Drojdie de orez roșu – remediu natural chinezesc pentru reducerea colesterolului și promovarea sănătății inimii

0

Mulți oameni cu colesterol ridicat apelează la drojdia de orez roșu pentru a evita pericolele de sănătate. Studiile științifice au demonstrat că suplimentarea cu drojdie de orez roșu poate scădea colesterolul LDL „colesterolul rău”. Conform medicinei tradiționale chineze, beneficiile drojdiei de orez roșu includ și îmbunătățirea circulației și a digestiei.
👉 Ce este drojdia de orez roșu?
Drojdia de orez roșu este de fapt un tip de orez fermentat, care este obținut prin folosirea unor anumite specii de mucegai. Astfel, drojdia de orez roșu conține un compus chimic, numit monacolina K, un ingredient activ pe care îl regăsim în anumite medicamente prescrise pentru scăderea valorii colesterolului.
👉 5 beneficii pentru sănătate ale drojdiei de orez roșu
1. Ajutor pentru colesterol ridicat
Drojdia de orez roșu este cel mai adesea luată pentru a reduce în mod natural hiperlipidemia sau colesterolul ridicat. S-a demonstrat că drojdia de orez roșu( Monascus purpureus ) oprește acțiunea unei enzime în corpul uman care ajută la formarea colesterolului. Au existat o mulțime de studii care arată efectele pozitive ale drojdiei de orez roșu asupra colesterolului.
2. Poate contribui la sănătatea inimii
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de un procent mare al deceselor, la nivel mondial. Colesterolul mare, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă, poate cauza îngustarea arterelor și pierderea flexibilității acestora, ducând la un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.
3. Ajutor pentru obezitate
Un studiu publicat în  Journal of Medicinal Food  a analizat cât de eficientă este drojdia de orez roșu în tratarea obezității și a colesterolului ridicat, care sunt două probleme comune de sănătate care apar adesea împreună.
Drojdia de orez roșu previne acumularea grăsimilor și îmbunătățește indicele aterogen. Indicele aterogen al plasmei oferă informații despre raporturile de colesterol din organism și este folosit ca marker pentru a prezice riscul de ateroscleroză și boli coronariene.

4. Reducerea biomarkerilor stresului oxidativ
Au fost publicate rezultatele unui studiu dublu-orb, controlat cu placebo, randomizat, care a implicat 50 de pacienți cu sindrom metabolic  și efectele unui supliment care conține atât drojdie de orez roșu, cât și extract de măsline. Sindromul metabolic este o tulburare de sănătate care implică o combinație a trei sau mai multe dintre următoarele probleme de sănătate: obezitate abdominală, hipertensiune arterială, glicemie crescută, niveluri crescute de trigliceride sau colesterol HDL („bun”) scăzut.
Acest studiu a constatat că suplimentarea cu drojdie de orez roșu și extract de măsline  a scăzut foarte mult fosfolipaza A2 (Lp-PLA2) asociată lipoproteinei, precum și lipoproteina de joasă densitate oxidată (OxLDL). Acest lucru este semnificativ, deoarece Lp-PLA2 și OxLDL sunt biomarkeri ai daunelor oxidative sau stresului, care joacă un rol major în formarea bolii. În acest caz, reducerea acestor doi markeri a fost asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă la persoanele cu sindrom metabolic.
5. Îmbunătățirea sensibilității la insulină
Un studiu publicat în  World Journal of Cardiology demonstrează că extractul de drojdie de orez roșu poate ajuta la menținerea sănătoasă a nivelului normal de zahăr din sânge. Acest studiu a analizat în mod specific efectele unui supliment care conține berberină, drojdie roșie de orez și policosanol în comparație cu un placebo asupra rezistenței la insulină la persoanele cu sindrom metabolic.
După 18 săptămâni, grupul care a luat suplimentul care conținea drojdie de orez roșu a avut o scădere semnificativă a rezistenței la insulină, precum și a colesterolului LDL și a colesterolului general.
❗️Efecte secundare posibile și precauție
Orice persoană cu vârsta sub 20 de ani nu ar trebui să folosească drojdia de orez roșu. De asemenea, ar trebui să o evitați dacă aveți o alergie sau sensibilitate la orez, drojdie roșie sau membri ai familiei Monascaceae (drojdie).
Cercetările au arătat că efectele secundare ale drojdiei de orez roșu sunt de obicei ușoare. Efectele secundare ale drojdiei de orez roșu pot include dureri de cap, stomac deranjat, arsuri la stomac, gaze sau amețeli. Durerile musculare și slăbiciunea sunt, de asemenea, posibile, mai ales dacă suplimentul conține niveluri ridicate de monacolină. Dacă aveți dureri musculare și slăbiciune, întrerupeți utilizarea drojdiei de orez roșu și contactați medicul.
Drojdia de orez roșu nu trebuie luată în timp ce alăptați, sunteți însărcinată sau încercați să rămâneți gravidă. De asemenea, este recomandat să evitați drojdia de orez roșu dacă aveți boli de rinichi, boli hepatice, probleme cu tiroida, tulburări musculo-scheletice sau dacă aveți un risc mai mare de cancer.
Ar trebui să evitați drojdia de orez roșu dacă aveți orice fel de infecție, ați avut un transplant de organe sau dacă consumați mai mult de două băuturi alcoolice pe zi.
Se recomandă să evitați să luați drojdie de orez roșu dacă luați deja oricare dintre aceste medicamente:
– Statine sau alte medicamente pentru colesterol
– Antidepresive
– Medicamente antifungice
– Medicamente care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi ciclosporina
– Antibioticele eritromicină și claritromicină

Niciun comentariu

Nu ratați!