esențiale posedă antioxidanți puternici care acționează pentru a inhiba captarea radicalilor liberi, ele ajută la îmbunătățirea naturală a funcției creierului și la reducerea inflamației.
De asemenea, s-a demonstrat că uleiurile esențiale îmbunătățesc învățarea, memoria și capacitatea de concentrare. Atât uleiurile stimulatoare, cât și cele sedative pot fi utile, deoarece uleiurile precum cel de eucalipt pot îmbunătăți atenția susținută pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce uleiurile precum bergamota pot fi utile persoanelor care trec prin situații dificile.
În plus, ele pot fi utile în ameliorarea agitației la persoanele cu demență. Acest lucru se datorează efectelor lor calmante și sedative.
6. Reduce stresul emoțional și anxietatea
Poate unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiurilor esențiale este capacitatea lor de a reduce stresul și anxietatea. Unele au proprietăți sedative și induc o senzație de calm și relaxare.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate și stres includ:
– mușețel
– bergamota
– ylang ylang
– portocale
– Trandafir
– tămâie
📌 Folosește aceste uleiuri esențiale pentru a scăpa de anxietate – demonstrat prin studii!
7. Atenuează durerile
Conform unei revizuiri sistemice și unei meta-analize publicate în Pain Research and Treatment , există un efect pozitiv semnificativ al aromaterapiei în comparație cu placebo sau tratamentele de control în reducerea durerii. Cercetătorii au evaluat 12 studii pe acest subiect și au descoperit că uleiurile esențiale au fost deosebit de utile în tratarea durerii postoperatorii, a durerii obstetricale și a durerii ginecologice.
Există multe uleiuri care pot fi aplicate local sau folosite aromatic pentru a reduce durerile.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru ameliorarea durerilor includ:
– mentă
– eucalipt
– muşeţel
– rozmarin
– majoram
– cimbru
– tămâie
– curcumă
– ghimbir
– smirnă
8. Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului
Utilizarea uleiurilor esențiale pe piele și în produsele de păr și de înfrumusețare este o modalitate naturală și eficientă de a vă menține regimurile de îngrijire personală fără a fi nevoie să utilizați produse care sunt fabricate cu substanțe chimice și uleiuri hidrogenate. Uleiurile esențiale pot calma pielea iritată, pot reduce semnele de îmbătrânire, pot elimina acneea, vă pot proteja pielea de daunele solare și vă pot îngroșa părul.
Uleiurile pot ajuta la îmbunătățirea afecțiunilor inflamatorii ale pielii – cum ar fi dermatita, eczema și lupusul – îmbunătățesc aspectul general al pielii și ajută la vindecarea rănilor.
Există destul de multe studii care au descoperit că uleiurile esențiale sunt utile pentru creșterea părului. Un astfel de studiu, realizat în 2015, a evaluat eficacitatea uleiului de rozmarin la pacienții cu alopecie androgenetică sau chelie.
Pacienților li s-a repartizat aleatoriu  ulei de rozmarin sau minoxidil (un medicament utilizat în mod obișnuit pentru căderea părului) pentru o perioadă de tratament de șase luni. Cercetătorii au descoperit că ambele grupuri au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de păr la punctul final de șase luni.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru piele și păr includ:
– lavandă
– mușețel
– tămâie
– arbore de ceai
– muscată
– smirnă
– helichrysum
– rozmarin
9. Reduce toxicitatea
Uleiurile esențiale pot ajuta la reducerea toxicității prin promovarea detoxifierii corpului dar și a casei. În zilele noastre, toți inhalăm și ingerăm o serie de substanțe chimice și toxine de mediu care pot fi periculoase pentru inimă, creier și sănătatea generală.
Unele uleiuri funcționează ca diuretice ușoare, crescând astfel producția de urină și îmbunătățind detoxifierea. Cercetările sugerează că unele uleiuri ajută digestia și promovează detoxifierea toxinelor care se acumulează în interior.
Uleiurile care ajută la promovarea detoxificării interne includ lămâia, grepfrutul, feniculul, iarba de lămâie și ghimbirul.
Utilizarea uleiurilor detoxifiante poate ajuta la eliminarea acestor toxine și la curățarea aerului casei tale. De fapt, spre deosebire de majoritatea produselor de curățare a casei care sunt încărcate cu substanțe chimice, uleiurile esențiale vă pot curăța în mod natural casa prin distrugerea agenților patogeni și poluanților nocivi.
Cele mai bune uleiuri pentru reducerea toxicității în casa sau la locul de muncă includ grapefruit, portocală, lămâie, lemongrass, eucalipt și scorțișoară.
10. Ameliorează durerile de cap și migrenele
Uleiurile esențiale pot ameliora durerile de cap și a migrena. Uleiurile esențiale pentru durerile de cap oferă ameliorarea durerii, îmbunătățesc circulația și reduc stresul, care poate fi o cauză majoră atât a durerilor de cap, cât și a migrenelor.
În afară de lavandă, alte uleiuri care pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap includ menta, care are un efect de răcire și stimulează fluxul sanguin; eucalipt, care ameliorează presiunea sinusurilor prin deschiderea căilor respiratorii nazale; si rozmarin, care reduce inflamatia, favorizeaza circulatia si are efect calmant.
11. Susține un somn odihnitor
Unele uleiuri esențiale au proprietăți sedative, care pot fi de ajutor persoanelor care au probleme cu adormirea sau trecerea peste noapte. Uleiul de lavandă, în special, este cunoscut a fi un ajutor eficient pentru somn datorită capacității sale de a vă face să vă simțiți relaxați și calmi.
Alte uleiuri care pot fi folosite pentru a promova un somn odihnitor includ musetel, ylang ylang, bergamota si vetiver.
Cercetătorii au subliniat că uleiul de lavandă este o intervenție neinvazivă, ieftină și ușor de aplicat pentru pacienții din spitale care au probleme cu somnul și se confruntă cu anxietate.
👉 101 utilizări ale uleiurilor esențiale
La ce sunt bune uleiurile esențiale? Ei bine, iată numeroasele utilizări pentru corpul tău (inclusiv pentru îngrijirea orală, a părului și a pielii), pentru sănătatea generală (pentru alergii, digestie și somn), pentru casă (detergent multifuncțional, mucegai etc.) și rețete (inclusiv cu alimente, băuturi și dulciuri sănătoase).
✔️ Pentru îngrijirea corpului, a cavității bucale, a părului și a pielii
– Spălare de față pentru acnee: Pentru a scăpa de acnee, spalati-va cu un amestec de ulei de arbore de ceai (melaleuca) cu miere crudă și frecați-vă fața. Apoi clătiți cu apă.
– Reducerea petelor de vârstă: puneți ulei esențial de tămâie de trei ori pe zi direct pe piele pentru a elimina petele solare și petele de vârstă.
– Vindecător pentru pielea cu vezicule: amestecarea a două picături de melaleuca cu două picături de ulei fără parfum face un unguent de vindecare a pielii. Aplicați pe zona cu vezicule de până la cinci ori pe zi.
– Unt de corp: Amestecați ulei de cocos, unt de shea, ulei de magneziu și uleiuri esențiale pentru loțiune de corp hidratantă.
– Spray pentru corp: Adăugați 5-10 picături la 100 ml de apă pentru un spray de corp parfumat.
– Odorizant pentru respirație: Folosiți o picătură de mentă ca un mod natural de a împrospăta respirația.
– Vindecător de vânătăi: Folosiți uleiuri esențiale ca o compresă fierbinte pentru a trata vânătăile sau alte răni. Adăugați cinci picături de lavandă și cinci picături de ulei de tămâie la 100 ml de apă fierbinte și înmuiați. Aplicați pe zona afectată.
– Tratament pentru mușcături de insecte: Folosiți ulei de levănțică pentru mușcături și înțepături de insecte.
– Vindecător de arsuri: amestecați uleiul esențial de lavandă cu aloe vera pentru a trata arsurile.
– Reductor de celulită: Se amestecă cinci picături de ulei esențial de semințe de grepfrut cu 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos și se masează în zonele cu celulita.
– Eliminarea mătreții: Amestecați cinci picături de uleiuri de rozmarin și lavandă cu trei linguri de ulei purtător fără parfum, cum ar fi uleiul de jojoba. Maseaza-ti scalpul si lasa sa actioneze 10 minute.
– Deodorant: Combinând uleiul de cocos, ceara de albine și uleiurile tale preferate, cum ar fi uleiul de lavandă și de arbore de ceai, poți face un deodorant feminin perfect la tine acasa.
– Baie de detoxifiere: amestecați uleiul de lavandă, sărurile Epsom și sare de mare într-o baie caldă pentru a curăța și a întineri organismul.
– Cremă pentru eczeme/psoriazis: Pentru a trata eczemele, psoriazisul sau pielea roșie uscată, aplicați un amestec de ulei esențial de lavandă cu unt de shea.
– Scrub facial: amestecați un sfert de cană de iaurt, un sfert de cană de făină de porumb și cinci picături de uleiuri de lavandă, grepfrut și patchouli. Se aplica pe fata si se spala.
– Scrub facial cu zahăr: Amestecă câteva picături de ulei esențial cu ulei de migdale și sare gemă sau zahăr pentru a-ți face propriul scrub cu sare sau zahăr.
– Baie la picioare: Adăugați câteva picături de ulei de lămâie sau eucalipt într-un vas mare cu apă caldă pentru a ajuta la calmarea picioarelor.
– Balsam de păr: amestecați 15 picături de ulei de lemn de trandafir cu cinci picături de ulei de lemn de santal și lavandă în ulei purtător. Puneți amestecul într-o pungă mică de plastic și scufundați-l în apă caldă pentru a se încălzi. Aplicați pe păr și așteptați timp de 20 de minute. Șamponează ca de obicei.
– Agent de îngroșare a părului: Adăugați ulei de rozmarin în șampon pentru a îngroșa părul în mod natural și a crește volumul.
– Balsam de buze: Combinați uleiul de cocos, ceara de albine și uleiul de lavandă pentru un balsam uimitor de vindecare pentru buzele crăpate.
– Întăritor de unghii: Amestecă 10 picături de uleiuri de tămâie, smirnă și lămâie în două linguri de ulei de vitamina E, apoi freacă cuticulele.
– Calmarea durerilor de picioare: adăugați 10 picături de ulei de mentă și o lingură de sare Epsom într-un lighean cu apă.
– Reductor de vergeturi: Amestecă cinci picături de uleiuri din semințe de tămâie, smirnă și grepfrut cu ulei de nucă de cocos și aplică pe vergeturi.
– Pastă de dinți: combinați sare de mare, bicarbonat de sodiu, ulei de cocos și xilitol cu ulei esențial de mentă pentru a face o pastă de dinți remineralizantă de casă.
– Reductor de riduri: Amestecarea a 3-5 picături de lemn de santal, muşcate, levănţică şi tămâie cu o loţiune fără parfum este un excelent reducător de riduri. Se aplica pe fata (evita contactul cu ochii).
✔️ Pentru sănătatea generală
– Dureri musculare: amestecați uleiurile de eucalipt, verdeață și chiparos cu o loțiune fără parfum sau ulei de nucă de cocos și aplicați pe mușchi.
– Împotriva alergiilor: Frecați uleiurile de tămâie și lavandă pe palme și inspirați profund pentru a ameliora mâncărimea ochilor și gâtului.
– Reductor de anxietate: difuzează ulei esențial de lavandă în cameră pentru a reduce sentimentele de stres și tensiune.
– Calmant pentru artrita: amestecați două picături de ulei de iarbă, chiparos și iarbă de lămâie într-o loțiune fără parfum. Masați în zonele afectate.
– Remediu pentru astm bronșic: faceți o frecție combinând eucalipt, mentă și ulei de nucă de cocos. Frecați-vă pieptul și gâtul.
– Reducerea durerilor de spate/gât: Combinați uleiurile de mentă, chiparos și ghimbir cu piper cayenne și ulei de nucă de cocos și masați zona dureroasa.
– Stimulant pentru circulație: adăugați 8-10 picături de ulei esențial de grapefruit în apa caldă de baie.
– Ajutor pentru concentrare: inhalați uleiuri de bergamotă sau de semințe de grepfrut pentru a crește concentrația în timpul zilei.
– Reducerea tusei: Uleiul esențial de eucalipt este cunoscut pentru capacitatea sa puternică de a lupta împotriva tusei și a deschide căile respiratorii. Adăugați câteva picături în apă fierbinte sau difuzor. Inspirați pentru a ajuta la curățarea trecerii nazale.
– Calmant pentru depresie: pentru a stimula starea de spirit și a ameliora depresia, adăugați ulei esențial de trandafir în băi, inhalații și difuzoare.
– Ajutor pentru digestie: Luați uleiuri de ghimbir și fenicul pentru a susține digestia și vindecarea intestinului permeabil.
– Reduce febra: Adăugați 1–3 picături de uleiuri de eucalipt, mentă și lavandă pe o cârpă rece și tamponați pielea.
Calmarea mahmurelii: Adaugă câte șase picături de fructe de ienupăr , lemn de cedru, grepfrut, rozmarin și ulei de lămâie într-o baie caldă.
– Remediu pentru păduchi: amestecați trei picături de uleiuri de cimbru, lavandă și eucalipt cu ulei purtător și aplicați pe scalp. Acoperiți capul cu o cască de duș și lăsați să acționeze timp de 30 de minute.
– Întărirea sistemului imunitar: amestecați o picătură de ulei de oregano cu patru picături de ulei purtător și frecați picioarele.
– Terapie prin masaj: Folosește câteva picături de lemn de cedru sau lavandă, amestecate cu o loțiune fără parfum în timpul unui masaj de relaxare.
– Calmant pentru rău de mișcare: uleiurile de mentă și ghimbir pot ajuta la reducerea răului de mișcare.
– Amestec de relaxare: Aplicați 2-4 picături de ulei esențial de mușețel, lavandă și mentă pe tâmple pentru un efect de răcire și relaxare imediată.
– Remediu împotriva pecinginei: Combinați trei picături de ulei de arbore de ceai cu ulei de nucă de cocos și masați zona afectată de două ori pe zi.
– Ajutor pentru somn: uleiul de lavandă poate atenua insomnia. Picurați câteva picături pe pernă pentru a vă ajuta să adormiți.
– Iluminare spirituală: difuzează ulei esențial de tămâie în timp ce te rogi, meditezi sau citești pentru a crește gradul de conștientizare spirituală.
– Calmarea tensiunii: ajută la ameliorarea anxietății utilizând o singură picătură de ulei de lavandă pe mâini, frecați-vă împreună și puneți-vă mâinile la nas și lăsați mirosul să vă inunde simțurile.
– Scădere în greutate: Combinați uleiul de grepfrut, ghimbir și scorțișoară și luați ca supliment de trei ori pe zi pentru a susține metabolismul.
– Energizant pentru antrenament: Inhalați ulei de mentă înainte de antrenament pentru a reduce oboseala.
✔️ Pentru acasa
– Filtru de aer: difuzează ulei esențial de scorțișoară în aer și bucură-te de proprietățile sale antimicrobiene.
– Detoxifiant de aer atunci când vopsiți: adăugați eucalipt la un galon de vopsea pentru a risipi vaporii.
– Produs de curățare universal: adăugați câte trei picături de ulei de lămâie și melaleuca la 100 ml de apă caldă, apoi pulverizați blaturile pentru a dezinfecta în mod natural.
– Odorizant de baie: Pune o minge de vată înmuiată în ulei de lămâie în spatele toaletei pentru o împrospătare a băii.
– Detergent pentru cadă: amestecați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu, o jumătate de cană de oțet și cinci picături de ulei de bergamotă sau de lime. Utilizați ca detergent pentru chiuvetă sau cadă.
– Detergent pentru covoare: Amestecați 20 de picături de melaleuca cu borax pentru pudra de covoare de casă.
– Lichid de spălat vase: Adăugați câteva picături de ulei de lămâie în mașina de spălat vase înainte de spălare pentru o clătire fără pete.
– Parfum de casă: difuzează uleiuri de cuișoare, rozmarin și portocale atunci când vin oaspeții și vor vorbi despre cât de uimitor miroase casa ta.
– Mirosuri de bucătărie: adăugați câteva picături de ulei esențial de cuișoare, scorțișoară sau citrice într-o tigaie cu apă fierbinte pentru a scăpa de mirosurile de la gătit.
– Dulapul cu medicamente: Schimbați-vă dulapul cu medicamente și creați o trusă de medic de familie cu uleiuri esențiale de lavandă, lămâie, mentă, oregano și tămâie.

Niciun comentariu

Nu ratați!