Morcovul este o plantă cultivată de 5000 de ani pe teritoriul Afganistanului, pentru propagarea căreia a fost necesară contribuția multor generații de comercianți și exploratori străini. Romanii au consumat din cele mai vechi timpuri morcovi gătiți, cu ulei de măsline și diverse ierburi. Atât vechii greci, cât și romanii erau foarte familiarizați cu această rădăcinoasă, cu toate că nu avea gustul dulceag pe care îl știm în zilele noastre. Europenii l-au cunoscut încă din antichitate, medicii obișnuind să prescrie de atunci leguma pentru o varietate de afecțiuni. Știința modernă confirmă multe dintre atributele de vindecare: morcovul conține substanțe nutritive esențiale pentru organism, de la acid folic până la vitamina K sau calciu. Este o legumă recomandată prin excelentă celor mici, întrucât facilitează creșterea armonioasă a organismului, dar și celor ce suferă de diabet. Morcovul blochează parțial radicalii liberi eliberați de radiațiile ultraviolete, protejând astfel corpul nostru, care va risca mai puțin să fie afectat de insolație. Morcovii s-au răspândit repede în lumea civilizată și există urme ale lor chiar și în vechile morminte ale faraonilor din Egipt. Cercetătorii au găsit într-un mormânt desene care înfățișau morcovi de culoare mov. Uitați de pilulele cu vitamina A. Morcovii conțin vitamina A și o serie de alte beneficii impresionante pentru sănătate, oferind o piele frumoasă, prevenirea cancerului și efecte anti-îmbătrânire. Aflați cum să profitați de avantajele acestui aliment crocant.
Vitamina A ajută ficatul sa elimine toxinele din organism.
Reduce bila și grăsimile din ficat, iar fibra prezentă în morcovi ajută la curățarea colonului și grăbirea mișcării deșeurilor.
Există mult adevăr in vechea înțelepciune cum că morcovii sunt buni pentru vedere. Aceștia conțin un pigment purpuriu necesar vederii pe timp de noapte. De asemenea, s-a demonstrat că beta-carotenul protejează împotriva degradării maculare și a cataractei. Un studiu a arătat că persoanele care mănâncă cantități mari de beta-caroten au avut un risc de degenerare maculară mai mic cu 40% decât cei care au consumat puțin.
Studiile au arătat că morcovii reduc riscul de cancer pulmonar, de sân și de colon. Falcarinolul este un pesticid natural produs de morcov pentru a-si proteja rădăcinile de bolile fungice. Un alt studiu a demonstrat un risc mai scăzut de cancer la șobolanii care consumă morcovi.
Nivelul ridicat de beta-caroten acționează ca un antioxidant pentru deteriorarea celulară. Ajută la încetinirea îmbătrânirii celulelor și protejează pielea de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete. Deficiențele vitaminei A cauzează uscarea pielii, deteriorarea părului și a unghiilor. Vitamina A previne ridurile premature, acneea, pielea uscată, pigmentarea și tonusul neuniform al pielii.
Morcovii mai sunt cunoscuți ca plante medicinale pentru prevenirea infecțiilor.
Studiile arată că dietele bogate în carotenoide sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Morcovii nu au doar beta-caroten ci și alfa-caroten și luteină. Consumul regulat de morcovi reduce și nivelul de colesterol, deoarece fibrele solubile din morcovi se leagă de acizii biliari.
[…] compuși fenolici care ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi și a stresului oxidativ. 5. Morcovi Morcovii sunt o modalitate excelentă de a vă crește aportul de vitamina A și carotenoide, care […]