Cremă de gălbenele – află ce beneficii importante are și cum o poți prepara acasă (rețetă simplă)

0

Dintre toate plantele medicinale, gălbenelele sunt cele pe care te poți baza în mod sigur. În plus, există atât de multe beneficii ale cremei de gălbenele, încât ne putem baza pe ea în foarte multe situații.
În ciuda tuturor produselor cosmetice și medicinale, pentru ten și piele, care îți promit și parcă uită să livreze, crema de gălbenele este cea mai ieftină alternativă, dar în același timp și cea mai eficientă.
În principal, crema de gălbenele este recomandată atunci când te confrunți cu o piele sensibilă, expusă iritațiilor, contuziilor, arsurilor, ba chiar și rănilor deschise. Probabil te întrebi ce face acest produs, în aparență banal, să fie bun la toate. Ei bine, în crema de gălbenele se găsește calendula.
Calendula este responsabilă pentru stimularea circulației sângelui de la nivelul țesuturilor, lucru ce are un rol foarte important în creșterea noilor capilare. Capilarele, la rândul lor sunt responsabile pentru regenerarea țesuturilor afectate de rănile deschise, leziuni și arsuri solare.
Are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, bactericidă. Este un filtru natural împotriva razelor ultraviolete, protejând tenul de arsurile solare și ameliorând pe cele existente.
Extractul de gălbenele stimulează metabolismul celular, previne formarea radicalilor liberi, protejează celula de distrugere precoce. Ceara de albine conține mulți acizi grași saturați, alcooluri monohidroxilice macromoleculare, glucide saturate, carotenoide, vitamina A, antibiotice și alte substanțe bactericide. Ea hrănește și protejează pielea, amplifică funcțiile de barieră ale tegumentelor, manifestă efect emolient și hidratant. Vitamina E reprezintă un component cosmetic extraordinar, este un antioxidant activ. Ea protejează lipidele epidermice și fibrele colagene de oxidare și distrugere, menținând astfel elasticitatea pielii. Protejează împotriva îmbătrânirii precoce, cauza căreia este acțiunea factorilor nocivi ai mediului. Calități emoliente și hidratante asupra tenului posedă și alantoina, care, de asemenea, accelerează procesul de cicatrizare a plăgilor și regenerează celulele epidermei.
Crema de gălbenele este un remediu eficient în tratamentul afecțiunilor cutanate, contuziilor, traumelor, arsurilor și degerăturilor. Ea minimalizează durata de vindecare a echimozelor și dermectaziilor, diminuează mialgiile. Crema este perfectă în tratamentul varicelor, dat fiind faptul că fortifică vasele sangvine și calmează durerea, îmbunătățește circulația capilară. Aceasta este utilă în dereglările digestive: normalizează funcția intestinală, previne constipația, alină durerea, combate spasmele, are acțiune benefică asupra funcției hepatice și biliare. Crema calmează durerile în timpul menstruațiilor dificile. Grație efectului hidratant, crema de gălbenele, este produsul ideal pentru tenul uscat și sensibil. Ea posedă calități vitaminizante, stimulează procesele de regenerare, menține elasticitatea cutanată.

Adolescenții cu ten problematic și sensibil pot utiliza crema de gălbenele în calitate de cremă de zi, ea având efect antiinflamator și calmant. Crema de galbenele este eficientă pentru igiena bebelușilor, înlăturând pruritul și iritațiile cutanate.
Domenii de aplicare:
– traume, contuzii, hematoame – crema se aplică imediat pe locul traumatizat
– hidratarea tenului uscat și sensibil – se aplică la necesitate
– regenerarea (cicatrizarea) epidermei în urma arsurilor/degerăturilor – crema, în strat subțire, se aplică pe locul afectat
– menstruații dureroase – cu 2-3 zile înainte de menstruație crema se aplică în regiunea abdominală
– dereglări digestive – crema se aplică în regiunea hipogastrică
– varice – crema se aplică regulat pe zonele problematice
Pentru a prepara acasă crema de gălbenele, ai nevoie de doar trei ingrediente, care nici nu sunt greu de găsit:
Ingrediente:
petale de gălbenele
ceară de albine
ulei (recomandat cel de măsline, pentru a obține o textură fină)
Mod de preparare:
Petalele de galbenele au nevoie să se usuce. Așa că, lasă-le într-un loc ferit de umezeală, preferabil la soare, pentru 1-2 zile. După ce petalele s-au uscat, pune-le într-un borcan și toarnă peste ele uleiul de măsline. Toarnă ulei până acoperi petalele în întregime.
Acum trebuie să lași acest borcan într-un loc la soare, timp de 3-4 zile. După ce au trecut cele 3-4 zile, scurge uleiul folosindu-te fie de un tifon, fie de o strecurătoare. Alege un vas curat, în care să torni 40 ml din uleiul de gălbenele abia strecurat. Peste acesta toarnă 10 g de ceară de albine. Acum, trebuie să iei o oala cu apă, s-o pui la încălzit, iar în aceasta să așezi vasul cu crema de gălbenele în devenire. Amestecam continuu până se omogenizează compoziția.
Crema rezultată toarn-o în borcanele sau recipiente mici și lasă-le la frigider sau în orice alt loc răcoros, pentru a accelera întărirea.

Niciun comentariu

Nu ratați!