Rubarba – ce proprietăți medicinale are și ce contraindicații

0

Rubarba ajuta la scaderea in greutate, imbunatateste digestia, previne boala Alzheimer, stimuleaza cresterea osoasa, previne leziunile neuronale, creste sanatatea pielii, previne cancerul, optimizeaza metabolismul, imbunatateste circulatia si protejeaza impotriva unor afectiuni cardiovasculare.
In America este considerata fruct, fiind folosita ca fruct in practicile culinare. Tulpinile sunt singurele parti comestibile, deoarece frunzele sunt extrem de ridicate in acidul oxalic, care poate provoca boli grave la oameni. Daca planta este supusa unei temperaturi extreme, acidul periculos poate migra in tulpina, deci asigurati-va ca ati pastrat-o intr-un spatiu temperat, la fel ca si clima in care creste in mod normal.
Au aparut pentru prima data in Marea Britanie cu aproximativ 400 de ani in urma si au devenit foarte apreciate pentru aroma lor unica si gustul dulce. Cu toate accestea, in ciuda gustului, rubarba este o „leguma-fruct” uimitor de sanatoasa care da un impuls major sanatatii umane.
Are o valoare nutritionala uimitoare, contine minerale, vitamine, compusi organici si alti nutrienti care o fac ideala pentru mentinerea sanatatii corpului. Unele dintre aceste componente pretioase sunt fibre dietetice, proteine, vitamina C, K, B, calciu, potasiu, mangan si magneziu. In ceea ce priveste compusii organici, rubarba este o sursa bogata de flavonoide polifenolice, cum ar fi beta-carotenul, luteina si zeaxantina.
Rubarba este una dintre cele mai scazute legume calorice de pe piata si, ca atare, este adesea recomandata persoanelor care se lupta sa piarda in greutate.
Este extrem de scazuta in grasimi si colesterol, putand creste nivelul colesterolului bun cu ajutorul fibrelor dietetice. Mai mult, antioxidantii asigura faptul ca radicalii liberi nu provoaca boli de inima si o larga gama de alte conditii de sanatate.
Sistemul digestiv joaca un rol important in sanatatea noastra generala, deci este important sa mentinem sistemul digestiv sanatos si reglementat. Cantitatea mare de fibre gasite in rubarba poate garanta un sistem digestiv sanatos.

Vitamina K este cea mai proeminenta, si joaca un rol foarte important in creierul si sanatatea neuronala. Poate preveni oxidarea celulelor creierului si stimuleaza activitatea cognitiva, ajutand astfel la intarzierea sau chiar prevenirea bolii Alzheimer.
Impreuna cu rolul sau in protejarea creierului de degenerare neuronala, vitamina K stimuleaza cresterea si repararea oaselor. In combinatie cu cantitatea bogata de calciu si alte minerale, joaca un rol important in protectia oaselor.
Antioxidantii au fost studiati pe scara larga in ultimii ani datorita capacitatii lor de a neutraliza radicalii liberi, aparand organismul de moartea celulelor sanatoase, adesea ducand la cancer sau alte boli cronice. Rubarba este o sursa buna de beta-caroten si alti compusi polifenoli cum ar fi luteina si zeaxantina, care actioneaza in mod similar cu vitamina A, protejand pielea si ochii. O cantitate decenta de antioxidanti poate ajuta la evitarea imbatranirii premature, a cataractei, degenerarii maculare si a ridurilor. Mai mult, acesti compusi polifenoli au fost conectati la prevenirea cancerelor orale si pulmonare.
Cantitatile de cupru si fier gasite in rubarba sunt suficiente pentru a stimula producerea de noi celule rosii in sange, crescand oxigenarea suprafetelor esentiale ale corpului, imbunatatind astfel functia lor si stimuland metabolismul.
Atentie! Datorita naturii puternice a rubarbei, ar trebui sa o evitati daca aveti o afectiune renala sau anumite afectiuni gastro-intestinale. De asemenea, aveti grija ca animalele de companie sau copii sa nu manance frunzele acesteia. Au existat cazuri de deces datorita nivelului toxic al acidului oxalic continut in frunze.

Niciun comentariu

Nu ratați!