Quinoa a fost cultivată de mii de ani în special pentru semințele sale. Este o sursă de hrană bogată în nutrienți, cu un conținut scăzut de grăsimi.
Quinoa este o plantă veche care a fost cultivată de-a lungul munților Anzi în ultimii 7000 de ani. Planta a fost cultivată la altitudini mari, cuprinse între 2000 și 4000 de metri.
Aceasta nu numai că are o cantitate enormă de vitamine și minerale, ci și compuși organici și alți nutrienți care pot avea un impact enorm asupra sănătății noastre. Este consumată în întreaga lume, în număr tot mai mare.
Conține o cantitate impresionantă de mangan, magneziu și fosfor, precum și cantități semnificative de fier, zinc, cupru, potasiu și vitaminele A, C, D ,E, K. Quinoa are chiar și o cantitate mică de calciu, sodiu și seleniu. Este bogată în fitonutrienți și flavonoide cum ar fi kaempferol și quercetină, precum și triptofan, care au proprietăți benefice foarte speciale pentru sănătate. În cele din urmă există și o cantitate imensă de componente proteice și aminoacizi vitali de care organismul are nevoie. Acești nutrienți energizează organismul și întăresc sistemul imunitar.
Vitaminele ajută organismul să funcționeze corect și sunt părți esențiale ale oricărei diete. Quinoa conține cantități semnificative de tiamină, riboflavină, folat și vitamina B6. Reglează funcțiile interne și metabolismul corpului.
100g de quinoa conține numai 120 de calorii și doar două grame de grăsime. Persoanele care vor să elimine kilogramele în plus pot apela cu încredere. Carbohidrații din quinoa, nefiind procesați, intră în categoria carbohidraților „buni” care nu trebuie să lipsească din nicio dietă de slăbire.
Quinoa are proprietăți antioxidante care ajută la protejarea inimii, ficatului, rinichilor, plămânilor, pancreasului și luptă împotriva stresului oxidativ. Unii dintre antioxidanții găsiți în quinoa sunt fenoli totali, polifenoli și antociani.
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de quinoa menține sănătatea rinichilor. Acest aliment este recomandat și în dieta persoanelor care suferă de boli renale.
Quinoa este foarte apreciată pentru valoarea sa ridicată de proteine de înaltă calitate cu valoare glicemică scăzută, împreună cu acizi grași omega 3 și omega 6. Testele efectuate asupra persoanelor tinere și de vârstă mijlocie au confirmat un risc scăzut de boli cardiovasculare.
Quinoa conține flavonoide, antioxidanți care au proprietăți anti-inflamatorii, anti-virale, anti-cancerigene și anti-depresie. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Aceste semințe pot fi benefice în reglarea nivelurilor de glucoză din sânge și a nivelului de colesterol.
Cantitatea de calciu este similară cu cea a produselor lactate, însă s-a subliniat faptul că cei care au intoleranță la produsele lactate pot să consume aceste semințe. Calciul este foarte important pentru oase, creier și sistemul nervos.
Semințele de quinoa conțin fibre insolubile care ajută la îmbunătățirea procesului digestiv și facilitează mișcările intestinale. Acest lucru ajută în continuare la reducerea riscului de flatulență, balonare, durere, constipație și gaze.
Fibră găsită în quinoa ajută și la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari. Consumul ei ajută la reducerea secreției de suc de bilă care duce la formarea pietrelor.
Aportul alimentar de magneziu oferă beneficii, inclusiv controlul astmului, creșterea sănătății osoase, reducerea riscului de osteoporoză, creșterea sănătății inimii și reglarea nivelului zahărului din sânge.
Niciun comentariu