Boia de ardei iute – beneficii importante pentru sănătate și contraindicații

0

În trecut, boia iute era contraindicată persoanelor care sufereau de arsuri stomacale sau de ulcer. Cercetările ulterioare au arătat faptul că ardeiul iute conține din plin capsaicină, substanța cu efecte remarcabile în tratarea gastritei hiperacide, protejând pereții stomacali împotriva daunelor create de către secrețiile acide. Toate alimentele colorate conțin flavonoide, care au un efect anti-oxidant: contribuie la prevenirea proceselor degenerative și a proceselor de îmbătrânire. Au un rol foarte important în a asigura o bună funcționare a inimii și a permeabilității vaselor de sânge, și scad colesterolul.
Conține capsaicină, care este o substanță cu un puternic efect anti-inflamator, ea se folosește prin uz intern pentru acest efect, dar și în uz extern pentru diminuarea durerilor. Gustul picant determină organismul să cheltuiască mai multe calorii din cele pe care le primește și în felul acesta știm ca mobilizează depozitele grase.
Boia de ardei iute se poate folosi cu încredere în mâncare sau chiar ca și infuzie (jumătate de linguriță la o cană de apă), împreună cu cimbrișor sau coajă de lămâie, atunci când simțit că suntem pe cale să răcim și avem simptome ca dureri în gât, ochi roșii și nas înfundat. Cataplasmele cu boia de ardei iute, aplicate pe zona bolnavă, sunt un remediu eficient împotriva reumatismului. Se utilizează simplu, punând pulberea înmuiată în puțină apă călduță, între două straturi de tifon. Pentru persoanele cu pielea sensibilă este necesar să se ungă locul bolnav înainte cu un unguent de gălbenele. Cataplasmele se țin pe piele între 5 până la 15 minute. Luată în perioadele reci, boia iute ajută la prevenirea răcelilor și la încălzirea imediată. Este reconfortantă și foarte eficientă. Totuși, aceasta trebuie utilizata cu precauție, verificând reacțiile organismului la primele doze, care trebuie să fie mici.

Tipul de ardei folosit pentru a crea boia poate avea de la șase până la nouă ori cantitatea de vitamina C conținută de roșii. Această vitamină esențială este cunoscută pentru:
alungă răceala și întărește sistemul imunitar (datorită antioxidanților abundenți)
previne scorbutul (deși nu este o afecțiune foarte comună în prezent)
ajută organismul să absoarbă fierul (bună pentru femei sau cei cu anemie)
protejează împotriva bolilor cardiovasculare (și simptomele ulterioare, precum infarct miocardic și accident vascular cerebral)
Boia conține o proteină antibacteriană care a fost găsită pentru a controla în mod natural anumite bacterii.
Aceasta este un stimulent care poate avea un efect marcant asupra sistemului cardiovascular. Poate îmbunătăți circulația și chiar ajută la normalizarea tensiunii arteriale.
Se poate, de asemenea, să ajute la digestie printr-un impuls în salivă și acid gastric. Poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata indigestia.
Se folosește pentru tuse, răceală, gripă, laringită, dispepsie, digestie lentă, astfel: o linguriță de tinctură de 3 ori pe zi în 100 de ml de apă.
Contraindicații: unele forme de ulcer stomacal și gastrită hiperacidă, în hipertensiune și alergii la condimente picante. A se folosi cu prudență de către persoanele cu temperament iritabil, predispoziție la manie, nervozitate, frustrare.

Niciun comentariu

Nu ratați!