Homocisteina este un tip specific de aminoacid care este creat în organism în timpul proceselor metabolice. Este produsă în organism ca produs secundar al metilării, procesul de producere a unei proteine esențiale numită metionină. La oamenii sănătoși, homocisteina este transformată într-un produs benign care menține nivelurile normale, dar atunci când homocisteina nu este metabolizată corespunzător, se acumulează în interiorul corpului și acționează similar cu o toxină. Acest lucru face ca inflamația să crească și creează mai multe produse secundare care provoacă modificări în sistemele cardiovascular, neurologic și endocrin.
Homocisteina ridicată este o cauză comună a inflamației arterelor și, prin urmare, este legată de bolile de inimă. Boala de inimă este o cauză principală de deces, iar unele cercetări sugerează că aproximativ 15% din toate atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale ar putea fi legate de niveluri ridicate de homocisteină.
Începând cu anii 1960, medicii au descoperit că nivelurile ridicate de homocisteină moștenite genetic erau cauza unor probleme cardiace fatale la anumiți copii, iar acest lucru i-a încurajat pe cercetători să investigheze legăturile dintre homocisteină crescută și bolile cardiovasculare și la adulți.
Tulburările care provoacă niveluri anormale de homocisteină pot contribui și la o gamă largă de alte probleme de sănătate și simptome – cum ar fi scăderea vederii, oboseala sau depresia și anomaliile scheletice la copii. Deși nu este întotdeauna posibil să „vindeci” nivelurile anormale de homocisteină, din cauza afecțiunii cauzate în mod obișnuit de o moștenire genetică, modalitățile naturale de a ajuta la gestionarea simptomelor pe care le provoacă includ o dietă antiinflamatoare, reducerea stresului, suplimentele pentru a reduce deficiențele și rămânând activ.
👉 Ce este homocisteina?
După cum am menționat mai sus, homocisteina este un aminoacid care în mod normal nu este periculos sau nesănătos, până când se acumulează la niveluri ridicate. Homocistinuria este numele afecțiunii care se caracterizează prin niveluri ridicate de homocisteină din cauza lipsei enzimelor care metabolizează în mod normal homocisteina. Această tulburare metabolică este uneori denumită un defect enzimatic, care este în mod normal genetic și transmis de la părinți la copiii lor.
Nivelurile de homocisteină sunt menținute prin prezența anumitor vitamine și producția de cofactori enzimatici. Acesta este motivul pentru care deficiențele în vitamina B12, folat și vitamina B6 pot contribui la aceste probleme.
Nivelul crescut al homocisteinei este observat atât la copii, cât și la adulți. Copiii cu homocistinurie au moștenit de obicei un tip specific de mutație genetică MTHFR care interferează cu producția normală de enzime și cu un proces numit metilare. Copiii pot începe să dezvolte simptome de la o vârstă fragedă, deși uneori adulții cu un stil de viață nesănătos sunt, de asemenea, diagnosticați cu niveluri ridicate de homocisteină pentru prima dată.
👉 Simptomele nivelurilor ridicate de homocisteină
Simptomele nivelului crescut de homocisteină pot fi fie ușoare, fie severe, în funcție de tipurile de enzime și nutrienți care îi lipsesc. Majoritatea sugarilor cu homocistinurie se nasc de obicei normali și sănătoși până când simptomele încep să apară în jurul vârstei de 3 ani. Unele dintre cele mai timpurii semne ale nivelurilor anormale de homocisteină pot include modificări ale vederii (din cauza dislocării cristalinului) și probleme posturale (datorită anomaliilor scheletice și dezvoltării treptate a osteoporozei).
Mulți adulți dezvoltă homocisteină ridicată la o vârstă mai târzie, majoritatea fără să știe măcar acest lucru la momentul respectiv. Deși simptomele nu sunt întotdeauna prezente, iată o listă mai solidă de semne comune sau complicații cauzate de un nivel de homocisteină ridicat:
– Risc mai mare pentru probleme cardiace, cum ar fi boala coronariană, atacuri de cord, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și niveluri anormale de colesterol – acest lucru se datorează inflamației crescute, uneori din cauza coagulării spontane a sângelui și, de asemenea, din cauza blocajelor arterelor majore.
– Risc mai mare pentru boala Alzheimer, demență și alte probleme cognitive.
– La copii, anomalii ale scheletului și de dezvoltare – acestea pot include o coloană curbată sau un piept proeminent și cutia toracică.
– Membre și extremități alungite – unii pacienți par foarte înalți și subțiri, iar unii ar putea avea degete foarte lungi, subțiri.
– Probleme de comportament, inclusiv ADHD, autism și alte dificultăți de învățare.
– Migrene și dureri de cap.
– Anomalii mentale – depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și alte probleme mentale sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu homocisteină ridicată.
– La cei care suferă de homocisteină ridicată din cauza deficiențelor nutriționale, ar putea apărea anemie, dureri, dezvoltare încetinită și malformații congenitale.
👉 Tratamente naturale pentru niveluri ridicate de homocisteină
1. Îmbunătățiți-vă dieta
Dieta dumneavoastră poate avea un impact mare asupra severității și frecvenței simptomelor pe care le experimentați ca efect secundar al nivelului ridicat de homocisteină. Dacă consumați o mulțime de produse de origine animală (în special cele din crescătorii) și alimente procesate, este mai probabil să aveți o homocisteină ridicată.
✔️ Iată câteva sfaturi:
➖ Mănâncă în principal alimente organice, neprocesate.
Nivelul ridicat de homocisteină nu numai că crește inflamația, dar și îngreunează organismul să se detoxifice de substanțele chimice acumulate, metalele grele și toxine. Deoarece alimentele procesate și cele care conțin pesticide au în mod obișnuit multe ingrediente chimice sintetice, este benefic să evitați pe cât posibil să le consumați.
➖ Consumați mai multe fibre
Fibrele vă ajută să vă protejați arterele și inima, îmbunătățesc digestia, vă pot ajuta la reglarea poftei de mâncare, scad supraalimentarea și sunt chiar legate de o funcționare cognitivă mai sănătoasă.
➖ Obțineți mai mulți antioxidanți din alimentație
Acestea includ vitamina C din citrice sau legume cu frunze verzi, carotenoide din legumele viu colorate și vitamina E din alimente precum fructele de pădure. Consumul sucului de legume proaspăt este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de antioxidanți în fiecare zi.
➖ Limitați-vă consumul de alcool și cofeină
Consumați alcool doar în cantități foarte mici, aproximativ una până la două băuturi pe zi sau, în mod ideal, mai puțin. Cofeina este, de asemenea, legată de un nivel de homocisteină mai mare, așa că încercați să reduceți sau să eliminați consumul.
➖ Reduceți aportul de alimente inflamatorii
Evitați alimente precum glutenul, zahărul adăugat, conservanții, substanțele chimice sintetice, carnea procesată, lactatele convenționale, uleiurile vegetale rafinate, grăsimile trans și cerealele procesate/îmbogățite (care includ adesea acid folic sintetic).
➖ Creșteți aportul de alimente probiotice
Alimentele probiotice sunt fermentate și furnizează „bacterii bune” care ajută la controlul sindromului de intestin permeabil și a inflamației. De asemenea, consumați alte alimente prietenoase cu intestinul, inclusiv bulion de oase, legume și fructe organice, semințe de in și semințe de chia și sucuri de legume proaspete.
➖ Concentrați-vă pe consumul de grăsimi sănătoase
Grăsimile sănătoase includ uleiul de cocos sau laptele, uleiul de măsline, carnea hrănită cu iarbă, peștele sălbatic, nucile, semințele și avocado.
➖ Obțineți mai mult acid folic natural, vitamine B și zinc. Despre asta vorbim mai jos.
2. Obțineți suficient acid folic (vitamina B9)
Mulți oameni nu primesc suficient acid folic natural în alimentația lor, ceea ce poate contribui nu numai la creșterea homocisteinei, ci și la probleme precum tulburări digestive, declin neurologic, anemie, oboseală, răni ale pielii și chiar malformații congenitale la femeile însărcinate.
Cercetările au arătat că, prin creșterea aportului de acid folic natural sau activat (nu la fel cu acidul folic sintetic), vă puteți reduce riscul pentru probleme legate de nivelurile ridicate de inflamație. Alimentele bogate în acid folic includ fasolea, leguminoasele, broccoli, spanacul și legumele cu frunze verzi, organele precum ficatul, carnea de pasăre și avocado.
De ce este mai bine să eviți acidul folic sintetic și să-ți obții acidul folic în mod natural? Acidul folic sintetic este o vitamina B creată chimic care se găsește în suplimente și alimente fortificate (cum ar fi cerealele procesate sau sucul de portocale). Folatul real este metabolizat direct de intestinul subțire, dar acidul folic sintetic necesită asistența unei enzime specifice numită „ dihidrofolat reductază ”, care este de obicei prezentă în organism doar în cantități mici.
Acidul folic sintetic nemetabolizat poate rămâne în sânge și poate contribui la anumite probleme de sănătate, inclusiv cancer. Pe de altă parte, se pare că o dietă echilibrată cu o mulțime de legume și alimente vegetale ar putea avea efectul opus – oferind protecție împotriva unor boli precum bolile de inimă și depresia.
3. Consumă mai multă vitamina B6 și vitamina B12
Mulți pacienți cu homocisteină ridicată se confruntă cu îmbunătățiri ale simptomelor atunci când consumă mai multe alimente bogate în vitamine B, în special vitamina B6 și B12. Acestea ajută la creșterea funcțiilor metabolice, inclusiv metilarea, și pot reduce simptomele, cum ar fi disfuncția cognitivă și oboseala.
Concentrați-vă pe consumul suficient de alimente proteice de calitate, păsări crescute la pășune, organe, nuci, fasole, drojdie nutritivă și produse lactate crude/fermentate. Aceleași surse furnizează zinc și alți aminoacizi, care ajută în continuare la metilare.
4. Protejează-ți inima
Persoanele cu tulburări metabolice care afectează nivelul de homocisteină și contribuie la inflamație plus formarea plăcii au un risc crescut de a dezvolta boală coronariană (numită și ateroscleroză) și alte tulburări. Din acest motiv, este esențial să atenuăm alți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv fumatul, obezitatea, un stil de viață sedentar, diabetul și o dietă proastă care crește inflamația. Concentrați-vă pe o dietă sănătoasă, în special pe una cu o mulțime de alimente bogate în fibre, faceți exerciții regulate și mențineți-vă greutatea într-un interval sănătos.
5. Faceți exerciții regulate până la vârsta mai înaintată
Exercițiile fizice regulate ajută la atenuarea problemelor cauzate de homocisteină ridicată prin îmbunătățirea funcției imunitare, echilibrul hormonal, nivelul de stres, calitatea somnului, controlul greutății corporale și inflamația. Găsiți o formă de exercițiu care vă place și pe care să o puteți menține, fie că este vorba de ridicare de greutăți, dans, yoga, alergare, ciclism sau înot.
6. Odihnește-te suficient și gestionează stresul
Aceleași condiții de sănătate și obiceiuri de viață care ridică nivelul de homocisteină pot provoca anxietate crescută, insomnie, oboseală și depresie. Unul dintre motivele pentru care acest lucru este adevărat se datorează efectelor pe care defectele enzimatice și deficiențele de nutrienți le au asupra nivelurilor de neurotransmițători și hormoni – cum ar fi serotonina, testosteronul și estrogenul. Acești hormoni guvernează lucruri precum somnul, apetitul sexual, motivația și nivelul de energie. Toate aceste probleme sunt agravate de cantitățile mari de stres de zi cu zi.
👉 Sfaturi pentru a face față acestor afecțiuni legate de starea de spirit includ:
– Remedii naturale pentru ameliorarea stresului, inclusiv exercițiile fizice, meditația, scrierea în jurnal, petrecerea timpului în aer liber, voluntariat, rugăciunea etc.
– Folosind uleiuri esențiale pentru anxietate sau stres, inclusiv lavandă, mușețel, mușcate, salvie și trandafir.
– Eliminarea consumului de droguri recreative și reducerea consumului de alcool, care pot agrava simptomele prin interferarea cu metilarea.
– Îmbunătățirea calității somnului ( între șapte și nouă ore pe noapte) prin practicarea unei rutine relaxante la culcare, fără dispozitive electronice și citind ceva liniștitor.
Niciun comentariu