Denumirea științifică a plantei provine din verbul latin ”salvare” care înseamnă a salva. Salvia este o plantă medicinală cu proprietăți antiseptice, recomandată în cazul gripelor și răcelilor pentru că îmbunătățește starea mucoaselor.
Pentru dureri în gât este recomandat ceaiul de salvie. Beneficiile asupra sănătății sunt foarte mari, iar prețul pentru ameliorarea durerilor de gât este mult, mult mai mic decât cel dat pe medicamente în farmacii.
Datorită efectului sau diuretic, ceaiul de salvie poate constitui un tratament eficient în combaterea afecțiunilor ficatului și rinichilor. Datorită proprietăților sale, acest ceai ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din organism. Însă beneficiile sale nu se opresc aici. Salvia are, de asemenea, proprietăți antiseptice recunoscute.
Această băutură are proprietăți antimicrobiale ce o transformă în aliatul perfect, atunci când vine vorba de tratarea răcelilor, gripelor sau a durerilor de gât. Referitor la tratament, specialiștii recomandă adăugarea a 3 grame de frunze de salvie la 150 ml de apă fierbinte.
Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de știință britanici, atunci când acest sortiment de ceai este consumat în mod regulat, permite asimilarea mai rapidă a informațiilor. În plus, salvia are și un efect calmant asupra creierului, putând spori concentrarea în condiții de stres.
Atunci când ai de-a face cu dureri menstruale puternice, poți recurge cu încredere la ceaiul de salvie. Astfel, în urma unor cercetări, întreprinse de medici și farmacologi, s-a demonstrat faptul că, atât extractul, cât și infuzia de salvie, pot regla fluxul menstrual, în același timp, calmând durerile de acest tip. Mai mult, estrogenul vegetal conținut de această plantă-minune ajută la calmarea tulburărilor ce pot fi provocate de menopauză.
Parul gras este adesea rezultatul unui exces la nivelul producției de sebum a scalpului. Totuși, de-a lungul timpului, salvia s-a dovedit a fi un remediu naturist excelent împotriva acestui tip de probleme. Cu alte cuvinte, dacă te confrunți cu această neplăcere, specialiștii recomandă combinarea șamponului preferat cu puțin extract de salvie. Efectul sau astringent va acționa la nivelul scalpului, inhibând producția excesivă de sebum. Totuși, extractul poate provoca reacții alergice, de aceea se recomandă, în prealabil, testarea sa pe o porțiune mică de piele.
Ceaiul de salvie stimulează digestia, așa că este binevenit înainte de mese!
Salvia este benefică și memoriei! Tot mai multe studii îi demonstrează eficiența în creșterea performantelor intelectuale dar și combaterea și prevenirea bolilor legate de pierderea memoriei survenite odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele cercetătorilor arată că salvia are proprietăți de reducere a nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește acțiunea insulinei. De aceea, în prevenirea diabetului sunt recomandate suplimentele alimentare pe bază de salvie.
Salvia se folosește ca antitermic pentru combaterea febrei la adulți și copii sau ca antisudorific pentru oprirea sau diminuarea transpirației nocturne.
Salvia acționează ca un carminativ, favorizând expulzarea gazelor intestinale. Ceaiul de salvie este antispastic, antimicrobian, antiinflamator, astringent, mucolitic. Este indicat și în caz de ulcerații dureroase în gât. Ceaiul de salvie este de ajutor și în cazul gingivitelor, caz în care este recomandat să îl țineți mai mult în gură și să îl faceți mai concentrat.
Beneficii interne:
• funcționarea normală a sistemului digestiv;
• funcționarea normală a sistemului hormonal feminin;
• reducerea stărilor neplăcute care apar la menopauză;
• funcționarea în condiții optime a memoriei;
• reducerea surmenajului psihic și intelectual;
• funcționarea normală a aparatului respirator;
• reducerea transpirației abundente.
Se utilizează ca adjuvant în: dispepsii, colici gastro-intestinale, metabolism (balonare), diabet zaharat, menstruații neregulate, menopauză, viroze respiratorii, surmenaj psihic și intelectual, bronșite, viroze, nevralgii.
Beneficii externe:
• eliminarea disconfortului care apare la nivelul gurii;
• menținerea sănătății pielii;
• reducerea riscului de sângerare;
• reducerea transpirației abundente.
Se utilizează ca adjuvant în: gingivite, stomatite, afte bucale, sângerări ale gingiei, plăgi, eczeme.
Niciun comentariu