Animalele de companie au mai multe efecte pozitive asupra sănătății

0

Fie că deții un animal de companie sau că ești doar un mare iubitor de animale, cunoști cu siguranță bucuria pe care un animal ți-o poate aduce. Însă pe lângă acest sentiment de bine pe care îl ai atunci când vii acasă și ești întâmpinat(ă) de animăluțul tău, trebuie să știi că poate aduce multiple beneficii sănătății tale și a familiei tale. Efectele pozitive pe care animalele de companie le au asupra vieții posesorilor de astfel de exemplare au fost demonstrate de-a lungul timpului de diverse cercetări științifice. Fie că este vorba despre un câine, o pisică sau un cal, simpla prezență a unui animal poate îmbunătăți semnificativ atât calitatea vieții omului cât și starea de sănătate a acestuia.
Animalele de companie pot micșora riscul apariției bolilor de inimă, controlează nivelul stresului și uneori pot „mirosi” unele boli grave. De fapt, cu cât ești mai atașat de animalul tău, cu atât influența lui pozitivă asupra sănătății tale este mai mare.
Cercetările arată că prezența câinilor ii ajută pe stăpâni să aibă valori normale ale tensiunii arteriale, colesterolului și trigliceridelor. De asemenea, posesorii de câini trăiesc mai mult după ce au suferit un atac de inimă și fac mai multă mișcare decât persoanele care nu au un exemplar. „Câinii au un efect remarcabil în ceea ce privește fericirea și longevitatea oamenilor„, este de părere dr. Marty Becker, autorul The Healing Power of Pets. După numai un minut sau două corpul eliberează substanțe precum dopamina și serotonina, mai spune specialistul. La toate acestea se mai adaugă modul remarcabil al câinilor de a detecta cancerul și de a anticipa episoadele epileptice.

„Pisicile își pot ajuta stăpânii să se elibereze de stres la fel de mult ca și câinii, doar ca studiile în acest sens sunt mai puține față de cele care arată beneficiile de pe urma creșterii unui câine”, este de părere dr. Alan Beck. Totuși, mai multe studii arată efectele benefice pe care le au aceste animale asupra sănătății stăpânilor. Unul dintre acestea sugerează ca atât câinii cât și pisicile pot contribui la înlăturarea stresului stăpânilor. De asemenea, un alt studiu, efectuat la Universitatea din Minnesota, a demonstrat faptul ca persoanele care nu au pisici sunt supuse unui risc cu 40% mai mare de a muri din cauza unui atac de inimă față de persoanele care au o astfel de felină.
Un acvariu este alternativa cea mai bună dacă ai un nivel ridicat al stresului sau alergie la părul de câine sau de pisică și nu îți poți lua un animal cu blăniță. „Când te uiți la peștii din acvariu este ca atunci când asculți muzică”, spune Dr. Becker. Multe studii au demonstrat faptul că petrecerea timpului în natură eliberează oamenii de stres și ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, iar un acvariu cu pești este un lucru asemănător cu acesta. „Un acvariu este un mic ecosistem pe care îl aduci în casă”, adaugă Dr. Becker.
Deși alergiile la părul de pisică sunt mai frecvente decât cele la părul de câine, dr. Alan Beck spune că, în cazul copiilor, este de preferat să fie lăsați să se joace cu puii de pisică pentru că cele mai multe alergii le dezvoltă copiii care nu au avut niciodată contact cu aceste animale.
Singurii care nu se pot bucura de aceste beneficii sunt cei care sunt alergici la păr. Dacă ai o astfel de problemă, dar îți dorești un exemplar canin, specialiștii recomandă alegerea unui animal cu părul scurt sau căruia nu ii cade foarte mult păr.

Niciun comentariu

Nu ratați!