Secara ajută la scăderea în greutate, crește eficiența sistemului digestiv, previne calculii biliari, scade riscul de diabet zaharat, scade tensiunea arterială, protejează sănătatea arterială și cardiovasculară și apără organismul împotriva anumitor tipuri de cancer.
Beneficiile pentru sănătate atribuite sunt rezultatul nutrienților, mineralelor, vitaminelor și compușilor organici. Unele dintre aceste componente includ mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitamine din complexul B, fibre dietetice și compuși antioxidanți fenolici.
Tipul de fibre găsite în secară este oarecum unic, prin faptul că sunt extrem de legate de moleculele de apă, oferind sațietate foarte repede.
Cercetările recente au relevat un element important în secară, ce poate contribui la diminuarea severității pietrelor biliare. Acest lucru este oarecum legat de impactul fibrelor asupra procesului digestiv, deoarece fibrele pot contribui la reducerea cantității de acizi biliari formați, care sunt cauza principală a dezvoltării pietrelor biliare.
Compoziția și densitatea impresionantă a fibrei dietetice o face perfectă pentru cei ce suferă de constipație sau alte blocaje ale intestinului. Poate reduce excesul de gaz, ușurează durerile de stomac și crampele și poate preveni afecțiuni mai grave, cum ar fi ulcerul, calculi biliari sau chiar cancerul de colon.
Femeile aflate în perioada postmenopauză și care suferă de tensiune ridicată, au colesterolul ridicat sau au diferite afecțiuni cardiovasculare trebuie să consume de 6 ori pe săptămână cereale integrale, în special secară și ovăz; tot în cazul femeilor, secara diminuează șansele apariției cancerului de sân, atât în perioada de premenopauză, cât și după aceea.
Cercetările efectuate la Universitatea din Kuopio, Finlanda, au arătat că secara poate duce la reglarea metabolismului. În comparație cu alte cereale din aceiași familie, pare să fie cea mai potrivită pentru optimizarea performanțelor metabolice ale celulelor.
Secara este cunoscută pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Dacă suferiți de tensiune arterială crescută sau ateroscleroză, atunci adăugarea acesteia la regimul alimentar este benefică. Aceste efecte sunt rezultatul unui număr mare de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine și conținut mineral.
Progresul cercetării asupra activității antioxidante este foarte încurajator. Fenolii sunt cu siguranță prezenți în secară și, cu toate că nu sunt aceiași antioxidanți care se găsesc în multe alimente, au cu siguranță efecte pozitive asupra organismului uman, inclusiv în protecția împotriva cancerului și bolilor cronice. De fapt, secara a fost legată de o incidență mai mică a cancerului de sân, de colon și de prostată.
Secara poate reduce semnificativ șansele de a dezvolta astm. Cercetarea efectuată la mai multe școli a arătat că acei copii care consumau în mod obișnuit secară, aveau un risc redus cu 60% să dezvolte această afecțiune față de copiii care nu consumau secară.
Atenție! Având un conținut important de gluten, secara nu este recomandată persoanelor sensibile la acest ingredient, însă efectul negativ asupra acestor persoane este mai scăzut decât în cazul grâului. Este necesară o discuție în prealabil cu medicul dumneavoastră dacă aveți această sensibilitate și doriți să adăugați secara în dietă.
Niciun comentariu