Semințele de mac au fost cultivate de peste 3000 de ani. În timpul secolului al II-lea, femeile obișnuiau să cultive aceste flori pentru substanțele medicamentoase conținute. Țările musulmane și arabe au folosit aceste substanțe ca droguri și stupefiante în timpul secolului al VI-lea. Astăzi, semințele de mac sunt cultivate în tari europene, Australia, India și Turcia.
Aroma unică a semințelor de mac este datorată acizilor grași și uleiurilor volatile esențiale, care reprezintă aproximativ 50% din greutatea netă. Semințele sunt în special bogate în acizi oleici și linoleici. Acidul oleic, un acid gras monosaturat, ajută la scăderea colesterolului „rău” LDL și crește nivelul colesterolului „bun” HDL în sânge. Studiile de cercetare sugerează că dieta mediteraneană bogată în acizi grași monosaturati ajută la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vascular cerebrale, favorizând profilul lipidelor sanguine sănătoase.
Acestea sunt o bună sursă de fibre dietetice. 100g de semințe brute furnizează 19,5g sau 51% din nivelurile zilnice de fibre recomandate. O mare parte din aceste fibre au un conținut inert metabolic, care ajută la creșterea masei alimentelor prin absorbția apei în tractul digestiv și, prin urmare, ajută la reducerea constipației. Ele mai sunt eficiente și în scăderea febrei, inflamației și iritației stomacale.
Semințele de mac sunt bogate în vitaminele din complexul B, cum ar fi tiamina, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, niacina și acidul folic. Mai conțin și minerale, cum ar fi fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc și magneziu. Cuprul este utilizat în producția de celule roșii din sânge. Zincul este un co-factor în numeroase enzime care reglează creșterea și dezvoltarea, generarea spermei, digestia și sinteza acidului nucleic. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și a organismului, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Corpul uman utilizează manganul ca factor pentru enzima antioxidantă.
Semințele de mac conțin niveluri foarte mici de alcaloizi de opiu, cum ar fi morfina, tebaina, codeina, papaverina etc. Atunci când sunt consumate în alimente, acești compuși produc un efect minim asupra sistemului nervos uman. Aceste substanțe chimice au anumite efecte benefice asupra corpului uman: slăbesc iritabilitatea nervoasă și acționează ca analgezice. Extrasele din semințe de mac au fost utile în farmacie și în multe medicamente tradiționale în prepararea amestecurilor pentru tuse, expectorație etc.
Niciun comentariu