Un gât rigid este una dintre cele mai frecvente dureri musculare pe care le experimentează atât copiii, cât și adulții. Declanșatorii obișnuiți includ o postură proastă, leziuni legate de sport, tensiuni induse de exerciții fizice, mișcări repetitive – toate acestea pot provoca o înțepenire a gâtului. În timp ce durerea poate apărea de la mușchii gâtului, oasele și ligamentele, un gât rigid este de obicei un semn de suprasolicitare sau încordare a mușchilor gâtului.
Durerile de gât provin adesea din măduva spinării și sunt cauzate de anumite modificări (de obicei temporare) ale semnalelor nervoase. Gâtul este foarte susceptibil la rigiditate, încordări și strângere datorită mobilității sale, amplitudinii de mișcare și rolului vital pe care îl joacă în susținerea capului prin mișcările de zi cu zi.
Intensitatea unui gât rigid depinde foarte mult de persoana și de cauza durerii. Unii suferă doar de dureri ușoare, de scurtă durată, în timp ce alții se confruntă cu dureri extreme, senzație de constrângere și probleme de funcționare normală. După cum veți învăța, o mare parte a prevenirii gâtului înțepenit implică fixarea posturii, dormitul într-o poziție de susținere și reducerea stresului.
👉 5 remedii naturiste pentru gâtul înțepenit
Sunt șanse ca înțepenirea gâtului să poată fi rezolvată fără a fi nevoie de medicamente sau de o intervenție serioasă. Ca regulă generală, cel mai bine este să solicitați asistență medicală dacă simptomele gâtului înțepenit nu dispar după aproximativ o săptămână. Căutați alte simptome agravante pentru a vă asigura că o boală, infecție sau afecțiune de bază nu este de vină.
1. Îngrijire chiropractică pentru a ajuta la îmbunătățirea posturii
Chiropracticienii pot ajuta la ameliorarea durerii de gât în mod natural, măsurând curba coloanei vertebrale și oferind ajustări specifice. Un avantaj suplimentar este că chiropracticienii vă arată și exerciții de postură utile pe care le puteți lucra acasă. Chiropracticienii își concentrează atenția asupra sănătății coloanei vertebrale, urmărind o aliniere adecvată pentru a reduce tensiunea musculară și a reduce riscul de întindere sau entorsă.
Ajustările chiropractice și exercițiile de reabilitare a coloanei vertebrale vă învață să dezvoltați o postură adecvată a gâtului, a capului și a umerilor și pot reduce durerea, în același timp crescând gama de mișcare și calitatea generală a vieții.
Un studiu al National Institutes of Health a testat eficacitatea diferitelor abordări de tratament pentru reducerea durerii de gât: fie terapie manipulativă a coloanei vertebrale de către un medic în îngrijire chiropractică, medicamente pentru durere (calmante eliberate fără prescripție medicală, narcotice și relaxante musculare) sau exerciții fizice. După 12 săptămâni, 57% dintre cei care s-au întâlnit cu chiropracticieni și 48% care au urmat un program de exerciții au raportat o reducere cu cel puțin 75% a durerii de gât.
În același timp, doar aproximativ 33 % dintre persoanele din grupul de medicamente au experimentat aceleași îmbunătățiri.
2. Exercițiu
Exercițiile fizice regulate sunt importante pentru a menține hormonii de stres sub control, pentru a îmbunătăți forța musculară, pentru a reduce inflamația, pentru a vă ajuta să dormi mai bine și pentru a susține o greutate corporală sănătoasă. Toate aceste lucruri reduc riscul de răni ulterioare și sunt unele dintre cele mai mari beneficii ale exercițiilor fizice.
Inactivitatea poate duce la o slăbire a mușchilor din jurul gâtului care țin capul pe loc, în timp ce activitatea fizică ajută la circulația oxigenului către țesuturile moi din întreaga coloană, ceea ce favorizează vindecarea.
De asemenea, puteți lucra la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare a gâtului, exersând acasă acest exercițiu simplu (Evitați să faceți acest exercițiu dacă simțiți multă durere). Începeți prin a vă așeza pe un scaun și stați cu spatele drept. Puneți mâna stângă în spatele capului și trageți-l ușor într-un unghi în diagonală spre genunchi. Întindeți mușchiul în acest fel timp de 5 până la 10 secunde, apoi relaxați mușchiul timp de 5 până la 10 secunde. Adânciți întinderea trăgându-vă încet capul spre piept în direcția genunchiului până ajungeți la un nou punct final. Repetați de două sau trei ori, dar dați înapoi dacă rigiditatea se înrăutățește.
3. Somn adecvat
După exercițiu, asigurați-vă că acordați prioritate unui somn bun (ceea ce înseamnă șapte până la nouă ore pe noapte pentru majoritatea adulților). Acordați-vă suficient timp pentru a vă recupera cu odihnă adecvată între antrenamente și limitați mișcările repetitive care cresc durerea. Luați o pauză de la exerciții fizice timp de câteva zile dacă simțiți o durere mare, iar când durerea scade, începeți să întindeți ușor gâtul pentru a accelera vindecarea.
Când vine vorba de cele mai bune poziții de dormit pentru gâtul rigid, dormitul pe o parte este cel mai recomandat de medici. Dacă alegi să dormi pe spate, încearcă să ții genunchii ușor îndoiți în sus, folosind perne sub genunchi pentru sprijin. Dormitul pe o parte menține coloana vertebrală în cea mai bună aliniere, dar asigurați-vă că nu vă îndoiți prea mult. De asemenea, este de ajutor o pernă între genunchi în poziție de dormit lateral. Puteți folosi un mic prosop rulat chiar sub gât pentru un sprijin suplimentar.
4. Mâncați o dietă antiinflamatoare
Nivelurile ridicate de inflamație fac mușchii mai susceptibili la durere și răni – ca să nu mai vorbim că inflamația vă slăbește oasele și articulațiile, reducând în același timp amplitudinea de mișcare și capacitatea de a vindeca în mod natural rănile. Dacă amplitudinea generală de mișcare, forța și flexibilitatea sunt compromise, vă confruntați cu un risc mai mare de probleme la gât. Inflamația poate face mai dificilă recuperarea după răni.
Puteți ajuta la controlul inflamației și la accelerarea capacității de vindecare prin consumul unei diete bogate în nutrienți. Aceasta înseamnă să consumați mai puține „calorii goale”, cum ar fi zahăr adăugat, carne procesată, culturi pulverizate chimic, produse din cereale rafinate, alcool și gustări ambalate. O dietă antiinflamatoare include alimente vindecătoare, cum ar fi: legume cu frunze verzi; grăsimi sănătoase, inclusiv ulei de măsline extravirgin și ulei de cocos; surse de proteine precum ouăle, carnea hrănită cu iarbă și peștele sălbatic; și alimente probiotice și alimente fermentate (cum ar fi legumele de cultură și iaurtul).
5. Gestionați stresul și durerea cu relaxante musculare naturale
Stresul excesiv duce la tensiune în jurul gâtului, umerilor și capului. Această durere provoacă și mai mult stres, creând un cerc vicios.
Exercițiile fizice, masajele profesionale, tratamentele de acupunctură și utilizarea uleiurilor esențiale acasă sunt relaxanți naturali ai mușchilor, benefici pentru tratarea problemelor legate de nervi.
Încălzirea și masarea zonelor dureroase ajută la relaxarea mușchilor, la slăbirea țesuturilor strânse, la creșterea fluxului sanguin și chiar la creșterea producției de substanțe chimice calmante pe care le producem în mod natural. Printre acestea se numără endorfinele, aceleași substanțe chimice care te fac sa te simți bine, produse în timpul exercițiilor fizice. Pentru un tratament sigur, de reducere a durerii, pe care îl puteți face acasă folosind uleiuri esențiale, încercați un masaj acasă cu ulei esențial de mentă și uleiuri purtătoare. Pătrunde în mușchii rigizi și reduce inflamația.
Alți factori importanți pentru a reduce inflamația la nivelul întregului corp includ utilizarea calmantelor naturale de stres, exercițiile fizice, evitarea excesului de alcool și cofeină și refuzul fumatului și drogurilor recreative.
Niciun comentariu